Egészség

Te alvástudatos vagy? Megmutatjuk, miért fontos kérdés ez!

Ha szoktál vezetni, tudnod kell az alvástudatosságról, a saját érdekedben. A nemzetközi felmérések szerint a kialvatlanság majdnem olyan veszélyes állapot egy autóvezető esetében, mint az alkoholos befolyásoltság. Annyira nem vagyunk tudatában a cselekvéseinknek, annyira lelassulnak a reflexek, hogy normális körülmények között sem tudjuk kontrollálni a tetteinket. Ezért is került a közlekedésbiztonság fókuszába az alvástudatosság, az a kérdés, hogy hogyan és mennyit alszunk, mielőtt volán mögé ülünk.

Az, hogy kinek mit jelent a regenerálódás, a rekreálódás, az egyéni kérdés. Fontos odafigyelni a táplálkozásra, az aktív testmozgásra, és bizony még a környezetünkre is. A stresszes állapotunk is nagyban befolyásolja az alvásunkat és ezáltal a vezetésünket.

Nagy jelentősége van annak, hogy manapság már elérhető mindaz a felhalmozott tudás, amit az alvással kapcsolatosan ismerünk. A tanácsok tudatos betartása elengedhetetlen ahhoz, hogy balesetmentesen közlekedjünk az utakon.

Az alábbi videót a Magyar Alvás Szövetség készítette a témáról. Figyelem: döbbenetes felvételeket tartalmaz országúti balesetekről!

A Zepter elkötelezett szakmai partnere a Magyar Alvás Szövetségnek, mert fontosnak tartjuk a lakosság tájékoztatását ebben a témában is.

Vannak termékeink (például a Tesla Hyperlight Eyewear szemüveg és a MedoLight BluDoc), amelyek segítik az emberi szervezetet az egészséges cirkadián ritmus fenntartásában. A cirkadián ritmus tulajdonképpen a „napi biológiai óra”, amelyet saját belső időmérő rendszerünk vezérel, de amelyet külső, szinkronizáló stimulusok is segítenek, például a napfény. Ezek a ritmusok teszik lehetővé, hogy alkalmazkodni tudjunk a környezeti körülmények szabályos váltakozásaira, és fel tudjunk készülni rájuk.

A cirkadián ritmusok zavara általában negatív hatásokkal jár. Sok utazó tapasztalta már meg például a fáradtsággal, zavartsággal és álmatlansággal járó jetlaget, de a bipoláris zavar és néhány alvászavar is a cirkadián ritmus szabálytalan működéséhez köthető.

A ritmusban kialakult zavar hosszabb távon jelentős egészségkárosító hatással lehet az emberi szervezetre, különösen a szív- és érrendszeri megbetegedések formájában. Ezért fontos, hogy figyeljünk a rendszerezett, tudatos életvitelünkre, és ha kell, vegyük igénybe a tudományos háttérrel rendelkező, komoly szakértői tudással kialakított segédeszközök segítségét.

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.