Friss

Facsarjunk leveket!!!

Vitaminok, ásványok, enzimek és rostok. Szervezetünknek mindezekre van szüksége a zavartalan működéshez.

A vitaminok fontos szerepet játszanak az anyagcserében, hiszen hasznos tápanyagokká alakítják át az ételeket, antioxidánsként megelőznek számos betegséget és lassítják az öregedést. A vitaminhiányról elsőként a legtöbb embernek az jut eszébe, hogy megfázik, ha nem fogyaszt elég C-vitamint, de minden egyes vitaminnak komoly feladat jut egészségünk megőrzésében, hiszen a látásunk, bőrünk állapota, a gyermekek növekedése, a vérszegénység, a gyulladásos állapotok, a rossz vérkép, a koncentrációs zavarok, a meddőség, az álmatlanság és a depresszió is mind-mind vitaminhiányos állapot következménye.

Az emésztésünkért és a tápanyagok felszívódásáért az enzimek felelősek a szervezetünkben, testsúlyunk kb. 4 %-át pedig ásványok teszik ki, ezek közül 30 nélkülözhetetlen a napi működésünkhöz: kalcium, magnézium, kálium, foszfor, nátrium, vas, réz, cink, szelén és még sorolhatnánk, mi az, ami szükséges ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, megelőzzünk betegségeket, lassítsuk az öregedési folyamatot. A rostok pedig olyan növényi eredetű anyagok, amelyeket az emésztőrendszer enzimei nem dolgoznak fel, ugyanakkor kulcsfontosságúak a megfelelő emésztés során.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján egy felnőtt számára napi 20-40 gramm rost fogyasztása az ideális, méghozzá ha ezeket nyers zöldségekből vagy gyümölcsökből vesszük magunkhoz. Csökkenthetjük vérnyomásunkat, serkentjük a bélműködést, és még az éhségérzetet is csökkentik, szóval minden diétázó jóbarátai a rostok.

Vitaminok, enzimek, ásványok és rostok. Természetesen a kiegyensúlyozott táplálkozás során mindegyik jut a szervezetünkbe, de ez nem minden esetben elég. Vannak olyan élethelyzetek, amikor szükség lehet a napi tápanyagbevitelünk kiegészítésére. Hiszen tegyük a szívünkre a kezünket: ki van olyan helyzetben, hogy mindig pontosan mérlegelje, vajon evett-e aznap már elég rostot, vajon egyenletesen vitt-e be minden szükséges ásványi anyagot, és elég vitamindús volt-e az adott fogás, miként módosultak a hatások például az étel hőkezelése során.

Cseréljük le a szintetikus anyagok hozzáadásával készített vitaminokat!

Egészségtudatos emberként jobb nemet mondani a szintetikus anyagok hozzáadásával készült vitaminkészítményekre, ráadásul annyifélét kéne szednünk, hogy nagyon bonyolult is mindezt megoldani. Fogyasszunk hát több gyümölcsöt és zöldséget! Nehéz ügy? Szerintünk nem!

Szilárd formában napi több kg zöldséget és gyümölcsöt kellene elfogyasztanunk, és még ha képesek is lennénk erre, akkor sem tudjuk annyira pépesre rágni a keményebb zöldségeket, gyümölcsöket, hogy a rostokból minden tápanyag a szervezetünkbe jusson. Ellenben ha lé formájában fogyasztjuk ezeket, akkor nemcsak, hogy változatosabb formában juthatunk a vitaminokhoz, rostokhoz, ásványi anyagokhoz, enzimekhez, de szinte tápanyagbombát kapunk ezeknek az elfogyasztásával. Gyorsan felszívódnak és még az agy étvágyért felelős központját is csökkentik.  Tehát a lényeg: igyunk több gyümölcs- és zöldséglevet! No igen, de ne gondoljuk, hogy jó lesz, ha megvásároljuk a boltban, készen kapható gyümölcs- és zöldségkészítményeket. Ezek többnyire koncentrátumokból készülnek, víz és cukor hozzáadásával, de nem ritka, hogy színező és ízesítőanyagok is kerülnek ezekbe a termékekbe. 250 ml 100 %-osnak nevezett gyümölcslében akár 55 gramm, azaz 11 teáskanálnyi cukor is lehet. Szívesen adnánk ezt például a gyerekünknek? De nem jobb a helyzet a cukorpótló, aszpartám tartalmú édesítőszerekkel sem. Ha lehetséges, kerülni érdemes az E jelű tartósítószereket, és még a dobozok csomagolása is kockázatot jelenthet a fogyasztó számára. Mindezt ráadásul sok pénzért.

vegetable-juice

A megoldás: facsarjunk otthon leveket!

Igenám, de az átlagos gyümölcsfacsaróval nem oldjuk meg a problémát. Nagyobb mennyiséget kifacsarni időigényes és fárasztó, ráadásul mire a végére érünk egy kancsó ital elkészítésének, még a szín és az íz is megváltozik, ráadásul ez csak citrusok préselésére alkalmas. Vannak persze a nagyobb készülékek, a gyümölcscentrifugák, ezzel már többre megyünk, de például leveles zöldségek préselésére ez sem jelent megoldást. A centrifugált juice nem lesz egységes, külön válik a víz és a rost, a kidobott rostok juice-tartalma pedig magas, ezzel értékes levet veszítünk el. Sok hab képződik, azaz a lébe sok vitamin kerül, és gyorsan oxidálódik, elvész sok vitamin, és könnyen romlik az ily módon préselt lé. Nem beszélve arról, hogy egy hagyományos gyümölcscentrifugát rendkívül nehéz tisztítani.

Milyen az ideális gyümölcsfacsaró?

  • Tartsa meg a maximális juice- és rostmennyiséget, no meg a maximális tápanyagot is, közben pedig minimalizálja a juice-veszteséget.
  • A kifacsart lé legyen egyenletes, ne váljon külön a víz, és ne változzon meg a színe és az íze.
  • Lehessen leveles zöldségek levét is kinyerni a segítségével.
  • Legyen gyors, hiszen ki szeretne sokat várni egy frissítő italra, de ne termeljen annyi hőt, hogy ezáltal károsítsa a szervezetünk számára oly fontos tápanyagokat.
  • Ne telítse levegővel a juice-unkat, így az lassabban oxidálódik, és hosszabban eltartható. Például a reggel készített italt egész nap ugyanolyan élvezetes formában tudjuk fogyasztani, ha mondjuk tartanánk egy méregtelenítő-tisztító napot, vagy egyszerűen csak szeretnénk a napi kihívásokhoz egy nagyobb adag zöldség-gyümölcslével felvértezni magunkat.
  • A masina, amellyel dolgozunk, legyen higiénikus, és mindenekelőtt könnyen tisztítható és kezelhető.
  • Az sem árt, ha alacsony fogyasztású és csendesen működik.
  • Legyen tartósan megbízható, nagyteljesítményű, és persze napjainkban már alapkövetelmény, hogy vonzó design is társuljon mindezek mellé.

Megérkezett a Zepter megoldása: More Juice Press

A Zepter üdvöskéje, a More Juice Press minden elemében megfelel ezeknek a kihívásoknak. Úgynevezett lassú préselés technológiával dolgozik: a gyümölcsdarabokat a spirálcsavar lassú, folyamatos mozgással a hálós szűrőnek préseli, elkülöníti a juice-t és a szilárd részeket. Percenként 54 fordulattal dolgozik, ezért nincs hőtermelődés. A hidegen sajtolás eredményeként jóval ízletesebb és tápanyagban gazdagabb leveket kaphatunk. A kifejezetten a készülékhez tervezett motor erős, így keményebb zöldségek és gyümölcsök, sőt még leveles zöldségek és magvak facsarására is alkalmas, és ráadásul 45-50 %-kal több juice facsarható ki ily módon ugyanannyi gyümölcsből.

Takarékos és tartós is, hiszen minimum 7 év állandó használatra tervezték. Automata biztonsági zár gondoskodik róla, hogy a gép azonnal leálljon, ha kinyitják, vagy ha elakad. Ilyen esetre van rajta egy biztonsági juice-kieresztő nyílás, amely kialakítása révén véd a sérülésektől.

A gép használata egyszerű és kényelmes, könnyedén szét- és összeszerelhető. Csak be kell helyezni a facsaró mechanizmust és már használhatjuk is. Kevés alkatrészből áll, gyorsan és egyszerűen lehet tisztítani is, függőleges kialakításának (a juice egyenesen a pohárba jut) és praktikus öntisztító rendszerének köszönhetően. Elég, ha csak két facsarás között vízzel teleöntjük a tálat, a nap végén pedig elegendő elöblíteni.  És ahogy várjuk a géptől: ez a lassú préselés több juice-t ad a poharunkba, amely egységes állagú, a víz nem válik külön, a lé így megtartja természetes ízét és színét. Egy Ázsiában végzett Food Test szerint a lassan préselt levekben 6-szor több C-vitamin és 4-szer több enzim található.

Ráadásul, ha a készüléket együtt használjuk a Zepter Vacsy rendszerrel, akkor akár el is tudjuk tenni a kinyert leveket és rostokat. Megmaradnak a tápanyagok, az ízek, színek, aromák. A tárolókban pedig a következő felhasználásig változatlan minőségben marad minden, így időt, energiát és pénzt takarítunk meg.  A rostokból készíthetünk akár muffint, répatortát, gyümölcsös pitét, vagy pestot, pizzafeltétet, salsát, gazpachot és még sok egyéb finomságot.

Az pedig már csak a ráadás, hogy extra karcsú kialakításával könnyedén elfér bármelyik konyhapulton, kis súlyának köszönhetően pedig akár utazásainkra is magunkkal tudjuk vinni, így bármikor, bárhol hódolhatunk a juice-fogyasztás örömeinek.

More Juice Press

Amennyiben szeretne többet megtudni a More Juice Press Frozen termékünkről, látogasson el az alábbi linkre!

Ha bármelyik termékünkkel kapcsolatban tájékoztatást kér, ide kattintson!

1 hozzászólás

  1. Hódiné Julianna

    2016-06-09 at 18:19

    Szeretnék érdeklődni a gyümölcs centrifuga áráról!
    Köszönettel:Hódiné Julianna

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.