Így főzz velünk!

Készülődünk Karácsonyra! Bevásárlás, tárolás, előkészítés… Sima ügy

Akkor vegyünk most mély lélegzetet!

November, december. Az év legsűrűbb hónapjai közé tartoznak. Ez természetesen nem csak az ünnepekre, hanem az azokat megelőző teendők sokaságára is vonatkozik. Mindannyian ismerjük az érzést, ahogyan el sem kezdődik az adventi időszak, és máris az Aranyvasárnap és a Karácsony kerül terítékre. Ez az időszak igazi logisztikát és rátermettséget igényel, hogy minden feladattal, kihívással megbirkózzunk és többnyire ép idegrendszerrel tudjunk az igazán fontos dologgal, az együtt ünnepléssel foglalkozni. Nagy segítség az ünnepeket megelőző időszakban, ha tudatosítjuk magunkban, hogy ez a két hónap nem csak nekünk stresszes, hanem ezzel mindenki így van környezetünkben. Vegyünk mély lélegzetet és lelki szemeink előtt időrendi sorrendben sorakoztassuk fel teendőinket! A legnagyobb stresszforrást mindig a vásárlás okozza. A tökéletes ajándékok kitalálása, beszerzése, az ünnepi menü összeállítása és a hozzávalók megvásárlása: ez a két pillér az, amely körül, mint egy körhinta forgunk. Bár ilyenkor mindig megfogadjuk, jövőre ez biztosan másképp lesz, szinte törvényszerű, hogy jövő novemberben is ugyanezt a fogadalmat tesszük magunknak. Vannak azonban jól bevált módszerek, amelyek segítenek, hogy összeszedetten, tudatosan bonyolítsuk le az előkészületek embert próbáló kihívásait.

Listák, jegyeztek

Az ajándékok megvásárlásában, teendők elvégzésében, élelmiszerek beszerzésében a legnagyobb segítség egy előre megírt lista. Egy jó listával rengeteg időt, energiát és nem utolsósorban pénzt takaríthatunk meg! Lista készülhet bármiről: az ünnepi menü fogásairól és a hozzávalókról, de listázhatjuk a sokkal pragmatikusabb teendőket is, mint pl. takarítás, dekorációk elkészítése, meghívók, karácsonyi üdvözlőlapok szétküldése, stb. A jobb átláthatóság és a nagyobb hatékonyság miatt listánkat bővíthetjük boltok, piacok elérhetőségeivel, a különböző tételek megvásárolására szánt összegek megjelölésével. Érdemes útvonalt tervezni, ezáltal szintén időt takaríthatunk meg. Ne röstelljünk segítséget kérni családtagjainktól, a jó logisztika és hatékonyság magába foglalja a feladatok ésszerű megfogalmazását, csoportosítást és leosztását is. És bár kötelező köröknek tűnnek ezek a teendők, próbáljunk örömet csempészi bele, azáltal, hogy barátainkkal, családtagjainkkal közösen végezzük el azokat. Vásárlásnál legyünk célirányosak, tudjuk pontosan, hogy mire van szükségünk, mert ez az az időszak amikor nagyon sok olyan tételt is képesek vagyunk összevásárolni, amire valójában nincs szükségünk. Higgadtság, megfontoltság, mértékletesség. Legyenek ezek az irányelvek. Korunk kihívásaira reflektálva próbáljunk minél környezetbarátabbak maradni: vásárlásainkra pl. vigyünk magunkkal szatyrokat, amennyire tudjuk, mellőzük a műanyag tasakokat, ha lehetőségünk adódik vásároljunk kistermelőktől, az ajándékok beszerzésében esetleg lehet szempont az ökocsomagolás, kézműves termék.

Alapanyagokat is jó előre

Az ünnepi menü minden családnál mást és mást jelent. Van háztartás ahol évről-évre mindig hagyományosan ugyanaz a menü kerül terítékre, van ahol nincs ilyen jellegű tradíció és inkább új recepteket próbálnak ki. Bárhogyan döntsünk is, a menüt illetően a legfontosabb kritérium az alapanyagok frissessége és minősége. Ezért minden esetben győződjünk meg arról, hogy amit megvásárolunk, az nem lejárt szavatosságú, romlott termék. Érdemes a beszerzési helyet is megvizsgálni, ahonnan megvásároljuk az alapanyagokat. Figyeljünk a részeltekre: tiszta, rendes pult, az eladó szakszerű kiszolgálása, a fóliatasakok sértetlensége, a szavatossági idő megjelölése, stb. – ez mind-mind lényeges részlet arra vonatkozóan, hogy biztosak lehessünk abban, hogy a táplálék amit megvásárolunk friss. A húsoknál figyeljünk az állagra, illatra, színre. Ha lehetőségünk van, vegyük kézbe pl. a halat, szagoljuk meg a kopoltyú alatti részt. A friss halnak kellemes, hínáros illata van és a kopoltyú színe élénk. Darált húst csak igazán megbízható helyről vásároljunk, de amennyiben van otthon húsdaráló, a legjobb tipp, hogy azt mi magunk daráljuk le. A bejglihez, kalácshoz szükséges diót, mákot is érdemes megvizsgálni, ha szennyezettséget, törmeléket látunk benne, akkor inkább hagyjuk ott, és keressünk más eladót. A zöldségek, gyümölcsök vásárlásakor is kövessük megérzéseinket, belső hangunkat, szemrevételezéssel hamar és könnyen eldönthetjük, hogy az friss vagy fonnyadt, öreg. Minden estben nézzük meg a terméken lévő címkéket, hiszen azon kötelező jelleggel fel kell legyen tüntetve a szavatossági idő. Ez főképp édességek, előre csomagolt aprósütemények esetében lehet fontos, mivel itt gyakran előfordul az átcímkézés. Próbáljuk meg célirányosan beszerezni az alapanyagainkat időben: azaz sem túl korán, sem pedig az utolsó pillanatra hagyva.

Stresszmentesen  és időben

Ha túl vagyunk a vásárláson az előkészületekben és az alapanyagok frissen tartásában a legnagyobb segítség a Zepter VacSy termékcsaládja, illetve a többfunkciós MixSy konyhamixer. Ezzel a szakszerű párossal biztosan nem vallunk kudarcot az ünnepi menü előkészületeiben. VacSy® termékcsalád jelenti mindazt, amit biztonságos és egészséges ételtárolásnak hívunk. A Zepter ezen rendszerével, amely magában foglalja a vákuumcsomagoló fóliózótól kezdve a különböző üvegedényeket, edényeket, dobozokat, fedőket, fóliatasakokat, süteménytartókat stb. garantáltan a leghosszabb szavatosságot biztosítja az alapanyagjainknak, így azokat sokkal hamarabb beszerezhetjük, és nem kell az utolsó napokban rohanni az üzletekbe, piacra. A biztonságos, rendszerezett tárolás segít átlátni az alapanyagokat, így biztosan nem marad ki semmi a listánkról. A termékcsalád multifunkcionális darabjai mindenféle étel szakszerű tárolására maximálisan használhatóak, legyen szó akár friss alapanyagokról, főtt, kész-, vagy száraz ételekről. A szakszerű tárolással nincs tehát gondunk, biztosak lehetünk abban, hogy a VacSy-val valóban a legjobb helyre kerülnek az alapanyagok és azok frissek, zamatosak maradnak egészen az elkészítésük, felhasználásuk pillanatáig. A MixSy a második legfontosabb támaszunk ebben az időszakban, hiszen ezzel a multifunkcionális konyhai eszközzel minden előkészületet könnyedén el tudunk végezni. A sokoldalú konyhai mixer minden elvárásunknak eleget tesz a sütés-főzés területén: pépesít, pürésít, aprít, darabol, dagaszt, kever, krémesít. Ebben a felfokozott tempójú évzárásban, amikor szinte végeláthatatlan a feladatok listája, az idő a legfontosabb: ezt kell ésszerűen beosztani, ebből tűnik úgy, hogy nincs elég, és ezzel futunk versenyt. Amennyibe tehetjük, érdemes előre készülni, előre dolgozni: így jó adag stressztől kímélhetjük meg magunkat. Nyugodtabban, nagyobb örömmel főzhetünk, ha nem hagyunk mindent az utolsó percre. A MixSyvel bármilyen alapanyagot feldolgozhatunk, a VacSy pedig garantáltan segít annak frissen tartásában. Az idő hiánya nem lehet kifogás többé, hogy ne a tökéletes ünnepi menü kerüljön az asztalra!

ÉRDEMES KIPRÓBÁLNI! RENDELJE MEG WEBSHOPUNKBÓL!

KATTINTSON AZ ALÁBBI LINKRE HA BŐVEBB INFORMÁCIÓT, VAGY RÉSZLETESEBB TERMÉKLEÍRÁST SZERETNE!

Ha bármelyik termékünkkel kapcsolatban tájékoztatást kér, ide kattintson!

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.