Egyéb

Te betartod a gyümölcsfogyasztás 3 szabályát?

Itt a tavasz! A nappalok végre egyre hosszabbak, az idő egyre melegebb, Te is biztosan vágysz a vitamindús gyümölcsökre, zöldségekre a téli hónapok szűkös kínálata után. Íme, pár tudnivaló a helyes fogyasztásukról!

Nem mindegy, hogy melyiket!

Szakértők szerint naponta minimum 400-500 gramm zöldséget és/vagy gyümölcsöt kell fogyasztanunk, hogy egészségesek maradjunk. De nem mindegy, hogy milyet! A szőlő, a banán, a füge, a datolya, az aszalt gyümölcsök a magasabb szénhidráttartalmuk miatt jelentősen megnövelik a vércukor- és az inzulinszintet, nem beszélve az elfogyasztott kalóriákról. A friss idénygyümölcsöknek viszont nincs párja, a legjobb, ha mindig azt eszed, aminek éppen szezonja van.

Mikor és mennyit?

Ügyelni kell arra is, hogy mikor fogyasztjuk a nap során a gyümölcsöt, és egyszerre mennyit eszünk meg. Legideálisabb önmagában fogyasztani a gyümölcsöt, és a legjobb, ha délelőtt fogyasztod. Arra mindenképpen figyelj, hogy a főétkezések után azonnal ne egyél gyümölcsöt, mert egy főtt étel lassabban emésztődik meg, mint a gyümölcs, ez emésztési problémákat okozhat, és a gyümölcsben lévő vitaminok, ásványi anyagok nagy része sem tud felszívódni.

Ezen kívül fontos még, hogy egyszerre 200 g-nál többet ne fogyassz egy gyümölcsből. Ez kb. 8-10 szem közepes méretű epret (1 maréknyi), kb. 40 szem cseresznyét (2 maréknyi), 1 nagyobb vagy 2 kisebb őszibarackot/nektarint és kb. 4 közepes méretű sárgabarackot jelent.

Hogyan?

Egyre népszerűbbek a gyömölcsturmixok, vagy más néven a smoothie-k.  Mivel a hő hatására a gyümölcsök veszítenek értékes vitamin és ásványi anyag tartalmukból, az sem mindegy, hogy mivel készíted el a finom italt.

A Zepter More Juice Press úgynevezett lassú préselés technológiával dolgozik: a gyümölcsdarabokat a spirálcsavar lassú, folyamatos mozgással a hálós szűrőnek préseli, elkülöníti a juice-t és a szilárd részeket. Percenként 54 fordulattal dolgozik, ezért nincs hőtermelődés. A hidegen sajtolás eredményeként jóval ízletesebb és tápanyagban gazdagabb leveket kaphatunk.

További áldásos tulajdonsága, hogy a kifejezetten a készülékhez tervezett motor erős, így keményebb zöldségek és gyümölcsök, sőt még leveles zöldségek és magvak facsarására is alkalmas, és ráadásul 45-50 %-kal több juice facsarható ki ily módon ugyanannyi gyümölcsből.

A Zepter More Juice Press-t kipróbálhatod tanácsadóinknál és bemutatótermeinkben. Ha kérdésed van, írj nekünk.

(Az egeszsegkalauz.hu és a wellnesscafe.hu cikke nyomán.)

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.