Friss

A Béterv Smart Cooking School ezúttal Baszkföld felé veszi az irányt

Bíró Botond Boldizsár, a Parfümséf vezetésével zajlanak a főzőiskola őszi kurzusai. Minden alkalommal más-más tájegység konyhájával ismerkedhetnek meg a résztvevők. A következő kurzuson Európa egyik gasztronómiai fellegvárába, Baszkföldre látogatunk.

A spanyol konyhán belül is a legjobb

A baszk konyha kiemelkedik az amúgy is teret hódító spanyol gasztronómiából. Világhírű séfek származnak erről a vidékről, és itt a legmagasabb a Michelin csillagos éttermek aránya – San Sebastianban, a 190.000 lakosú városkában például három is akad belőlük. A baszk kultúrának nagyon fontos része a gasztronómia, imádnak enni és beszélni is róla.

Otthon általában a nők feladata a főzés, leginkább csak a családnak főznek. Ha vendégségről van szó, akkor inkább étterembe mennek.

Ami különlegessége ennek a vidéknek, hogy férfiak csak gasztronómiai klubokba tömörülve főznek, ezek a txokok. Baszkföldön több mint 300 txoko működik, összesen több tízezer tagot számlálnak. Ezekben a klubokban alkalmanként egyvalaki főz, a többiek előkészítenek, terítenek, leszednek, mosogatnak. Szakácsnak lenni nagy megtiszteltetés! Évente két ünnepnapon hívnak meg asszonyokat is a klubokba, egyébként csak férfiak látogathatják.

Kiváló alapanyagok

Baszkföld elhelyezkedéséből adódóan a vidék dúskál a kiváló minőségű, friss és változatos alapanyagokban. A két legalapvetőbb hozzávaló a hús és a hal, ehhez jönnek a zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek.

Az Atlanti-óceánból a legfinomabb halak, rákok, kagylók kerülnek a piacokra, és onnan konyhákba. A halak közül a bacalao a legnépszerűbb, ami tulajdonképpen sózott, szárított tőkehal. A halféléket jellemzően olívaolajjal, fehérborral, fokhagymával, petrezselyemmel készítik el, esetleg még almaborecet is szóba jöhet. Ezeket a fűszereket a halárusoknál is meg tudjuk venni.

A húsok közül leginkább a sertést és a marhát részesítik előnyben. Elképesztően finom sonkáik vannak, ezek majdnem minden étkezésben megjelennek. A húskészítményeik nagyon hasonlítanak a magyar konyhában készült ételekre: találunk náluk tepertőt, kolbászt, pacalt, véres- és májas hurkát, szalonnát is. A baszk konyha egyébként ízvilágában is hasonlít a magyarhoz.

A klíma ideális a legkülönbözőbb zöldségek és gyümölcsök termesztéséhez, ebből is bőségesen van friss választék. De világhírű borok és tejtermékek is készülnek itt. A tejtermékek közül a juhtejből készült sajt, az idiazabal a leghíresebb.

A kihagyhatatlan txikiteo

Aki a gasztronómia miatt látogat el erre a vidékre, biztosan nem hagyhatja ki sem a Michelin csillagos éttermeket, sem a pintxo bárokat – a txikiteokat. A pintxo leginkább a spanyol tapashoz hasonlítható, ez párfalatos fogásokat jelent. A társasági élet egyik formája, hogy a baráti társaságok bárról bárra járnak esténként és mindenhol a helyi, jellegzetes ízeket kóstolják meg. A txikiteók gyakran specializálódnak egy-egy pintxo-féleségre, például a sonkával készült falatokra, a tengeri herkentyűkre, a hidegkonyhára, vagy a gourmet fogásokra.

Különleges finomságok

Szinte mindenhol kapható a pimiento del padron – a pici, halványzöld paprikákat forró olajba dobják egy-két percre, majd leszárítják és megszórják sópehellyel. Ezt egész Spanyolországban árulják, de a baszkok esküsznek rá, hogy tőlük ered.

Különleges italuk a txakolí, ez egy fehérbor, amit ezen a vidéken készítenek. Nagyon száraz bor, magas a savtartama, kissé szénsavas és alacsony alkoholtartalmú. A baszkok jellemzően ezt vagy sört fogyasztanak a bárokban a baszk jellegzetesség, a pintxo mellé.

A másik jellegzetes ital az almabor, azaz a sidra. Január-februárban van a sidraidény, ilyenkor a baszkok hagyományosan ellátogatnak a sidraházakba, és a korlátlan borfogyasztás mellé tőkehalas tojáslepényt, valamint óriási rostélyosokat esznek.

Mindkét italt nagyon látványosan szolgálják fel, nagyjából fél méter magasságból öntik a poharakba, gyakran a pultos oda sem néz. Általában 4 dl-es pohárból isszák, amit háromujjnyira töltenek meg itallal.

Desszertben nem erősek

A baszk konyha egyik fehér foltja a desszert. Nagyon kevés féle van, ami igazán finom, a baszkok nem igazán édesszájúak. A legtöbb desszert mandulával vagy mandulaliszttel készül és nem kifejezetten édesek.

Mi készül a Parfümséf konyháján?

Aki szeretné lenyűgözni a családját, barátait ezekkel a finomságokkal, jelentkezzen a Béterv Smart Cooking School október 18-i kurzusára, ahol három baszk fogás elkészítését tanulhatják meg. Jelentkezni a 06 30 273 7532-es telefonszámon vagy az info@beterv.hu e-mail címen lehet.

Október 18. – Baszkföld csodái

  • előétel: Gombás pintxos kecskesajttal
  • leves: Baszk zöldségleves chorizóval és babbal
  • főétel: Szardínia mediterrán szósszal és sültpaprikás cous-cous

A főzőiskolában a Zepter edényeinek használatával sajátíthatják el a csodás fogások elkészítésének titkait. Illetve további információk a Béterv honlapján találhatók: Katt a linkre!

ÉRDEMES KIPRÓBÁLNI!

KATTINTSON AZ ALÁBBI LINKEK VALAMELYIKÉRE!

Bemutatjuk Masterpiece Főzőrendszert!

Ha bármelyik termékünkkel kapcsolatban tájékoztatást kér, ide kattintson!

 

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.