Konyha

Nemzetek konyhája – avagy mit eszik a világ karácsonykor?

A hazai menü mindenki számára ismerős, a karácsonyi asztalról nem hiányozhat a töltött káposzta, a halászlé (vagy régies nevén hallé), és persze a mákos bejgli. De mi a helyzet a világ más tájain, Európa többi országában, vagy a távolabbi, egzotikus országokban?

Angliában – és az angol gyarmatok legtöbbjénél – nem maradhat el az egészben sütött pulyka és a sült krumpli, mindez paszternákkal. Kevésbé ismert, hogy a főfogás a XX. század előtt liba volt. Az angolok nem hagyják éhezni a Télapót és a rénszarvasokat sem – előbbit húsos pitével és egy pohár konyakkal, utóbbiakat sárgarépával és vízzel várják a házhoz.

Ausztráliában számunkra furcsa lehet egyrészt, hogy karácsonykor nyár van, másrészt az is, hogy a Mikulás szánját 8 kenguru húzza. De ha ezeken az apróságokon sikerül túltenni magad, akkor bátran nekifoghatsz a menünek, ha ismered az angol gyarmatok konyháit – azaz a sült pulykát és köreteit.

Belgiumra egy desszert jellemző leginkább, mely a cougnou névre hallgat, és a csecsemő Jézus testére formázott kalácsot értik alatta.

A csehek közelebb állnak a mi szokásainkhoz, ami a karácsonyi konyhaművészetet illeti – ponty és krumplisaláta az alapja a vacsorának, ami a nap első étkezése a hagyományok szerint. Aki nem bírja ki vacsoráig, annak kellemetlen élmény lehet egy hagyományos cseh vacsora – szerintük azonban akinek sikerül, arany malacot lát majd a falon. Ha belegondolsz, az egész napos éhezés után a lila elefánt sem lenne furcsa…

A finnek fahéjas tejberizst reggeliznek, amibe egy szem mandulát rejtenek – aki ezt megtalálja, szerencsés éve lesz. A halételeket a finnek is szeretik – bár ez nem újdonság az Északi-tenger partján – főleg lazacból készült, tűzálló tálban elkészített fogásokat fogyasztanak ilyenkor.

Jamaicában már izgalmasabb a menü – a Karib-térség kedvence, a currys kecske a főfogás, majd jöhet az elmaradhatatlan rumos süti is.

Kuba sem nélkülözi a sztereotip rumos-édes vonalat. Karácsonyi italuk a crema de vie, egy tojáslikőr-féleség, sűrített tej, rum, cukorszirup, citromhéj, fahéj és tojás sárgájának elegye. Jellegzetes főfogása a kubai konyhának karácsonykor a „mórok és keresztények” (moros y cristianos). Ez a furcsa nevű, babos-rizses eledel a spanyol keresztények (fehér, mint a rizs) mórok (fekete, mint a bab) ellen vívott keresztes hadjáratára, a rekonkvisztára utal.

Lengyel barátaink is szeretik a hasukat. Náluk a karácsonyi menü a 12 apostol tiszteletére pontosan ennyi fogásból áll, érdemes éhesen asztalhoz ülni. Éjfélig azonban nem fogyasztanak húst, legfeljebb a żurek nevű húsos, tojásos, tárkonyos ragulevest kóstolhatjuk a hagyományokat kevésbé szigorúan vevő családok asztalánál. Az asztalra kerül a céklaleves mellett a ponty számos fajtája, és a krumplival, sajttal, gombával, savanyú káposztával töltött barátfüle – az asztal alá pedig egy marék szalma, a kis Jézus emlékére.

Bármelyik nemzet konyháját is tálalod karácsonykor, ügyelj arra, hogy megfelelő és friss alapanyagból készítsd el. Az elkészítésnél pedig arra, hogy az alapanyagokban rejlő értékeket meg is őrizd! Ehhez optimális megoldást kínálnak a Zepter edénykészletei.

Termékeinket megvásárolhatod webshopunkban, illetve kipróbálhatod tanácsadóinknál és bemutatótermeinkben. Ha kérdésed van, írj nekünk.

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.