Konyha

Wokban sült ananászos csirke

Mai receptünk Ázsiából származik. Ehhez a tradicionális fogáshoz a Zepter wok edényét fogjuk használni, amely ideális eszköz számos különféle nemzetközi recept elkészítéséhez. Szinte mindent főzhetünk benne a zöldségektől a hús- vagy halételeken át a zöldséglevesekig. Mivel párolni, forralni, sütni, és pirítani is lehet benne, ezért alkalmas mexikói, olasz, és természetesen ázsiai ételek elkészítésére is, mely utóbbiak kiemelkedően népszerűek.

Az ázsiai büfékben az ételeket sokszor túlsózzák és túl sok olajat használnak az elkészítésükhöz. Gyakori, hogy szükségtelenül magas hőmérsékleten, túlhevített zsiradékokban sütik az ételeket, amelyekben így egészségre ártalmas anyagok képződhetnek. A 100°C fölötti hőmérsékleten főzött vagy sütött alapanyagok tápanyag-összetétele jelentősen megváltozik és ilyen magas hőmérsékleten olyan anyagok is keletkezhetnek bennük, amelyek mérgezőek az emberi szervezet számára. A Zepter wok edényben nem használunk semmilyen hozzáadott zsírt vagy olajat, csupán a felhasznált összetevőkben megtalálható természetes zsiradékokat. A Zepter technológiája és a csúcsminőségű 316L nemesacél alkalmazása lehetővé teszik az alacsonyabb hőmérsékleten történő főzést, így egészségesebben készíthetjük el kedvenc fogásainkat. Már csak ízletes alapanyagokra, némi szeretetre és egy kis fantáziára van szükség, hogy nap mint nap ínycsiklandó ételeket alkothasson!

Mai receptünkhöz soba tésztát használok. A „soba” japánul hajdinát jelent. Ez a tésztafajta vagy 100%-ban hajdinából, vagy pedig hajdina- és búzaliszt bizonyos arányú keverékéből készül. A hajdinaliszt jelentős mennyiségű értékes fehérjét, rostokat, vasat, szénhidrátokat, tiamint és mangánt tartalmaz. Mivel a hajdina a búzával ellentétben nem tartozik a gabonafélék közé, így gluténmentes és liszt- illetve gluténérzékenyek is biztonsággal fogyaszthatják. A soba tészta ezen felül kevesebb kalóriát (98 kcal / 100 g főtt tészta) is tartalmaz, mint a búzából készült tészta.

Noha a Kínából származó wok eredeti formájában egy gömbölyded aljú edény, a Zepter wok edény alja lapos, így a modern főzőlapokkal is praktikusan használható. Különlegessége, hogy az alján akár 300 °C-os, míg az edény felsőbb részében akár 100 °C-os hőmérséklet is elérhető. Az egyedülálló Zepter technológiának és az edényhez használt csúcsminőségű nemesacélnak köszönhetően tehát a wok edény tulajdonképpen két részre osztható főzés közben, így egyszerre többféle étel is készíthető benne, amelyek más-más hőmérsékletet igényelnek. Nincs ennél jobb technika arra, hogy kevés nyersanyagból is ízletes, egészséges, és tápláló ételeket készítsünk minimális zsírtartalommal, egyszerűen, gyorsan, és olcsón. Egyesítse az ősi hagyományokat a modern technológiával!

HOZZÁVALÓK:

  • Wok Z-W3045
  • 100 g mogyoró
  • 500 g csirke
  • 2 evőkanál méz
  •  ¼ ananász
  • 2 egész paradicsom
  • 1 szeletelt paprika
  • Chili ízlés szerint
  • 2 dl narancslé
  • Szójaszósz
  • 100 g zeller
  • 500 g soba tészta
  • 500 ml Aqueena készülékkel tisztított víz a tészta megfőzéséhez

A pesztóhoz:

  • 1 dl extra szűz olívaolaj
  • 100 g friss zöldfűszer (bazsalikom, petrezselyem, zeller)

ELKÉSZÍTÉS:

  • Tegye a csirkét egy hideg (nem előmelegített) wok edénybe (Z-W3045) olaj nélkül. Fedje le az edényt. Állítsa az indukciós főzőlapot 120 °C-ra és így párolja 5 percig.
  • Adja hozzá a többi alapanyagot.
  • 2 perc után csökkentse a hőmérsékletet 90 °C-ra, majd főzze további 10 percig.
  • Vegye le a fedőt és adja hozzá a zöldfűszeres pesztót (amely a MixSy-vel könnyen elkészíthető), a chilit, az olívaolajat, és a tisztított vízben főtt soba tésztát.
  • Tálalja Imperial Gold Cobalt porcelán étkészletben.

Petra Gerić séf

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.