Egészség

Mi az egészséges főzés titka?

A világon már rengetegen megtapasztalták, mit jelent Zepter edényben főzni, sütni, mennyivel egészségesebb és ízletesebb az elkészült étel. De hogyan is működnek az edények, mi a titkuk?

A Zepter Masterpiece főzőrendszer használata révén olaj/zsír, víz és só nélkül főzhetünk, ez pedig garantálja, hogy egészségesen elkészített étel kerüljön az asztalra. Az edényekben készült ételek így sokkal jobban megőrzik természetes ízüket, és nem veszítik el az ásványi anyag- és vitamintartalmukat. Ráadásul az elkészült étel kalóriaszegényebb lesz, hiszen nem adtunk hozzá az elkészítéskor zsiradékot, vagyis kisebb a zsírtartalma, mintha hagyományos módszerrel készítettük volna, zsírban vagy olajon sütve.

Mi tehát a titok?

A fedő pontosan illeszkedik az edény pereméhez, ahol főzés és sütés közben egy vízgyűrű alakul ki, ezzel pedig egy zárt rendszer jön létre. Így az étel a saját levében fő meg, és a tápanyagok nem vesznek el a főzés során. Az ételből felszálló gőz fölszáll az edényben, és lecsapódik a fedőn, amely mindig hidegebb, mint az edényfal. Az így keletkező nedvesség lecsöpög az ételre. Ez a folyamat addig folytatódik, amíg az étel teljesen meg nem fő.

Hogyan kell jól sütni a húst?

A húst kétféle hőmérsékleten kellene sütni ahhoz, hogy ideális legyen: 155°C körüli hőmérséklet szükséges a legfinomabb ízek és aromák megjelenéséhez, de 100°C alatti hőmérséklet kell ahhoz, hogy a hús víz- és zsírtartalma ne távozzon teljesen. Ezért szokás a sütőben történő sütés magas hőfokon kezdeni a sütést, majd alacsonyabb hőmérsékleten a húst a saját levével locsolgatják.

Hogyan valósul meg mindez a Zepter edényekben? A főzés során ez edényt felmelegítjük a termokontroll kijelző zöld skálájának a közepéig, ez egyenlő a kb. 150-155°C körüli sütéssel. A húst ekkor belehelyezzük az edénybe, az lesül, letapad az edény aljára, de nem kell megijedni! A húson aranybarna kéreg alakul ki, beindul az ízek és az aromák kialakulása.

Miután a hús mindkét oldalon barnára sült, a tűzhelyet kikapcsoljuk és a húst továbbra is lefedve tovább sütjük: az akkutermikus aljban tárolt hő tartja fenn a sütés folyamatát. Az alacsonyabb (egyre csökkenő) hőmérsékleten a hús kíméletesen sül. Nem esik össze, nem szárad ki: a víztartalom nem párolog el belőle, a zsírtartalom nem távozik, a hús fokozatosan sül át a saját levében a zárt ciklusú főzésnek köszönhetően.

A húsban megmaradó természetes sótartalom miatt csak minimális mértékben szükséges a sózás.

És mi a helyzet a zöldségekkel?

Az ideális párolás a lehető legrövidebb idő alatt megy végbe, feltétele a fedett, jól zárt főzőtér, a gőz folyamatos cirkulációja és a 60°C körüli hőmérséklet. A Zepter edényekben pont ezt biztosítjuk.

A zöldségeket darabolás nélkül, hozzáadott víz nélkül helyezzük a hideg edénybe. Ha a termokontrollon a jelző eléri a zöld skála alját, a 60°C -t, a hőfokot lejjebb kapcsoljuk, majd 8-15 percig folytatjuk a főzést. Innen az akkutermikus aljban tárolt hő tartja fenn a párolás folyamatát. A precízen illeszkedő fedő és az edény peremén kialakuló vízgyűrű megakadályozza a gőz távozását.

Ha így pároljuk a zöldségeket, a saját víztartalmukban, fénytől elzárva, 60°C alatti hőmérsékleten, a tápanyag- és vitamintartalmukat, állagukat és színüket megőrzik, és garantálhatjuk a családunk számára a lehető legegészségesebb és legkíméletesebb főzési eljárást.

A Zepter Masterpiece főzőedényeket vagy más termékeinket megvásárolhatod webshopunkban, illetve kipróbálhatod tanácsadóinknál és bemutatótermeinkben. Ha kérdésed van, írj nekünk.

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.