Egészség

Mérgező a csapvíz?

Testünk 70-75%-a víz. A víz maga az élet. Persze csak akkor, ha megfelelő minőségű.

Biztosan hallottad, hogy hazánkban szerencsére a csapvíz minősége kiemelkedően jó a többi vizsgált országhoz képest (világszinten is!), de azért nem árt tudni, mit tartalmaz az ivóvíz.

Gyakori jelenség volt régen (fejlődő országokban sajnos még napjainkban is), hogy egész településeket hagytak hátra az ott lakó emberek, mert nem volt megfelelő az ivóvíz minősége. Ha a kiváltó okra – valamint a víz fogyasztásának veszélyeire – még időben fény derül, az a szerencsésebb eset. Azonban ez ritkábban fordul elő. Az esetek többségében csak a megbetegedések kivizsgálását követően jönnek rá a szakemberek, hogy mi is a valódi probléma.

Ezért szükséges csak olyan vizet fogyasztani, amiről biztosan tudod, hogy tiszta, ami hozzátesz az egészégedhez.

Mit tartalmaz a vezetékes ivóvíz?

Pontos elemzést a helyi népegészségügyi laboratóriumban is kérhetsz, ezzel megbizonyosodhatsz arról, hogy adott időpillanatban a csapból folyó víz minősége megfelel-e az elvárásaidnak. Érdemes időközönként kérni ezt a vizsgálatot, mivel a víz minősége változhat.

A vezetékes vizet klórral fertőtlenítik, amely részben benne marad a vízben az arzénnal, ólommal, kadmiummal, fluoriddal, baktériumokkal, gombákkal és vírusokkal együtt. A falból folyó víz gyakra tartalmaz még ezeken felül vas-származékokat, például vas-oxidot (magyarul rozsdát), ami a régi, korrodálódott csövekből származik. Ha régi építésű házban laksz, ahol nem volt még csőcsere, ez valós gondot jelenthet.

Ezek együttesen és külön-külön is veszélyt jelentenek, okozói lehetnek bőrbetegségeknek, keringési zavaroknak, vesebetegségnek is.

Hogyan őrizheted meg az egészséged?

A megoldás továbbra sem a palackozott vizek fogyasztása jelenti, hiszen ezek sem feltétlenül tisztábbak a csapvíznél, ráadásul lényegesen drágábbak (akár 1.900-szor többe is kerülhetnek!), nem is beszélve a palackok környezeti hatásáról, amelyek pénzben nem fejezhetők ki.

A palackozott víz azért sem megoldás, hiszen a BPA palackokból kioldódhatnak olyan vegyületek, amelyek zavart okoznak az endokrin mirigyek működésében, ráadásul a víz származási helyét sem tudod pontosan és biztonságosan megállapítani.

A legjobb megoldás, ha megbízható víztisztító berendezést alkalmazol, amelyet a bejövő vízvezetékre szerelsz fel, és csak az azon keresztül érkező, tisztított vizet fogyasztod. A különféle berendezések egymástól eltérő módon és hatékonysággal tisztítják meg a bejövő vizet, ezért légy körültekintő a beszerzés során.

Ajánlott szem előtt tartani a választásnál a több lépcsős szűrést, az elektromosságtól való függetlenséget és nyilvánvalóan a tisztítási hatékonyságot.

Egy – a fentieknek is maradéktalanul megfelelő –készülék például, a Zepter EdelWasser készüléke, amely 5 lépcsős szűrőn, fordított ozmózisos rendszerrel szűri a vizet, elektromos áram felhasználása nélkül, pusztán a hálózati víznyomást felhasználva energiaforrásként.

Hogyan működik a fordított ozmózis?

A fordított ozmózis során egy speciális szűrőmembrán tisztítja a készüléken áthaladó csapvizet. A nyomás átpréseli a vizet membrán pórusain, miközben a vízben oldott szennyező anyagok megakadnak a membránban. A fordított ozmózis az egyik legelterjedtebb víztisztítási módszer a világon.

A fordított ozmózis főbb szűrési lépései és tulajdonságai:

  1. -2. lépés: NEO-SENSE ELŐSZŰRŐ

A NEO-SENSE szűrő csökkenti a vízben oldott klór, valamint az illékony szerves vegyületek mennyiségét, és kiszűri a szagokat.

  1. lépés: MEMBRÁNSZŰRŐ

A fordított ozmózis elvén működő membránszűrő számos szennyezőanyag mennyiségét csökkenti. Ilyenek pl. az öt vegyértékű arzén, a bárium, a kadmium, a szelén, a rádium 226/228, a három- ill. hat vegyértékű króm, az ólom, a nitrát és a nitrit.

  1. lépés: INO-SENSE SZŰRŐ

Az INNO-SENSE szűrő csökkenti a vízben oldott klór és az illékony szerves vegyületek mennyiségét, továbbá kiszűri a kellemetlen szagokat okozó szennyeződéseket. Ez biztosítja, hogy a szűrőn áthaladó víz íze is kellemesebb legyen.

  1. lépés: HIGIÉNIAI SZŰRŐ

Az higiéniai szűrő ezüstöt tartalmaz, amely megakadályozza a mikroorganizmusok elszaporodását, és meghosszabbítja a szűrő élettartamát.

Biztosítsd Te is otthon a lehető legtisztább, egészséges vizet a szeretteidnek! Termékeinket megvásárolhatod webshopunkban, illetve kipróbálhatod tanácsadóinknál és bemutatótermeinkben. Ha kérdésed van, írj nekünk.

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.