Friss

A Béterv Smart Cooking School Toszkánába kalauzol

Kezdetét veszi a harmadik szezon Bíró Botond Boldizsár, a Parfümséf főzőiskolájában. Az őszi kurzusok mindegyikén egy-egy tájegység konyhájának titkaiban mélyedhetnek el a résztvevők. Az első alkalommal Toszkánába utazunk. Érdemes a Parfümséffel tartani!

Mi a toszkán konyha titka?

A toszkán konyha titka: egyszerűt, egyszerűen! Ez a régió az olasz konyhán belül is különleges, nemzetközi szinten is magas rangot vívott ki magának. Ez azért is érdekes, mert az igazi toszkán konyha alapjai a „szegény ételek”. A mai szakácsművészek ehhez adnak hozzá fantáziát, rafinériát, eleganciát. Egyszerű, de kiváló alapanyagokból dolgoznak, mindössze ennyi a titok.

A konyha egyik alappillére a toszkán kenyér, amely sok formában készül. Minden étkezésnél megjelenik, többféle módon használják – frissen, pirítva, szikkadtan feldolgozva. Az igazi toszkán kenyér só nélkül készül, ennek története a középkorból ered, amikor a só igazán drága kincs volt. A 12. század során a tengerparti Pisa vitába keveredett a régió többi városával, és nem volt hajlandó többé sót szállítani nekik. Így hát nem került só a kenyérbe. A toszkánok hagyománytisztelő emberek, így azóta is só nélkül készítik a kenyerüket.

Az egész világon ismerik a „toszkán pizzát”, azaz a focacciát. Ez a lapos kenyérféle is rendkívül egyszerű étel volt, alapvetően csak nagy szemű tengeri só, olívaolaj és rozmaring került rá. Manapság sokféle módon készítik, szendvics is készülhet belőle, de akár édes verzióban is találkozhatunk vele.

Az olívaolaj a toszkán gasztronómia egyik legfontosabb alapanyaga. Salátákhoz, kenyérhez, főzéshez, levesek ízesítéséhez is használják. Ezen a vidéken kiváló minőségű az olívaolaj, ennek felel meg az ára is, hiszen ez a vidék tökéletesen alkalmas az olajtermesztésre.

A hüvelyes zöldségek jelentik a régió gasztronómiájának másik fontos bázisát. Ezek nagyon tápláló ételek, többféle fogás is készül belőlük, mint a zöldségekben is gazdag leves, a ribollita, vagy az egyszerű egytálétel, a fagioli alla fiorentina. A babos ételeket gyakran egy szelet kenyérre merve fogyasztják, de akár húsételek mellé köretként is tálalják.

Az egész évben, változatosan termő, friss zöldségeket is előszeretettel használják, mint például paradicsom, cukkini, spenót, paprika, padlizsán, szárzeller, édeskömény vagy articsóka. Ezek is számos módon készülhetnek, akár salátának, levesnek vagy ragunak – nyersen, grillezve vagy párolva. Szeretik a gombaféléket is, különösen a vargányát és az ínyencségnek számító szarvasgombát.

A tenger közelségének köszönhetően gyakran kerül az asztalra hal vagy más tengeri herkentyű. A változatos vidéknek köszönhetően Toszkána erdői biztosítják a vadhúst, de a marha- vagy sertéshús és a szárnyasok sem hiányozhatnak a különböző fogásokból. Valószínűleg mindenki hallott már a porchettáról, ami Toszkána jellegzetes piaci gyorsétele, ennek alapja a faszénen grillezett sertéshús. A legelterjedtebb toszkán specialitás viszont nem más, mint a pacal, a trippa alla fiorentina.

Az olasz konyháról legtöbbünknek a tészta jut eszünkbe. A toszkán konyhában nem annyira hangsúlyos a szerepe, mint más régiókban, de ennek a vidéknek is megvan a saját tésztaspecialitása, ami nem más, mint a papardelle, valamint a pici. Ezeket kézzel készítik és leginkább paradicsomos, fokhagymás, húsos ételekhez használják.

Ha Olaszország, akkor kihagyhatatlan a sonka és a sajt. Toszkána nevezetes sonkája a prosciutto crudo, ez sós, hidegen füstölt nyers sonka. A sajtok közül legismertebb az egyik juhsajt féle, a pecorino.

Fűszerek közül legjellemzőbbek a zsálya, a rozmaring, az oregano, a bazsalikom, a kakukkfű, a majoranna, a fokhagyma és a sáfrány. Az erős fűszerezést egyébként kerülik, a hagyományos fogásoknak nem csak az íze, hanem a tálalása is rusztikus.

Mivel ezen a vidéken rengeteg féle gyümölcs terem, a toszkán konyhára nem igazán jellemzőek a desszertek, inkább a gyümölcsöket fogyasztják előszeretettel. Azért az édesszájúaknak sem kell elkeseredni, édesség fronton is találunk egy-két specialitást. Gesztenyelisztből készül egy palacsintaféleség, a nicci. A legismertebb toszkán édesség a karácsonyi ünnepkörből nőtte ki magát, ez a panforte– az alapja liszt és mandula, aszalt gyümölcsök, méz, fűszerek kerülnek még bele, és kis körlapokat sütnek belőle.

Végül, de nem utolsósorban említést kell tennünk a borokról is. A napsütötte lejtőkön már az ókor óta terem szőlő. A toszkán konyhaművészetben a bor nem csak egy egyszerű ital – ezen a vidéken teremnek a leghíresebb olasz borok, mint a Chianti, a Brunello di Montalcino, vagy a Vin Santo.

Mi készül a Parfümséf konyháján?

Most, hogy már mindenki nagyon éhes, bátran jelentkezhet a Béterv Smart Cooking School szeptember 7-i kurzusára, ahol három toszkán fogás elkészítését tanulhatja meg. Jelentkezni a 06 30 273 7532-es telefonszámon vagy az info@beterv.hu e-mail címen lehet.

Szeptember 7. – Toscana

  • előétel: Csirkemájas crostini – balzsamecetes lilahagymával
  • leves: Parmezánkrémleves – kéksajtos tortellinivel
  • főétel: Brokkolis sertésszűzérme – szárítottparadicsomos rizottóval

A főzőiskolában a Zepter edényeinek használatával sajátíthatják el a csodás fogások elkészítésének titkait. Illetve további információk a Béterv honlapján találhatók: Katt a linkre!

ÉRDEMES KIPRÓBÁLNI!

KATTINTSON AZ ALÁBBI LINKEK VALAMELYIKÉRE!

Bemutatjuk Masterpiece Főzőrendszert!

Ha bármelyik termékünkkel kapcsolatban tájékoztatást kér, ide kattintson!

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.