Egyéb

Hogyan őrizd meg otthonod jó levegőjét?

A hideg idő beköszöntével a nagyvárosokban és a mélyebben fekvő településeken eljön az év szmogos időszaka. Ezt ma mindenki jól ismeri: ködös, homályos idő és szmogriadó. Általában ebben a sorrendben jelenik meg az életünkben.

Mi okozza a szmogot, hogyan alakul ki?

A szmog kialakulásának feltétele a megnövekedett légnyomás, magas páratartalom, -3 – +5 C fok közötti hőmérsékleti tartomány, valamint a legfontosabb: a szélcsend. Leginkább völgyekben telepszik meg ez a füstködnek is nevezett szennyeződés, amely nem más, mint a levegőben szálló szilárd részecskék összessége, amely megtapad a levegő párájában és mivel a légnyomás magas, a tömege pedig a levegőénél jóval nagyobb, nem emelkedik fel. Egyetlen dolog segít ilyenkor, egy kiadós szélvihar, amely kisöpri a szürke levegőt a városból.

Magyarország – pontosabban a Kárpát-medence – kivételes helyzetben van, hiszen a térséget körülölelő hegyvonulat mintegy bezárja a szennyezett levegőt, és a következő szeles időjárási frontig bent is tartja ebben az „öbölben”.

Miért baj, ha szmogos a levegő?

Évente 8-10 ezer ember korai halálozásához vezet a légszennyezettség Magyarországon, a Nemzeti Népegészségügyi Központ közlése szerint. Nem nálunk a legsúlyosabb a helyzet, ettől függetlenül ez a szám borzasztóan magas! De a végzetes betegségeket leszámítva is óriási károkat okoz a szennyezett levegő. Gondolj csak az asztmára, bőrbetegségekre, allergiára – ezek mind-mind erre a szennyezettségre vezethetők vissza (többek között).

Ide tartoznak még a koraszülések, valamint a gyermekeket érintő súlyos légúti megbetegedések is. Ez érthető, hisz míg egy felnőtt 12-16 alkalommal cserél levegőt a tüdejében percenként, addig egy gyermek ezt 35 alkalommal teszi meg, azaz több mint kétszer annyi szennyeződést is szív be, mint a felnőttek. Az ő esetükben ez fejlődési zavarokat is okozhat.

Otthon jobb a helyzet?

Egyáltalán nem biztos… sőt! Sok esetben a kintről bejövő szennyeződések mellé még a benti részecskék is hozzájárulnak az egészség rombolásához. Ha csak a fűtési idényre jellemző káros hatásokat vesszük figyelembe, akkor is számolnunk kell a száraz levegővel, ami kiszárítva a nyálkahártyát védtelenné teszi a szervezetet, a nem megfelelő szellőzésből eredő gombásodással, penészedéssel, ezek súlyos irritációkat okozhatnak.

Ezen felül a bent rekedt vegyi anyagok, tisztítószerek gőzeit is belélegezzük, és ha keveset szellőztetünk, akkor mindezt elhasznált, magas szén-dioxid tartalmú levegővel juttatjuk a tüdőnkbe.

Mit tehetsz azért, hogy ne mérgezd magad a levegővel?

Legalább otthon – ideális esetben a munkahelyeden is – tisztítsd a levegőt! Ennek van néhány alapvető szabálya:

  • először is, hogy megfelelő tisztítási módszert és tisztítóberendezést választasz. Olyan légtisztító készüléket, amelyik képes a fenti szennyeződések lehető legnagyobb mértékű kiszűrésére, lehetőleg több lépcsős szűrés útján.
  • A második, hogy tartsd optimális szinten a páratartalmat a fűtés időszakában is. A fűtés mindig kiszárítja a levegőt.
  • A harmadik: szellőztess rendszeresen. Nem kell órákon át fűteni az utcát, hogy kicserélődjön a levegő. Egy nap többször nyiss ki minél több ablakot, minél szélesebbre. Ha csak a levegőt cseréled ki (gyorsan) és nem hagyod lehűlni a lakásban a berendezést, akkor a fűtésszámlától sem fog majd el a rosszullét.

Ha szeretnél biztosra menni, akkor feltétlenül ismerd meg a Zepter THERAPY AIR® iOn készülékét, amely 5 lépcsős szűrőberendezéssel rendelkezik, és elnyerte az ExpertenTesten, egy Németországban tevékenykedő gyártó-független tesztportál díját.

Termékeinket megvásárolhatod webshopunkban, illetve kipróbálhatod tanácsadóinknál és bemutatótermeinkben. Ha kérdésed van, írj nekünk.

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.