Friss

Irány kelet – a Béterv Smart Cooking Schoollal!

A főzőiskola őszi kurzusainak mindegyikén egy-egy tájegység konyhájának titkaiban mélyedhetnek el a résztvevők. Bíró Botond Boldizsár, a Parfümséf vezetésével, ezúttal keletnek veszik az irányt a résztvevők. Ez lesz a szezon második alkalma, érdemes velünk tartani!

Varázslatos kelet

A keleti konyha változatosságát összefoglalni majdhogynem lehetetlen küldetés. Mi azért megpróbálunk ízelítőt adni a fantasztikus alapanyagokból, fűszerekből, és a konyhaművészet érdekességeiből.

Az ázsiai konyhára a legkülönfélébb alapanyagok mellett a fűszerek rendkívüli gazdagsága is jellemző. Mindet felsorolni nem tudjuk, de nézzük a legfontosabbakat.

A szezámmag Indiából származik, mára az egész világon elterjedt és széleskörűen használt fűszer. Érdemes kicsit megdarálni, mivel így sokkal jobban hasznosul a szervezetben.

A kínai ánizst leginkább csillagánizsként ismerjük, ez a tradicionális kínai konyha egyik alapfűszere. A világ más konyhái ritkán használják, az ínyencek, akik más vidékeken is szeretik, leginkább sütemények, gyümölcslevesek, borok, teák ízesítéséhez használják.

A különleges aromájáról ismert szecsuáni bors a keleti konyha közkedvelt fűszere. Nem túl erős, a szájban enyhén zsibbasztó hatású, savanykás ízű fűszer. Legtöbbször a főzés végén teszik az ételbe, csirke, kacsa vagy disznóhús ízesítésére kiváló.

A gyömbérről már a több mint 5000 éve íródott kínai fűszerkönyvek is említést tesznek. A kínai és indiai konyha alapfűszere, de hamar elterjedt előbb Ázsiában, majd a teljes mediterrán térségben. Gyógynövényként is ismert az egész világon. Fűszerként a törzsét használják, íze nagyon intenzív, csípős. Rendkívül sokoldalúan használható, leggyakrabban tejes, gyümölcsös italokba kerül, vagy gyümölcssalátákba, süteményekbe, de remek ízesítést ad leveseknek, húsoknak, zöldségeknek is. Japán változata a wasabi, azaz a zöld torma.

A kínai fahéj a világ egyik legősibb fűszere, a Bibliában azok között szerepel, amelyeket Mózes a tabernákulum ápolására használ. A desszertek mellett húsokat, sós ételeket is ízesítenek vele, és kevesen tudják, hogy nagyon kis mennyiségben adagolva ízfokozóként is használják.

A vietnámi konyha elképzelhetetlen az ázsiai citromfű nélkül, de a többi távol-keleti országban is előszeretettel használják.

Kínában, Vietnamban és Thaiföldön nagy mennyiségben fogyasztanak mogyoróhagymát, ennek íze összetettebb, lágyabb, mint a rendes hagymának. Sokféleképpen elkészíthető, lehet sütni, főzni vagy akár savanyítani is. Mivel könnyen szétfő, krémekhez és mártásokhoz ideális választás.

Ejtsünk szót a régió országainak konyháiról is. Japán konyhája nagyon különbözik a többi országétól. Ízvilága meglehetősen semleges, az alapanyagokat nyersen használják, rengeteg tengeri élőlényt, szóját fogyasztanak és gyorsan készülnek el a fogások. Ami a legjellemzőbb: az egész világon a japánok figyelnek oda legjobban az ételek esztétikájára. Az alapanyagok tekintetében meghatározóak a földrajzi adottságok, a hegyoldalakon meglehetősen körülményes mindenféle növényt termeszteni, ezért ezek kevésbé használt alapanyagok. A rizst a régi időkben csak a gazdagok tudták megfizetni, ez vezetett oda, hogy ma, ha egy japán étkezésnél valaki rizst hagy a tányérján, azzal komolyan megsérti vendéglátóit.

A kínai konyha rendkívül szerteágazó, nyolcféle irányzata létezik. Ahány irányzat, annyi fűszerezési mód – az alapharmóniát viszont mindössze néhány fűszer alkotja: rizsecet, szójaszósz, szezámmag-olaj, gyömbér és hagyma. A kínaiak rengeteg zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, emellett pedig rengeteg alkoholt is. A kínai konyha változatosságáról tesz tanúbizonyságot az a monda is, miszerint a kínai császár szakácsának levágták a kezét, ha egy évben kétszer ugyanazt az ételt tálalta.

Kelet-Ázsiára jellemzően Vietnámban is a rizs jelenti a fő táplálékot, amit változatosan készítenek el. Legfőképpen tengeri élőlényeket fogyasztanak, de a vízi növényeket is előszeretettel használják. Ezeken kívül mindenféle más alapanyagot is használnak, szárazföldi állatok húsát, zöldségeket és gyümölcsöket. Az ételeket gyorsan és magas hőfokon készítik, leginkább wokban vagy faszénen grillezve. Fő italuk a zöldtea és a méregerős vietnámi kávé. Ez az ország nem mellesleg az egyik legnagyobb fűszertermelő ország a világon.

A távol-keleti régió legsokszínűbb konyhája vitathatatlanul az indonéz konyha. Természeti adottságaiból adódóan elképesztően sokféle állat és növény honos ezen a vidéken, csak banánból 234 féle terem és ne felejtsük el, Indonézia fűszernagyhatalom. Az országot sokféle külső hatás érte a történelem során, és természetesen ez is hatással volt a konyhaművészet alakulására. Semmi máshoz nem hasonlítható ízharmóniákkal találkozhatunk itt. A legfontosabb étel – ahogy más ázsiai országokban is – a rizs, de rengeteg féle húst, tengeri élőlényt, zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak. Muzulmán hagyományokat követve az étkezések alatt nem fogyasztanak alkoholt, ilyenkor inkább gyümölcslevek kerülnek az asztalra.

Mi készül a Parfümséf konyháján?

Aki szeretné elmélyülni ebben a csodálatos, változatos ízvilágban, jelentkezzen a Béterv Smart Cooking School szeptember 27-i kurzusára, ahol három keleti fogás elkészítését tanulhatják meg. Jelentkezni a 06 30 273 7532-es telefonszámon vagy az info@beterv.hu e-mail címen lehet.

Szeptember 27. – Keleti kalandok

  • előétel: Tavaszitekercs citromos chiliszósszal
  • leves: Kókusztejes vöröscurry leves csirkével
  • főétel: Falafel – humusszal és tortillával és joghurtos uborkával

A főzőiskolában a Zepter edényeinek használatával sajátíthatják el a csodás fogások elkészítésének titkait. Illetve további információk a Béterv honlapján találhatók: Katt a linkre!

ÉRDEMES KIPRÓBÁLNI!

KATTINTSON AZ ALÁBBI LINKEK VALAMELYIKÉRE!

Bemutatjuk Masterpiece Főzőrendszert!

Ha bármelyik termékünkkel kapcsolatban tájékoztatást kér, ide kattintson!

1 hozzászólás

  1. Pingback: Az örök fiatalság receptje – Egészséges életért

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.