Konyha

Nyári finomságok, amiket muszáj kipróbálni

Nyáron érdemes minél több nyers gyümölcsöt fogyasztani az egészségünk érdekében, de előfordulhat, hogy valami másra vágyunk, a sima gyümölcsélmény helyett. Ilyenkor jöhetnek a juice-ok, turmixok és a smoothie-k. Íme, pár kiváló recept, amit érdemes kipróbálnod.

Görögdinnye smoothie

Az édes görögdinnye minden smoothie-nak kiváló ízt kölcsönöz. A görögdinnye kiválasztásánál érdemes olyan példányt keresni, amelynek megkocogtatva üreges hangja van, felületén pedig sárga foltok találhatóak: az ilyen gyümölcsök a legérettebbek és a leglédúsabbak. Ha hűsítő italt szeretnél, préselés előtt hűtsd be a dinnyét vagy tegyél jégkockákat az elkészült smoothie-ba.

Hozzávalók (2 adag):

  • 2 csésze feldarabolt görögdinnye
  • 1 banán
  • 1 csésze natúr joghurt

Elkészítés:

  1. Aprítsd föl a görögdinnyét (a héja nélkül), majd préseld ki.
  2. Hámozd meg és szeleteld föl a banánt. Keverd össze a joghurttal, majd préseld ki.
  3. Alaposan keverd össze a hozzávalókat, majd szolgáld föl az italt.

Áfonyás-banános smoothie

A friss gyümölcsök közül az áfonya rendelkezik a legmagasabb antioxidáns-tartalommal. A banán kiváló B6- és C-vitamin forrás. Ezek a gyümölcsök nem tartalmaznak zsírt és koleszterint, így a belőlük készült smoothie tápláló, mégis kalóriaszegény.

Hozzávalók (2 adag):

  • ½ csésze tej
  • ¼ csésze natúr joghurt
  • 1 banán
  • ½ csésze áfonya

Elkészítés:

  1. Mosd meg az áfonyát, majd hámozd meg és szeleteld fel a banánt.
  2. Keverd össze a tejet, a natúr joghurtot, és a banánt. Préseld ki ezt a keveréket.
  3. Préseld ki az áfonyát. Alaposan keverd meg az italt, majd töltsd ki pohárba és szolgáld föl.

Tippek:

Ha szereted a markánsabb áfonya-ízt, adj a recepthez további 50 gramm áfonyát. Ebben a receptben 3,25%-os zsírtartalmú tejet használtunk, de ha szeretnéd csökkenteni az ital kalória- vagy zsírtartalmát, akkor használhatsz zsírszegény tejet is.

Kalóriaszegény paradicsom dzsúsz

A paradicsomlé kalóriatartalma alacsony, mégis gazdag A-, C-, és K-vitaminban. A dzsúsz elkészítésekor használj érett paradicsomokat, mivel azok édesebbek. A dzsúszt frissen is fogyaszthatod, vagy felhasználhatod egyes koktélokhoz is, például Bloody Mary-hez.

Hozzávalók (2 adag):

  • 5 paradicsom
  • 2 zellerszár

Elkészítés:

  1. Mosd meg és vágd fel a paradicsomokat, majd préseld ki őket. Igény szerint eltávolíthatod belőlük a magokat.
  2. Mosd meg, szeleteld föl, majd préseld ki a zellerszárakat.
  3. Alaposan keverd el, majd szolgáld föl az italt.

Tippek:

Felszolgálás előtt le is hűtheted a dzsúszt. Ha markánsabb ízt szeretnél, ízesítheted sóval, borssal, esetleg agávé sziruppal. Ha hígabb dzsúszt szeretnél, hígíthatod vízzel.

Frissítő citromos ital forró nyári napokra

Mi lehetne frissítőbb egy forró nyári napon, mint egy frissen préselt limonádé? Ez az alacsony kalória- és szénhidrát-tartalmú ital a tökéletes nyári üdítő, amely ráadásul C-vitaminban is gazdag. Felszolgáláskor jégkockát is rakhatsz bele.

Hozzávalók (2 adag):

  • 2 citrom
  • 2 csésze víz
  • 2 evőkanál agávé szirup

Elkészítés:

  1. Hámozd meg, szeleteld föl, majd préseld ki a citromokat.
  2. Öntsd a citromlevet a vízbe.
  3. Add hozzá az agávé szirupot és keverd el alaposan. Ha édesebb limonádét szeretnél, akkor használj több agávé szirupot, ízlés szerint.

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.