Egészség

Mi is az a melanin, mi áll a hiperpigmentáció mögött?

A melanin egy sötét pigment, ami a bőrben természetes körülmények között, a napsütés hatására termelődik, meghatározza bőrünk, hajunk és szemünk természetes színét. Az epidermiszben (a bőr legfelsőbb rétege) lévő különleges pigmenttermelő sejtek, a melanociták képzik. A napsütés, bizonyos hormonális hatások, bőrsérülések, genetikai tényezők, betegségek és az öregedés következtében egyes helyeken túl sok melanin termelődhet, ami hiperpigmentációt (barna foltok megjelenését) eredményezi. Az irritáció több fajtája is sötét foltok kialakulásához vezethet: ilyen a bőr túltisztítása által okozott horzsolódás, valamilyen vágás, karcolódás vagy egyéb sérülés, és egyes bőrgyógyászati beavatkozások (pl. lézeres kezelések) utáni hiperpigmentáció is. A bőrön ekkor lapos, sötét foltok keletkeznek, a színük a világosbarnától a feketéig terjedhet, méretük és formájuk változó lehet. Fontos tudni, hogy ha egyszer a barna foltok létrejöttek, a napfény súlyosbíthatja a helyzetet, mivel hatására a foltok még sötétebbé válhatnak. A jelenség önmagában legtöbbször ártalmatlan, mégis komoly kellemetlenséget okozhat.

Kinél fordulhat elő hiperpigmentáció?

A sötétebb bőrű emberek esetében nagyobb a hiperpigmentáció kockázata, de minden népcsoport tagjainál előfordulhat. Azok, akik sokat napoznak fiatalon, később nagyobb eséllyel tapasztalnak ilyen típusú elváltozásokat, világosabb bőr esetén pedig a foltok ott alakulnak ki, ahol a napfény korábban már károsította a bőrt. Érdekesség, hogy az ázsiai bőrön hamarabb alakulnak ki sötét foltok, mint a kaukázusi bőrön.

A bőrtünetnek több elnevezését, illetve típusát különböztetjük meg:

  • Pigmentfoltok (időskori májfoltok, szeplők): A napsütés következményei, ezért a testnek azokon a felületein jelennek meg, amelyeket gyakran ér a nap, az arcon, a kézen és a karon. Általában kisméretű, sötét foltok a bőrön.
  • Melasma vagy chloasma: A 20 éven felüli nők felső ajkain, arccsontján és az áll alsó vonalán szimmetrikusan megjelenő elszíneződések. Gyakran “terhességi maszkként” emlegetik, mivel a terhes nők 90 százalékánál megfigyelhető. Olyan hormonális hatások következtében alakulnak ki, mint a terhesség vagy afogamzásgátlótabletták szedése. Ilyenkor barna és szabálytalan alakú foltok jelennek meg az arcon és a karon, amelyek akár nagyobb méretűek is lehetnek.
  • Barna foltok (tejeskávé foltok): Változatos méretűek és kinézetűek, neve utal a tejeskávé színére, sokszor a neurofibromatózis nevű betegség első tüneteként jelennek meg.
  • Pattanásos hegek: Ha egy bőrsérülés gyógyulása után elszíneződött, lapos folt marad vissza. Ez gyakran megfigyelhető a pattanásos arcbőrűeknél, de előidézhetik kozmetikai kezelések is, mint a dermabrázió, a lézeres kezelés, vagy a kémiai hámlasztás.

Forrás: https://www.hazipatika.com/

A megoldás a Zeptertől

A Zepter Swissso Logical, természetes esszenciákat tartalmazó, szinte gyógyszertári tisztaságú kozmetikai termékei közül az egyik legkedveltebb a fehértő vagy más néven depigmentáló szérum. Fehérítő szérumunk nem csupán egyenletesebbé és ragyogóbbá varázsolja az arcbőrt, hanem egyúttal hatásos öregedésgátló szérum is.

Egyedülálló formulája láthatóan csökkenti és segíti megelőzni a sötét foltokat és a bőr helyenkénti hiperpigmentációját, amelyek a bőr öregedése, illetve a bőrt érő káros napsugarak következtében jelenhetnek meg.

Természetes, mégis kiemelkedően hatékony összetételével fontos lépést tehet a tökéletes megjelenés irányába:

  • TYROSTAT™: természetes növényi összetevő, amely csökkenti a pigmentációt;
  • DELENTIGO™: aktív hatóanyag, amely az öregedési foltokat veszi célba és láthatóan világosabbá teszi azokat;
  • MELANOSTATIN™: bio-mimetikus peptid, amely csökkenti a hiperpigmentációt és egyenletesebb bőrtónust tesz lehetővé;
  • GIGAWHITE: 7 különböző svájci növény kivonatának aktív koktélja, amely segít csökkenteni az öregedési foltok méretét és hangsúlyosságát;
  • ATP (ADENOZIN-TRIFOSZFÁT): nagy energiájú molekula, amely élénkíti a sejtek anyagcseréjét.

Alkalmazási javaslat:

Apró cseppenként vigye fel az arcára a szérumot, majd finoman és egyenletesen masszírozza be a bőrébe. Használja naponta kétszer, reggel és este.

Jöjjön a TITOK:

Azok számára, akik végig olvasták cikkünket most a fülébe súgunk egy titkot!  A hölgyek az intim testrészük fehérítésére egyre többen alkalmazzák a fehértő szérumukat. Beszámolóik szerint egy-két hónap után látványosan fiatalabb és sokkal üdébb színű az a féltett terület, ami sajnos az idő előrehaladtával barna színűvé válik.

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.