Otthon

Szörnyek a hálószobában? Ezért tisztítsd a matracodat

A házipor allergia kialakulásának okaként nem is magát a háziport azonosította a tudomány, hanem a házi poratkákat, pontosabban a poratkák ürülékét. Tulajdonképpen az ürülék belégzése okozza a légúti allergiát.

Kutatások szerint 1 gramm porban akár 200 háziporatka is élhet. Az atkák jellemzően 0,3 mm nagyságú, a pókokkal rokonságban álló lények, melyek az ember elhalt és elhullajtott hámsejtjeiből táplálkoznak. Ezek önmagukban nem emészthetők az atkák számára, ezért is élnek szimbiózisban egyes penészgombákkal, melyek lebontják a hámsejtek zsiradékait és előkészítik a hámsejteket a fogyasztásra. Az emberről naponta kb. 1,5 gramm hám válik le, amely akár egymillió atka számára biztosíthat elegendő táplálékot egy napra. Egy atka, akár saját súlyának megfelelő mennyiségű ürüléket is kibocsáthat mindössze néhány nap alatt.

Mivel az elhullott hámsejtek jellemzően a matracokban, párnákban, huzatokban, kárpitokban halmozódnak fel leginkább, ezek a legideálisabb élőhelyei az atkáknak is. Elvileg a tél a legkevésbé ideális az atkák számára, az alacsony páratartalom illetve a nagyon alacsony vagy a nagyon magas hőmérséklet miatt. Azonban egy 17-25 fokra fűtött és 60% fölötti páratartalmú lakás, már a téli időszakot is ideálissá teheti az atkák szaporodásához. Megfelelő körülmények között az atkák naponta 1-4 petét raknak, életük során akár 300-at. Egyes kutatások szerint extrém esetetekben egy két éve használt párna súlyának akár a 10%-át is kitehetik az elhullott atkák és ürülékük.

Az atkák számos betegség kialakulását okozhatják. Ilyen például a szénanátha és az asztma, mely mára világméretű problémává vált. Az atkák ürülékének részecskéi akár a tüdő léghólyagocskáiig is eljuthatnak. Megtapadnak a nyálkahártyán és irritálhatják a szemet, az orrot, gyulladást, orrfolyást, majd a köhögés révén akár, nehézlégzés, fulladási roham vagy asztma is kialakulhat.

A megelőzés és védekezés természetesen rajtunk múlik. Különösen érzékeny személyek esetén érdemes figyelni a hőmérsékletre (ne legyen 20 C felett) és a páratartalomra (ne legyen magasabb, mint 60%), de ugyancsak érdemes csökkenteni a kárpitozott felületetek, azaz a legideálisabb atka élőhelyek számát is. Választhatunk bőr és műbőr bútokat a textil kárpitok helyett és a padlószőnyeget is lecserélhetjük kemény, felmosható padlóra. Ám bárhogy is rendezzük be hálószobánkat és egyéb helységeinket, a takarítás módja valamint a levegő szűrése alapvető fontosságú. Porszívózáshoz mindenképpen válasszunk HEPA szűrővel ellátott porszívó és takarítógépeket, melyek 0,3 mikron méretig képesek kiszűrni a por részecskéket, így alkalmasak az atkák és ürülékük eltávolítására.

A 150 C-os gőzt kibocsátó, többfunkciós takarító rendszerek, mint például a Tutto Luxo 6sB Plus 148 C-os gőzzel pusztítja el az atkákat, fellazítja a lerakódott koszt, port és ürüléket, majd kiváló szívóereje révén el is távolítja azokat. A Tutto Steamy gőztisztító pedig az atkák elpusztításában és a textíliák felfrissítésében, fertőtlenítésében játszik fontos szerepet.

Most mindkét terméket rendkívül kedvezményes összeállításban vásárolhatja meg!

A napra kitett ágyneműben, a nap hatására csökkent az atkák száma, de az allergéneket csak mosással távolíthatjuk el. Az ágyneműket, párnákat és plüss állatokat mossuk 60 C-on, legalább heti gyakorisággal.

Szűrjük meg a levegőt is!

A por és a rátapadt allergének nem csak a kárpitokban vannak jelen, hanem folyamatosan bekerülnek a levegőbe. Tekintve, hogy nem ez az egyetlen légszennyező anyag, ami a kor emberét terheli, érdemes megfontolni egy légtisztító rendszer beüzemelését is. A levegő tisztítása esetén is a HEPA szűrővel ellátott többlépcsős szűrőrendszerek a leghatékonyabbak.

A Therapy Air Ion 5 lépcsős szűrőrendszerével, bizonyítottan eltávolítja a háziport, a penész és gomba spórákat, a polleneket, a kellemetlen szagokat, a cigaretta füstöt, a városok levegőjét terhelő ipari gázok jelentős részét. Vedd meg az egyik leghatékonyabb légtisztítót most te is!

Most jelentős kedvezménnyel várunk! 

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.