Konyha

Grillpartira könnyen elkészíthető ételek a Parfümséf konyhájából

Újra itt a nyár, itt a grillszezon. Most szinte minden nap  remek alkalom piknikezésre vagy grillezésre!

A finom ételek, jó italok és a kellemes időjárás felejthetetlen délutánokkal ajándékozhat meg bennünket és összehozza a családot és a barátokat. A grillparti az egyik legkedveltebb és leglazább társasági összejöveteli forma. Nem kell az alkalomhoz kiöltözni, nem kell szigorú szabályok szerint megteríteni. Szezonális alapanyagokból könnyedén összeállíthatjuk a harapnivalót akár kisebb, akár nagyobb társaságnak is. Aki már szervezett grillpartit, valószínűleg pontosan tudja, hogy a grillezés, bármilyen egyszerűen is hangzik, nem csak abból áll, hogy töltünk egy pohár bort, tüzet gyújtunk és feldobunk a rácsra pár szelet húst, és azt is tudja, hogy még a legjobb minőségű húsok sem jelentenek garanciát arra, hogy a hús olyan szaftos, illatos, finom és omlós legyen mint, ahogy az a lelki szemeink előtt megjelent. Sokan nem vagyunk tisztában a sikerhez szükséges, számos kisebb-nagyobb fortéllyal.

Ezért is állt elő a Parfüm séf, Biró Botond Boldizsár egy olyan menüsorral, melyet minden a grill parti házigazdája szívesen és büszkén kínálna vendégeinek.

Az este egy vajpuha, sous vide-ált tarjával és grillezett avokádóval indult, amit egy illatos rozé marha steak követett pirított csicseriborsó salátával. Később megkóstolhattuk a parfüm séf, házias és egyben férfias hamburgereit, a húspogácsa közepén cheddar sajttal, végül levezetésképpen grillezett halloumi sajtot kóstolhattunk, naranccsal és mézzel.  Megosztjuk a recepteket.

Szuvidált sertéstarja, grillezett avokádóval

A sertéstarja szeleteket ízlés szerint fűszerezem majd Vacsy vákumozóval légmentesen lezárom. 4,5 órán keresztűl a sous vide kádban puhítom. A serpenyőt jól felhevítem, majd a hússzeleteket kérgesre sütöm, míg mézes barbeque szósszal kenegetem. Az avokádót meghámozom, félbevágom és a magját eltávolítom, majd az egyik oldalát megpirítom. Kevés olívaolajjal, sóval és borssal fűszerezem.

Marha steak éppen csak kérgesítve, pirított csicseriborsó salátával

A marha bélszínt 2-3 cm-es szeletekre vágom és a száraz forró serpenyőben elkezdem sütni. Maldon sókristállyal és frissen őrölt borssal fűszerezem. Mikor átfordítom max. 2 percre lefedem a serpenyőt és máris tálalom. A főtt csicseriborsót lecsöpögtetem és hagyom megszáradni. Kevés olívaolajon megpirítom. Római köménnyel, sóval és borssal fűszerezem, majd a felkockázott zöldségekkel (koktélparadicsom, uborka és kaliforniai paprika) összekeverem. A végén friss mentát és koriandert tépkedek bele.

Hamburger háziasan, roppanós rozmaringos kovászos uborkával

A marhahúst legalább 30%-os faggyúval keverem össze. Fűszerként só, bors, fokhagyma, nagyon apró hagyma és kevés kakukkfű kerül bele. Egy éjszakát a hűtőben állni hagyom. Sütés és fomázás előtt egy szelet sárga cheddar sajtot teszek a közepébe, majd sütés közben miután átfordítom, rákerül még egy szelet. Fekete erdei sonkát pirítok és ezzel díszítem a buci tetejét. A kettévágott bucit enyhén megpirítom és roppanós kovászos uborkával tálalom.

Grillezett halloumi sajt, naranccsal és mézzel

A Halloumi (Ciprusi eredetű sajt, mely kecske és juh tejből készül és szárított mentalevéllel ízesítik) A felszeletelt sajtot serpenyőben pirítom és közben mézes narancsos öntettelkenegetem. A tetjét barnacukoorral hintem meg és pillanatok alatt kicsit karamellizálom.

Az ételek elkészítése során felhasznált eszközök:

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.