Konyha

Steak

Ínyencek és hedonisták, húsimádók és grillmesterek, figyelem! Itt a marhahúsok királya, a STEAK. A legtöbben a steaket tartják a legszaftosabb és legomlósabb marhahúsnak. A jó minőségű steak világos vörös színű és fehérjékben, egészséges zsírokban, valamint ásványi anyagokban gazdag.

Egy minőségi steak nem igényel erős fűszerezést és a legjobb, ha egyszerűen grillen megsütjük. A steak minőségéről, ízletességéről és lágyságáról sokat elárul, hogy akár nyersen is fogyasztható carpaccio vagy tatárbifsztek formájában. A grillezett steaket leggyakrabban egészben tálalják különféle szószokkal vagy esetleg vékony szeletekre vágják „tagliata” stílusban – ez utóbbi formában remekül passzol salátákhoz.

Úgy döntöttünk, hogy mostani receptünkhöz érlelt steaket fogunk használni, hogy még zamatosabb végeredményt kapjunk. Ahhoz, hogy a hús elnyerje különleges lágyságát és ízvilágát, néhány napig kontrollált körülmények között kell érlelni. Az otthoni húsérleléshez a VacSy vákuumcsomagoló rendszerünket ajánljuk, amely segítségével megfelelő módon tárolhatjuk a húst néhány napig.

A Zepter Masterpiece edények segítségével krémes krumplipürét és grillezett zöldségeket is készítettünk a steak-hez. A receptünkben bemutatott étel kiegyensúlyozott, könnyen emészthető és tele van hasznos tápanyagokkal, fehérjékkel, vitaminokkal és rostokkal. A Zepter Masterpiece edények gyártásához használt csúcsminőségű 316 L nemesacél, korszerű technológia és innovatív tervezés lehetővé teszik, hogy edényeinkben víz és zsiradék nélkül főzzünk. Az ételek így egészségesebbek, mégis ízletesebbek lesznek, az alapanyagok pedig megőrzik természetes aromáikat, ízeiket, tápanyagaikat és biológiai értékeiket, ezen felül a főzés közben nem keletkeznek bennük veszélyes anyagok sem.

Hozzávalók (személyenként):

  • 250 g érlelt steak
  • 20 g cukkini
  • 10 g spárga
  • 10 g tök
  • 20 g brokkoli
  • 150 g krumpli
  • Zellerleveles pesztó
  • Rozmaring
  • 1 g feketebors

Elkészítés: 

  • Mosd meg és aprítsd fel a zöldségeket.
  • Fedd le az ovális grilledényt (Z-V3025Z), állítsd az indukciós főzőlapot 240°C-ra, majd melegítsd az edényt 2 percig.
  • Tedd a steaket az edénybe olaj, zsír vagy fűszerek hozzáadása nélkül. Fedd le és csökkentsd a hőfokot 90°C-ra. Az edény alja már elég forró lesz ahhoz, hogy grill-hatást keltsen.
  • Grillezd a steaket 2-2 percig mindkét oldalán.
  • Mikor a steak már mindkét oldalán szépen megpirult, add hozzá a rozmaringot és a zöldségeket, majd süsd további 5 percig 90°C-on.
  • Vedd le a grilledényt a hőforrásról.
  • Tedd a krumplit egy Zepter edénybe (Z-2030-SC) és főzd 20 percig 90°C-on víz hozzáadása nélkül.
  • Daráld krémesre a főtt krumplit MixSy-vel és add hozzá a pesztót.
  • Szeleteld fel a steaket „tagliata” stílusban és ízesítsd borssal.
  • Szolgáld fel Imperial Gold porcelánban.

A séf javaslata: felvágás és tálalás előtt néhány percig hagyd állni a steaket.

Jó étvágyat!
Petra Gerić séf

 

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.