Így főzz velünk!

Húsvétkor is egészségesen

Bár a többnapos ünnepek általában együtt járnak azzal, hogy sokan azt gondolják, most aztán reggeltől estig enni kell, azért szerencsére a Húsvét egy picit kivételnek számít. Már csak azért is, mert beköszöntött a tavasz, lassan lekerülnek a nagykabátok, pulóverek, és kevesebb ruhadarabot kell felvenni. Ilyenkor még azok is elkezdenek jobban figyelni a vonalaikra, akik máskor nem annyira diétáznak, nem beszélve azokról, akik böjtöltek a megelőző hetekben, tehát nem kívánják túlterhelni a gyomrukat nehéz ételekkel.

Húsvéti sonka mellé friss salátát kínáljunk

Az alapértelmezett ünnepi menü, a húsvéti sonka legfinomabb kísérői a friss saláták, és ezekből szabadon lehet dúskálni az egész hétvégén. Érdemes körülnézni a zöldségespultokon, vagy a piacon, hiszen egyre gazdagabb a választék salátafélékből: a rukkola és a madársaláta mellett kapható mostanában szívsaláta és római saláta is. Felfedezhetjük a picit kesernyésebb ízű cikóriát, vagy az ánizsos édesköményt, esetleg a szárzellert, amelyet sokan halványító zeller vagy angol zeller néven is ismernek. Mindegyik remekül használható salátaalapként is, de egy aranyszabályt azért érdemes megjegyezni. Minél intenzívebb, aromásabb a zöldség íze, annál inkább kívánkozik valami édes is a salátába. Leginkább gyümölcs, hogy továbbra is egészségesen gondolkodjunk. Az alma nagy barátja a zellernek, egy kis dióval és kéksajttal máris nagyon pikáns fogást készítettünk. Az édeskömény mellé a mangót ajánljuk, például koktélparadicsommal, ehhez remekül passzol egy kis feta sajt is. A rukkolát körtével érdemes párosítani, a madársalátát pedig akár kockára vágott naranccsal vagy mandarinnal. Egyszóval csak a fantáziánk szab határt annak, hogy mi kerüljön a sonka mellé. Akiknek kevésbé kell ügyelniük a vonalaikra, készíthetnek akár majonézes salátákat is, a franciasaláta például óriási kedvenc.

Az ünnepi sonkát otthon főzzük!

Az ünnepi asztal főszereplője kétségtelenül a sonka. Bár a boltokban kapható főtt sonka is, érdemes inkább olyat választani, amelyet otthon kell megfőznünk. Ezek közül is kevesebb főzést igényelnek a gyorspácolt, fóliában árult sonkák, ha ilyet veszünk, még kevesebbet kell főzni. Olyan sonkát sose vegyünk meg, amely már lében úszik, figyeljünk a szavatossági időre is, hiszen ma már hetekkel korábban kezdődnek az akciók a szupermarketekben. Érdemesebb inkább hagyományosan érlelt parasztsonkát választani, bár ezek valószínűleg drágábbak lesznek. Fontos az is, hogy mikor készítjük el a sonkát, mert sokan hajlamosak már előre megfőzni, hogy ne az ünnepen kelljen vele bajlódni, de azért a sonka frissen főzve a legfinomabb.

Főzés előtt alaposan mossuk meg a sonkát, a zsíros réteget azonban ne vágjuk le, nehogy kiszáradjon. Ha már amúgy is nagyon száraznak vagy sósnak tartjuk a sonkát, érdemes egy éjszakára beáztatni főzés előtt.

Sonkafőzés Zepter edényben

Van egy nézet, mely szerint a sonkát annyi óráig kell főzni, ahány kiló. Persze ez nem igaz, ha rendelkezésünkre áll egy Zepter edény. Ebben természetesen a sonka is gyorsabban megfő.

Aki kíváncsi rá, hogyan főzzük a sonkát Zepter edényben, kattintson: Sonkafőzés Zepter módra.

Tipp: a sonka főzőlevében meg tudjuk főzni a húsvéti tojásokat is. A sonkából kiázott füstölt és sós lének köszönhetően jóízűbb lesz a tojás. Ha hímes tojást is készítenénk, azt külön főzzük, mert a zsíros vízben főtt tojások héján nem tapad meg a festék.

Ha felkeltettük érdeklődését a Syncro Click gyorsfőzőfedővel kapcsolatban, vegye fel kapcsolatot Zepter kereskedőjével! Itt pedig meg tudja tekinteni a terméket: Kínálatunk

Kellemes készülődést, egészséges és finom falatokat kívánunk mindenkinek!

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.