Egészség

Megdöbbentő adatok: hány évet fogsz betegségben eltölteni az életed végén?

A magyar emberek életük utolsó 13-19 évét betegen töltik. Ez derült ki az Eurostat most közölt felmérésének eredményeiből.

A lista élén a svédek állnak, akiknél a születéskor várható egészséges évek száma a legmagasabb, 73,3 és 73. Sajnos a magyarok esetében ez a szám nagyon elkeserítő, mert a magyar nők várhatóan 60,2 évet, a magyar férfiak pedig 59,5 évet élnek egészséges állapotban. A vezető betegségek között a szív-érrendszeri megbetegedés előkelő helyet foglal el. A magas vérnyomás, az érszűkület és a szívinfarktus szép számban szedi áldozatait. A néma gyilkos (magas vérnyomás) ellen szálltunk harcba, amikor kapcsolódtunk a „Három generációval az egészségért” prevenciós programhoz, amely az Állami Egészségügyi Ellátó Központ és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet szakmai felügyelete alatt valósul meg.

Első lépésként beszerzésre került egy ABI BOSO kar-boka index mérő műszer, majd egy hónap elteltével még egy. Ezzel lehetővé vált, hogy számítógépes vizsgálatokat végezzünk Budapesten és az ország 20 nagyvárosában. A program már több mint 70 szűrőnapon van túl, és közel 1000 fő szűrését végeztük el 3 hónap alatt. Az eredmény az életben is igazolja a szakember Dr. Vajer Péter, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Alapellátási Igazgatóságának igazgatója által sok helyen elmondott tényeket, miszerint ma hazánkban közel annyi lábamputáció történik éves szinten, mint Németországban (ahol 82 millió a lakosság lélekszáma). Ennek oka, hogy nálunk nem derül ki időben a háttérben csendben meghúzódó magasvérnyomás, cukorbetegség. Ha igen, akkor mivel nem fájdalmas kórokról van szó, sokszor nem veszik komolyan.

Az elmúlt 70 szűrőnapon én magam több mint 800 emberrel találkoztunk és beszéltunk személyesen az ABI vizsgálat után. Találkoztunk olyan emberekkel, akik nagyon is komolyan és tudományos pontossággal veszik és tervezik az életüket, mert tudják, ez a túlélésük egyetlen záloga. Sajnos sokkal, de sokkal többen vannak, akik könnyedén veszik ezeket a mért eredményeket, és legtöbbször a fehér köpeny szindrómára fogják a magas vérnyomást. Amikor megkérdezzük, hogy milyen rendszerességgel és milyen érteket szokott mérni magának, akkor kiderül, hogy maximum egy héten egyszer méri meg a vérnyomását.

Az ABI BOSO készülék egy fekvő helyzetben, négy végtagon végzett szinkronméréssel kimutatja a pontos vérnyomást, a pulzust, a szívritmuszavart, a perifériás érszűkületet és a pulzushullám méréssel azt is, hogy milyen rugalmasak az erek. Az eredményt kinyomtatva és a 6 oldalas központi kérdőív mellé tűzve – amit szintén kitöltenek a szűrésen megjelenők – visszaadjuk, és ha szükséges, akkor azonnal szakemberhez irányítjuk. Sokan sok mindent megértenek a beszélgetés után, de leginkább arra törekszünk, hogy vegyék komolyan és vonják állandó ellenőrzésük alá önmagukat. A szemellenző csak egy irányba tudja vinni azokat, akik nem akarják felismerni és beismerni, hogy baj van. Ez az irány pedig a legszörnyűbb és a legrettegettebb irány.

Mi ezzel az ingyenes vizsgálattal, amire egyébként akár 17 ezer forint díjat is elkérnek a magánpraxisokban, szeretnénk időben képet és megoldásokat adni akkor is, ha van eltérés, és akkor is, ha nincs. Amikor mindent rendben találunk, annak mindig közösen örülünk, és azonnal segítünk felállítani a stratégiát annak érdekében, hogy ez így is maradjon. Mert nem az a kérdés, meddig élünk, hanem az, hogy hány évet töltünk el betegségben az életünkből, és hány egészséges évet lopunk el a fiatalságunk idején az időskorunktól.

Pálffi BrigittaMedical márkaigazgató

Ha szeretnél Te is élni ezzel a lehetőséggel, a helyi időpontokért fordulj Zepter tanácsadódhoz, aki pontos információkkal szolgálhat.

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.