Így főzz velünk!
Sonkafőzés 10-15 perc alatt
A Zepter edényeivel és kiegészítőivel a sonkafőzés nem csak egyszerű, de rendkívül gyors is.
Így főzzük a sonkát a Zepternél
Mindössze félig kell feltöltenünk egy megfelelő méretű, pl. egy 20 cm-es, 5 literes edényt vízzel, belerakni néhány babérlevelet és 1-2 gerezd fokhagymát, majd a szükség esetén beáztatott (túlzott sósság vagy kesernyésség esetén) sonkát, ráhelyezzük a Zepter 20 cm-es Syncro Click fedőjét, maximumra állítjuk a hőforrást, addig várunk, amíg a piros gomb fel nem emelkedik (kialakul az edényben a főzéshez szükséges nyomás), csökkentsük a hőmérsékletet, várjunk 15-20 percet (a sonka méretétől függően) és készen is vagyunk!
Várjuk meg, amíg az edény kihűl és a nyomás megszűnik (a sonkát hagynunk kell a főzőlevében kihűlni), majd kivesszük a sonkát és már jöhetnek is a vendégek!
Azonban még mielőtt kellemes ünnepeket és jó étvágyat kívánnánk, megosztjuk szakácsaink jótanácsait:
- A sonkát a főzést megelőző este áztassuk be annyi hideg vízbe, hogy az teljesen ellepje a sonkát. Ezzel csökkenthetjük a hús sósságát vagy a füstölés utáni esetleges kesernyésséget. Bárhogy is döntünk, előbb kóstoljuk meg a sonkát!
- A főzéshez annyi vizet használjunk, hogy az ellepje a sonkát.
- A főzést hideg vízben kezdjük el és a főzést ne végezzük magas hőfokon. A megfelelő állag eléréséhez alacsony hőfok szükséges.
- A főzővízbe ne tegyünk további sót, hiszen a sonka önmagában is elég sós, viszont babérlevéllel, fokhagymával, esetleg egy kis vöröshagymával kellemes ízt adhatunk neki.
- A sonka puhaságát (ha nem kukta rendszerben főzöd), főzés közben húsvillával tudjuk a legkönnyebben ellenőrizni .
- A kötözött sonkáról csak kihűlés után vegyük le a hálót.
- A főzőlevet ne öntsük ki. Megfőzhetjük benne a tojásokat és kiváló bablevest is készíthetünk belőle.
nincs hozzászólás