Így főzz velünk!

Tervezzük meg már most az ünnepi menüt!

Az ünnepek alatt a legtöbben adunk magunknak egy kis pihenőt a diétázásból, félretesszük az edzőruhánkat és élvezzük a Karácsony alkalmából készített finomságokat. Végül is egyszer egy évben mindenki megengedheti eztmagának. Ünnepek után viszont már kevésbé vagyunk magunkkal engedékenyek, a nehéz ételekből álló menük után nem meglepő, ha közérzetünk nem túl jó és túlsúlyosnak érezzük magunkat. Ráállva a mérlegre azonnal rádöbbenünk, hogy azt az utolsó fogást már nem kellett volna megenni. Ilyenkor általában nem csak egyszer lakmározunk egy nagyot, hanem a két ünnep közötti vendégségekben is. Ledolgozni a karácsonyi dőzsölést már koránt sem olyan egyszerű, mint amennyire elfogyasztani volt. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen ételeket eszünk az ünnepek alatt.

EGÉSZSÉGES ALAPANYAGOK

Az egyik legfontosabb szabály az ünnepi ételek elfogyasztásakor, hogy mit eszünk és mennyit eszünk belőle. Karácsonykor hajlamosak vagyunk folyamatosan enni, kiadós reggeli, ünnepi ebéd, délután az isteni desszertek és vacsorára újra eszünk a megmaradt ebédből. A probléma az, hogy a hagyományos ünnepi ételeknek magas a cukor- és zsírtartalmuk, így szervezetünket rendkívül megterheli a több napon át tartó, nehéz ételek fogyasztása. Mit tehetünk ellene? Ügyeljünk rá mit eszünk, mikor és hogyan készítjük el őket!

A nehéz, zsíros ételek helyett részesítsük előnyben a halakat, sovány húsokat, zöldségeket és a saláta köretet az ünnepi menüben. A halak különösen egészségesek, így célszerű a hétköznapok során is enni őket. Alacsony a koleszterin értékük és a halak egy részében csak néhány százaléknyi kedvezőtlenebb zsírsav-összetételű zsír van. Kalóriatartalma nem utolsó sorban 100 kcal/100g alatt van, míg a fehérjetartalma kedvezően magas. Egy 25 dkg halból készült halászlé kevesebb, mint 400 kalóriát tartalmaz. A húsoknál elsősorban a zsírtartalmukra kell figyelni. A sovány húsok (csirke, vad, hal, pulyka) zsírtartalma 2-7%, így 10 dkg-ban legfeljebb 150 kalória van. A kövér húsok ezzel szemben 25-30% zsírból állnak, így ugyanannyi 10 dkg-ban már 500 kalória is lehet. Ide soroljuk a kacsa-, sertés- és libahúsokat. Kedvező kiegészítője lehet az ünnepi menünek a tojás is, hiszen zsír csak a tojás sárgájában van, és az is csak 5 g körül. A zöldségek remek kiegészítői, köretei vagy alapanyagai lehetnek az ebédnek. Gazdag vitamin- és tápanyagforrások. A magas szénhidrát- és energiatartalom miatt a hüvelyesekkel, a babbal, borsóval, lencsével óvatosnak kell lennünk, mértékkel együk őket. Magas rosttartalmuk és alacsony glikémiás indexük miatt azonban ajánlott a fogyasztásuk. Az ünnepi étkezésnél is arra kell törekednünk, hogy minél jobban csökkentsük az összzsírfogyasztást. A Zepter Masterpiece edényeinek köszönhetően hozzáadott zsír nélkül készíthetünk minden ételt, legyen szó grillezésről, párolásról, sütésről vagy főzésről.

ÜNNEPI MENÜ ZEPTER MÓDRA

Halászlé (400 kcal 1 adag)

Hozzávalók:

  • 1 kg ponty egészben
  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 1 paprika
  • 1 nagy paradicsom

Elkészítés:

A hal fejét, farkát, hasa alját feltesszük a 3 fej kockára vágott vöröshagymával annyi szós vízben főni, hogy éppen ellepje. Hozzátesszük a karikára vágott zöldpaprikát, paradicsomot és egy mokkáskanálnyi pirospaprikát. Alig főzzük, csak amíg a halhús elválik a csontról. Átpasszírozzuk, majd hozzáteszünk annyi vizet, amennyiből 4 tányérnyi leves jön ki. Forrás utáni ízesítést követően az előzőleg megsózott halszeleteket, esetleg ikrát is beletesszük.

Szezámmagos csirkemell párolt zöldségekkel (380 kcal 1 adag)

Hozzávalók:

  • 4 db bőrös csirkemell filé
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • kínai ötfűszer-keverék ízlés szerint
  • 5 evőkanál édes chiliszósz
  • 4 teáskanál szezámmag

Elkészítés:

A Zepter edényt felmelegítjük, amíg a termokontroll kijelző a zöld skála közepéig nem ér. A csirkemelleket sózzuk, borsozzuk, majd megszórjuk annyi kínai ötfűszer-keverékkel, amennyit nem szégyellünk. Kevés édes chiliszósszal megkenjük őket, majd bőrös felükkel felfelé beletesszük az előre felmelegített Zepter edénybe. Miután aranybarnára sült, levesszük a hőfokot és folyamatosan csökkentjük. Lefedve az edényt tovább sütjük a húst saját levében. A csökkenő hőmérséklettől a hús kíméletesen sül, az ízek és aromák előjönnek, a víz viszont nem párolog el, a hús omlósan puha lesz, nem szárad ki és nem esik össze. Olaj hozzáadása nélkül pedig alacsony zsírtartalmú főétel.  Ha a csirke megpuhult, megszórjuk szezámmaggal.

Párolt zöldség:

  • 260 g brokkoli
  • 330 g karfiol
  • 160 g sárgarépa (nyers, nagyobb)
  • 70 g gomba – csiperke

Elkészítés:

A Zepter edényt előmelegítjük, hogy a termokontroll zöld skála legalját jelezze. Víz nélkül, darabolás nélkül beletesszük az előmelegített edénybe a zöldségeket. Két perc után levesszük a hőmérsékletet. Tovább pároljuk még 8-15 percig a zöldségeket, miközben lefedjük az edényt. Immáron az autentikus aljban tárolt hő folytatja a párolást. A zöldségek saját víztartalmukban, fénytől elzárva, gőz cirkulációja mellett párolódnak. A friss zöldség körülbelül 12-15 perc alatt, a fagyasztott zöldség 8-10 perc alatt készül el.

Diós és mazsolás zabfalatok (1db körülbelül 40 kcal)

Hozzávalók:

  • 140 g teljes kiőrlésű liszt
  • 300 g zab
  • 50 g mazsola
  • 50 g dió
  • 100 g nyírfacukor
  • 4 evőkanál tej
  • 150 g vaj

Elkészítés:

A Zepter edényt előmelegítjük, amíg a termokontroll a zöld skála közepén nem áll. MixSy mixerrel a vajat habosra keverjük a nyírfacukorral.  Hozzáadjuk a zabot, a lisztet, az apróra kockázott mazsolát és diót, végül a tejet. Ezt addig gyúrjuk, míg kemény tésztát nem kapunk. Sodrunk belőle egy 15 cm átmérőjű gurigát, amit 1 cm-es karikákra vágunk. A kekszeket az előmelegített edénybe helyezzük és készre sütjük.

TÁLALÁS

A karácsonyi étkezésnél elengedhetetlen a díszes körítés. Akár csak a fenyőfát, az asztalt is igyekszünk a legpompásabb, leginkább alkalomhoz illő terítékekbe öltöztetni. Az evőeszközöket is eképpen választjuk meg és ilyenkor elő kerül a szekrényből a legértékesebb étkészlet és pohárkészlet is.

Pohárkészlet

A Zepter pohárkészletek előnyei többek között, hogy minőségi alapanyagból készülnek, praktikusak, tökéletes formatervezés és egyszerű karbantartás (tisztítás) jellemzi. Ha barátainak, családjának és Önmagának felejthetetlen pillanatokat kíván szerezni, és az esztétikum fontos az Önök számára, a megoldást a Zepter pohár- és desszertes összeállításai jelentik. A Zepter vásárlói az alábbi összeállítások közül választhatnak: La Perle, Prince, Baron, King, Taiga, Conte, Astra. Ezek a különleges nevek magukért beszélnek. Művészi alkotások minden alkalomra, amelyek a minőség, a funkcionalitás és a különleges design irányzatok harmonikus egységét alkotják. Mi a közös exkluzív a Zepter összeállításaiban? Nemesacélból készülnek (18/10 CrNi – időtálló rozsdamentes acél); az összeállítás minden eleme törhetetlen, a poharak nem átlátszóak, ezért Önökön kívül senki sem fogja tudni, hogy mennyire vannak tele. Az egyes termékek aranyszegélyes díszítéssel is kaphatóak A 24 karátos aranyozás tovább emeli azok esztétikai értékét. Exkluzív és időtlen design: tökéletesen illeszkedik minden otthonba, akár modern, akár klasszikus stílusról van szó. Az italok megőrzik különleges, eredeti ízüket: nincs kémiai reakció az ital és a pohár alapanyaga között. A pohár vastagságának és az anyag minőségének köszönhetően a fény és a hőmérséklet nem befolyásolja az ital minőségét. A tisztítás és tárolás egyszerű.

Evőeszköz- és késkészlet

Az elegancia titka a részletekben rejlik. Kimono, Caprice, Senator és Venus evőeszközök időtálló, minőségi anyagokból készülnek. A Zepter evőeszközei ezüstözött, aranyozott és tükörpolírozott kivitelben kaphatók, 18/10 CrNi ötvözetből készülnek. A készletekhez számos kiegészítő kapható, hogy a termékek minden igényt kielégítsenek. A tervezés során a minőség, a funkcionalitás és a forma egyforma hangsúlyt kapott. A magas és állandó minőséget a modern technológia és a szigorú minőség-ellenőrzés biztosítja (minőségi tanúsítvány: No – ZE 53549, garantált Zepter minőség – darabonkénti ellenőrzés). A Zepter kínálatában a klasszikus és modern darabok egyaránt megtalálhatók, így mindenki kiválaszthatja az otthonához és ízléséhez legjobban illő készletet. A Zepter evőeszközök 18/10 CrNi ötvözetből készülnek, négyféle, tükörpolírozott, ezüstözött, aranyozott és részben aranyozott kivitelben. A tükörpolírozás révén a rozsdamentes acélfelület makulátlanul ragyogóvá válik. A nemesfém felületeket a gyártás utolsó fázisában alakítják ki, amikor a kész rozsdamentes felületekre ezüst- illetve aranyréteget hordanak fel (24 karátos arany, illetve 99,9%-os tisztaságú ezüst, kb. 40 mikron vastagságban).

KELLEMES KÉSZÜLŐDÉST! EGÉSZSÉGES, KÖNNYŰ ÉS FINOM FALATOKAT KÍVÁNUNK MINDENKINEK!

NÉZZE MEG WEBSHOPUNK KÍNÁLATÁT! A ZEPTER TERMÉKEI MEGRENDELHETŐK!

Akit érdekelnek a Zepter étkészletek vagy pohárkészletek, a Zepter Masterpiece edények és sütőtálak, vagy a Zepter MixSy® multifunkcionális konyhai mixer, itt még bővebb információt, részletes termékleírást talál:

Ha bármelyik termékünkkel kapcsolatban tájékoztatást kér vagy szeretné megrendelni, webshopunkat keresse fel, ide kattintson!

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.