Konyha

Steak vacsora különböző köretekkel

A steak kiváló vacsora egy randevúra vagy bármilyen különleges alkalomra, amikor valamilyen megszokottól eltérő fogással szeretnél kedveskedni vendégeidnek.

A vörös húsokat gyakran állítják be egészségtelennek, ugyanakkor remek fehérje-, szelén-, cink-, foszfor-, vas- és B-vitamin forrás, amely mértékkel fogyasztva teljes mértékben megállja a helyét egy egészséges étrend részeként.

Ebben a receptben a steak mellé különböző színű paprikát és ízletes kukoricás fekete rizst, újhagymát és avokádót készítettünk köretként. Sokszor igaz az a megállapítás, hogy az élénk színű ételek egyúttal egészségesebbek is – ezt érdemes szem előtt tartani az alapanyagok beszerzésénél. A fekete rizs táplálóbb, mint a fehér rizs, a színes zöldségek pedig számos mikrotápanyagból tartalmaznak értékes mennyiséget.

Annak érdekében, hogy a megőrizzük a felhasznált alapanyagok természetes tápanyagait és vitaminjait, az ételt Zepter Masterpiece edényben készítettük el. A Zepter edények minőségi 316-L nemesacélból készülnek és URA tapadásgátló technológiát alkalmaznak, így alacsonyabb hőmérsékleten főzhetsz, és nem kell amiatt aggódnod, hogy az étel főzés közben letapad. A Zepter edények további előnye, hogy hozzáadott víz, olaj vagy zsiradék nélkül főzhetsz bennük.

HOZZÁVALÓK:

  • 4-6 steak

A páchoz:

  • 1 tk. szárított oregánó
  • 1 tk. szárított bazsalikom
  • ½ tk. fokhagymapor
  • 1 tk. hagymapor
  • ½ tk. római kömény
  • 1 tk. őrölt chili
  • ½ tk. bors
  • 30 ml olívaolaj

A rizshez:

  • 200 g fekete rizs
  • 200 g főtt kukorica
  • 1 avokádó
  • 1 marék újhagyma
  • 2 ek. pesztó
  • ½ citrom leve
  • Bors

A paprikák előkészítéséhez:

  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 1 sárga kaliforniai paprika
  • 1 zöld kaliforniai paprika
  • 1 hagyma
  • Bors

ELKÉSZÍTÉS:

A rizs elkészítése:

  • Tedd a rizst egy Zepter Z-2015 edénybe és önts hozzá 400 ml Aqueena készülékkel tisztított vizet. A Zepter Masterpiece emeletes főzőrendszer segítségével párold meg a kukoricát az edénybe illeszthető Z-3AC típusú reszelő-kiemelő eszközzel és szűkítőgyűrűvel. Fedd le az edényt és főzd 2 percig 120°C-on, majd csökkentsd a hőmérsékletet 90°C-ra és főzd további 20 percig. Ezt követően vedd le az edényt a hőforrásról és lefedve hagyd állni 10 percig.
  • Öntsd a főtt rizst egy Zepter Black & White tálalótálba. Morzsold le a kukoricaszemeket a kukoricacsőről és a felaprított újhagymával és avokádóval együtt keverd a rizsbe.
  • Ízesítsd a köretet a pesztóval, a citromlével és borssal. Alaposan keverd el.

A paprikák elkészítése:

  • Aprítsd fel a paprikát és a hagymát és tedd őket egy Zepter Quadra Z-Q1918-SC grilledénybe víz és olaj hozzáadása nélkül. Fedd le és főzd 2 percig 120°C-on, majd csökkentsd a hőmérsékletet 90°C-ra, vedd le a fedőt és folyamatos kavargatás mellett főzd további 5 percig.
  • Vedd le az edényt a hőforrásról és ízesítsd a zöldségeket olívaolajjal, borssal és zöldfűszerekkel.

A steak elkészítése:

  • Keverd össze a páchoz szükséges alapanyagokat.
  • Vágj 3 cm vastag steakeket a marhahúsból és borítsd be őket a páccal. Tedd a húst egy VacSy vákuumos tárolóedénybe és hagyd állni a hűtőben 1-2 órára vagy akár egész éjszakára.
  • A főzés megkezdése előtt egy órával vedd ki a steaket a hűtőből.
  • Tedd a steakeket egy hideg (nem előmelegített) Zepter Z-1918-SC grilledénybe és süsd az egyik oldalát 3 percig 120°C-on. Fordítsd meg a húsokat és csökkentsd a hőmérsékletet 90°C-ra, majd süsd további 5 percig lefedve.
  • Vedd ki a húsokat a grilledényből és felszeletelés előtt hagyd őket állni 5-10 percig.
  • Ízesítsd a húsokat egy kis pesztóval és tálald az ételt Black & White porcelánban a grillezett zöldségekkel és fekete rizssel.

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.