Konyha

Harirra leves csicseriborsóval

Marokkóban jártunk!

Marokkó a világ legváltozatosabb ételeinek ad otthont. Gasztronómiájukon számos különböző kulturális hatás nyoma érezhető. A marokkói konyha ízvilágában felfedezhetők a berber, zsidó, az arab és a francia konyhák sajátosságai is. Ételeiket jellemzően szezonális alapanyagokból készítik. Leggyakoribb alapanyagaik a mandula, a méz, a galambhús, a sáfrány, a tojás, a bab, a sárgarépa, az olívabogyó és természetesen a bárányhús. A marokkói konyhára jellemző az édes és a sós ízek együttes használata. A párolt húsokhoz gyakran társulnak gyümölcsök vagy egyéb édes mártások. A húsételeket és kuszkuszféléket rendszerint szárított gyümölcsökkel, rózsavízzel vagy narancsvirág-vízzel ízesítik. A salátákban és édességeikben előszeretettel használnak narancsot és más gyümölcsöket.

Ebben az egzotikus világban volt alkalmunk barangolni április 25-én, a Parfümséf, Biró Botond Boldizsár marokkóiakéval vetekedő vendégszeretét élvezve.
Mutatjuk a recepteket!

Hozzávalók:

  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • friss gyömbér
  • paradicsompüré
  • sárgarépa
  • piros kaliforniai paprika
  • vöröslencse
  • őrölt római kömény
  • őrölt pirospaprika
  • kurkuma – vagy egy csipet sáfrány
  • esetleg egy csipet őrölt fahéj
  • főtt csicseriborsó
  • 1 citrom
  • olívaolaj
  • só, bors
  • petrezselyem, koriander vagy snidling a tálaláshoz

Elkészítés:

A hagymát, a fokhagymát és a gyömbért megtisztítjuk, finomra vágjuk. A sárgarépát és a húsos paprikát megtisztítjuk és vékonyan felcsíkozzuk.

Az olajat egy lábasban felforrósítjuk, rádobjuk a hagymát, és pár perc alatt megdinszteljük, hozzáadjuk a gyömbért, kevergetve pároljuk, amikor megérezzük az illatát, akkor a fokhagymát, a vöröslencsét, a paradicsompürét és a sárgarépát is hozzáadjuk, pár percig kevergetve pároljuk, majd a paprikát is hozzáadjuk. Meghintjük a római köménnyel, a pirospaprikával és a kurkumával – és fahéjjal –, sózzuk, borsozzuk, felöntjük 1,2 liter vízzel vagy ugyanennyi alaplével, és közepes tűzön, félig lefedve 15 percet főzzük.

Egy botmixerrel kicsit belemixelünk a levesbe, hogy sűrűbb legyen, de nagy része maradjon darabos, majd hozzáadjuk a leszűrt főtt (konzerv) csicseriborsót, és még 5 percet főzzük.

Megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk, hozzáfacsarjuk a citrom levét, majd a finomra vágott zöldfűszerrel meghintve tálaljuk, kínálhatunk hozzá joghurtot vagy tejfölt, illetve plusz citromot.

Felhasznált eszközök:

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.