
Konyha
Narancsos kacsa fahéjjal és mézzel
Minden országnak megvannak a saját hagyományos karácsonyi ételei. Írországban, Libanonban, Olaszországban és Németországban az egyik legelterjedtebb ünnepi fogás a kacsa. Bővítse karácsonyi repertoárját más országok tradicionális ételeivel és idén lepje meg családját egy új recepttel!
Hozzávalók:
Sütőtál (Z-2850B)
- 1 egész kacsa, kb. 3 kg
- 2 egész fokhagyma
- 4 hagyma
- friss zöldfűszerek ízlés szerint – rozmaring, kakukkfű
- méz
- rosé bor
- fahéj rudak
- 5 narancs
- ázsiai fűszerkeverék
Elkészítés:
A hideg (nem előmelegített) sütőtálba olaj nélkül tegye bele a narancsot, a hagymát, a rozmaringot és a kacsát. A kacsát töltse meg a zöldfűszerekkel és a narancs-cikkelyekkel. Adja hozzá a fokhagymát. Fordítsa meg a kacsát és egyenletesen terítse szét a fűszereket. Törje rá a fahéj rudakat, majd öntsön hozzá egy kis bort és némi frissen facsart narancslevet. Fedje le a sütőtálat.
Állítsa az indukciós főzőlapot közepes fokozatra (160°C), majd 10 perc után csökkentse a hőfokot 90°C-ra és úgy süsse további 120 percig.
Vegye le a fedőt és kenje be a kacsát mézzel. Ha szeretné a kacsa bőrét ropogósra pirítani, akkor fedő nélkül még beteheti a 140°C-ra állított sütőbe 15 percre, de úgy gondolom, hogy nem fogja szükségét érezni, ha megtapasztalja, hogy milyen ízletesre és zamatosra párolódott a saját levében, alacsony hőfokon.
A kacsa készen áll a tálalásra. A köretet illetően engedje szabadjára a fantáziáját: jó választás lehet például a tökpüré, a vöröskáposzta, vagy a párolt zöldségek. Jó étvágyat!
Petra Gerić séf
nincs hozzászólás