Konyha
Steak vacsora különböző köretekkel
A steak kiváló vacsora egy randevúra vagy bármilyen különleges alkalomra, amikor valamilyen megszokottól eltérő fogással szeretnél kedveskedni vendégeidnek.
A vörös húsokat gyakran állítják be egészségtelennek, ugyanakkor remek fehérje-, szelén-, cink-, foszfor-, vas- és B-vitamin forrás, amely mértékkel fogyasztva teljes mértékben megállja a helyét egy egészséges étrend részeként.
Ebben a receptben a steak mellé különböző színű paprikát és ízletes kukoricás fekete rizst, újhagymát és avokádót készítettünk köretként. Sokszor igaz az a megállapítás, hogy az élénk színű ételek egyúttal egészségesebbek is – ezt érdemes szem előtt tartani az alapanyagok beszerzésénél. A fekete rizs táplálóbb, mint a fehér rizs, a színes zöldségek pedig számos mikrotápanyagból tartalmaznak értékes mennyiséget.
Annak érdekében, hogy a megőrizzük a felhasznált alapanyagok természetes tápanyagait és vitaminjait, az ételt Zepter Masterpiece edényben készítettük el. A Zepter edények minőségi 316-L nemesacélból készülnek és URA tapadásgátló technológiát alkalmaznak, így alacsonyabb hőmérsékleten főzhetsz, és nem kell amiatt aggódnod, hogy az étel főzés közben letapad. A Zepter edények további előnye, hogy hozzáadott víz, olaj vagy zsiradék nélkül főzhetsz bennük.
HOZZÁVALÓK:
- 4-6 steak
A páchoz:
- 1 tk. szárított oregánó
- 1 tk. szárított bazsalikom
- ½ tk. fokhagymapor
- 1 tk. hagymapor
- ½ tk. római kömény
- 1 tk. őrölt chili
- ½ tk. bors
- 30 ml olívaolaj
A rizshez:
- 200 g fekete rizs
- 200 g főtt kukorica
- 1 avokádó
- 1 marék újhagyma
- 2 ek. pesztó
- ½ citrom leve
- Bors
A paprikák előkészítéséhez:
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 sárga kaliforniai paprika
- 1 zöld kaliforniai paprika
- 1 hagyma
- Bors
ELKÉSZÍTÉS:
A rizs elkészítése:
- Tedd a rizst egy Zepter Z-2015 edénybe és önts hozzá 400 ml Aqueena készülékkel tisztított vizet. A Zepter Masterpiece emeletes főzőrendszer segítségével párold meg a kukoricát az edénybe illeszthető Z-3AC típusú reszelő-kiemelő eszközzel és szűkítőgyűrűvel. Fedd le az edényt és főzd 2 percig 120°C-on, majd csökkentsd a hőmérsékletet 90°C-ra és főzd további 20 percig. Ezt követően vedd le az edényt a hőforrásról és lefedve hagyd állni 10 percig.
- Öntsd a főtt rizst egy Zepter Black & White tálalótálba. Morzsold le a kukoricaszemeket a kukoricacsőről és a felaprított újhagymával és avokádóval együtt keverd a rizsbe.
- Ízesítsd a köretet a pesztóval, a citromlével és borssal. Alaposan keverd el.
A paprikák elkészítése:
- Aprítsd fel a paprikát és a hagymát és tedd őket egy Zepter Quadra Z-Q1918-SC grilledénybe víz és olaj hozzáadása nélkül. Fedd le és főzd 2 percig 120°C-on, majd csökkentsd a hőmérsékletet 90°C-ra, vedd le a fedőt és folyamatos kavargatás mellett főzd további 5 percig.
- Vedd le az edényt a hőforrásról és ízesítsd a zöldségeket olívaolajjal, borssal és zöldfűszerekkel.
A steak elkészítése:
- Keverd össze a páchoz szükséges alapanyagokat.
- Vágj 3 cm vastag steakeket a marhahúsból és borítsd be őket a páccal. Tedd a húst egy VacSy vákuumos tárolóedénybe és hagyd állni a hűtőben 1-2 órára vagy akár egész éjszakára.
- A főzés megkezdése előtt egy órával vedd ki a steaket a hűtőből.
- Tedd a steakeket egy hideg (nem előmelegített) Zepter Z-1918-SC grilledénybe és süsd az egyik oldalát 3 percig 120°C-on. Fordítsd meg a húsokat és csökkentsd a hőmérsékletet 90°C-ra, majd süsd további 5 percig lefedve.
- Vedd ki a húsokat a grilledényből és felszeletelés előtt hagyd őket állni 5-10 percig.
- Ízesítsd a húsokat egy kis pesztóval és tálald az ételt Black & White porcelánban a grillezett zöldségekkel és fekete rizssel.
nincs hozzászólás