Konyha

Pisztráng zöldségekkel

Az egészséges étkezés kapcsán valószínűleg már hallott arról, hogy érdemes legalább hetente háromszor halat fogyasztani. Nem egyszerű megfogadni ezt a tanácsot, különösen ha Ön messze lakik a tengertől vagy ha a helyi piacokon nem megfelelő a halválaszték. Mi azonban szeretnénk ajánlani egy ízletes zöldségekkel párolt pisztráng receptjét. A pisztráng a Salmonidae családba tartozó édesvízi halfajok köznyelvi megnevezése. A legtöbb pisztrángfaj édes vizű tavakban és folyókban él, illetve halfarmokon is tenyésztik őket. Ennek köszönhetően a tengerpartoktól távol sem nehéz beszerezni.

A pisztráng húsa Omega-3 zsírsavakban gazdag, így fogyasztása hozzájárul a szívbetegségek kockázatának csökkentéséhez. Egészséges felnőttek esetében a triglicerid-szintet és a gyulladásokat is csökkenti a szervezetben. A pisztránghúsban hétféle B-komplex vitamin is található, amelyek segítik az emésztést és hozzájárulnak ahhoz, hogy a szervezet hatékonyabban tudja hasznosítani az elfogyasztott ételek energiatartalmát. A pisztráng fehérjékben is gazdag és egy adag tartalmazza az ajánlott napi fehérjebevitel 40%-át.

Ugyanakkor az egészséges alapanyagok nem feltétlenül jelentik azt, hogy a belőlük készült étel is egészséges lesz. Az egészséges táplálkozás szempontjából az ételek elkészítési módja is kulcsfontosságú. Egészségügyi kutatások kimutatták, hogy szinte az összes komoly krónikus betegség kapcsolatba hozható az egészségtelen étkezéssel, a nem megfelelő ételkészítési módszerekkel, valamint a gyenge minőségű főzőedények használatával. A Zepter edényekben készült ételekben kevesebb a káros zsiradék és a kalória, ugyanakkor vitamin-, ásványi anyag-, és fehérjetartalmuk magasabb, továbbá  természetes tápanyagaikat és aromájukat is jobban megőrzik.

Jó étvágyat kívánunk ehhez az ízletes és egészséges fogáshoz!

HOZZÁVALÓK (2 FŐRE):

  • Z-Q1927 sütőtál
  • 1 pisztráng, kb. 600 g
  • 100 g cukkini
  • 50 g gomba
  • 2 db citrom
  • 1 db hagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 2 ek. olívaolaj
  • Őrölt bors ízlés szerint

ELKÉSZÍTÉS:

  • Aprítsa fel a hozzávalókat.
  • Filézze ki a halat a Zepter vágódeszkán a Zepter szakácskés segítségével.
  • Vágja a filéket kisebb darabokra.
  • Tegye a zöldségeket egy hideg (nem előmelegített) Quadra sütőtálba (Z-Q1927) olaj, víz, illetve minden egyéb folyadék nélkül.
  • Rakjon le a sütőtálba egy réteg halfilét a bőrével lefelé, fedje be zöldségekkel, majd helyezzen a tetejére még egy réteg halfilét.
  • A tetejére tegyen citromkarikákat.
  • Fedje le a Quadra edényt, párolja az indukciós főzőlapon 3 percen keresztül 160°C-on, majd csökkentse a hőmérsékletet 90°C-ra és így párolja további 10 percig.
  • Végül öntsön az elkészült ételre hidegen sajtolt olívaolajat és szórja meg borssal.
  • Tálalja az ételt csodaszép Rio porcelánkészletünkben.

                  Petra Gerić séf

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.