Így főzz velünk!

Húsvéti böjt Zepter módra

Böjtölni sokszor és sokféleképpen lehet, számos motivációt találhatunk rá, hogy miért is érdemes belefognunk. Számtalan formája létezik, kezdve a drasztikusabb időszakos léböjttől, a hosszabb távon tartható, ételcsoportok elhagyásán alapuló formákig. A Húsvétra való készülődés elindulásával is megkezdődik egy böjti időszak, melyet komoly szabályok öveznek, mely étrend betartásához a Zepter edényei és sütőtálai tökéletes támogatást nyújtanak.

Önfegyelem és gyógyítás

A húsvéti böjt 6 héttel húsvét előtt kezdődik Húshagyó kedden, és (másnap) Hamvazó szerdától húsvét vasárnapig tart. A Nagyböjt vallási és egészségügyi okok végett alakult ki, egyrészt önfegyelemre és lemondásra tanít, másrészt gyógyítja a szervezetünket. A böjt szinte minden vallásban fontos szerepet tölt be és valóban teljes lemondást igényel – legtöbbjük rendszeres vagy többszörös „koplalást” ír elő, amely fizikai és szellemi tisztulást eredményez.  Nagyböjtöt évszázadokon keresztül a katolikus egyház nagyon szigorúan betartatta, 40 napig nem volt szabad húst enni, Nagypénteken pedig semmi állati eredetűt, azaz halat, tojást, és tejterméket sem. A  hatvanas években a katolikus egyház enyhítette a szigort, és manapság csak Nagypéntekre ír elő kötelező böjtöt, a többi napon a hívőkre bízza a lemondás idejét, mennyiségét és mivoltát, azaz lemondhatunk akármi másról is, mint például a TV nézés, az alkohol, az édesség, stb. Akármiről, ami igazi lemondást jelent számukra.

A húsvéti böjtnek nem csupán szellemi, hanem egészségügyi előnyei is vannak. Nem hiába tavasszal van a Nagyböjt ideje, hiszen ilyenkor éled újjá a természet, ilyenkor van a szervezetünknek is szüksége megtisztulásra. Egy tavaszi méregtelenítés igazán jót tesz a testünknek – legyen az egy  hónapos, egy hetes vagy három napos program, de a rendszeres heti egyszeri alkalom is sokat segít. Nem kell megijednünk a 40 napos húsmentes időszaktól sem, a lényeg, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá szervezetünket a változáshoz és a böjt indulása előtt már bátran kezdjünk el több zöldséget és gyümölcsöt, valamint kevesebb húst fogyasztani.

Zöldségpárolás a lehető legegészségesebb módon

Fontos, hogy a kiválasztott, böjt alatt használt alapanyagokat könnyedén, pillanatok alatt meg tudjuk grillezni, főzni, sütni, párolni.  Ha a Zepter edényeit választjuk háztartásunkba, akkor már jó úton járunk. Nagy előnyük ugyanis, hogy egyenletesen vezetik a felgyülemlett hőt, és azt gyorsan átadják az ételnek is. Érdemes tudni, hogy a zöldségek tápanyag- és vitamintartalmát, állagát és színét a gőzben történő párolás őrzi meg a legjobban, melyhez a Zepter ideális körülményeket biztosít beépített termokontrolljának köszönhetően. Az ideális párolás fedett, jól zárt főzőtérben, a gőz folyamatos cirkulációja mellett, 60°C körüli hőmérsékleten, a lehető legrövidebb idő alatt megy végbe, a Zepter edények pedig pont ezt biztosítják. Arról nem is beszélve, hogy  a zöldségek saját víztartalmukban, fénytől elzárva, a gőz cirkulációja mellett párolódnak. Friss zöldségek esetén 12-15 percre, fagyasztott zöldségek esetén pedig 8-10 percre van szükségünk, mely tökéletesen ideális a böjti időszak mindennapos, gyors és egészséges étrendjének kialakításához.

Receptjeink között számtalan húsmentes fogás is megtalálható. Kattintani érdemes!

 Jó húsvéti készülődést kívánunk!

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.