Konyha
Harirra leves csicseriborsóval
Marokkóban jártunk!
Marokkó a világ legváltozatosabb ételeinek ad otthont. Gasztronómiájukon számos különböző kulturális hatás nyoma érezhető. A marokkói konyha ízvilágában felfedezhetők a berber, zsidó, az arab és a francia konyhák sajátosságai is. Ételeiket jellemzően szezonális alapanyagokból készítik. Leggyakoribb alapanyagaik a mandula, a méz, a galambhús, a sáfrány, a tojás, a bab, a sárgarépa, az olívabogyó és természetesen a bárányhús. A marokkói konyhára jellemző az édes és a sós ízek együttes használata. A párolt húsokhoz gyakran társulnak gyümölcsök vagy egyéb édes mártások. A húsételeket és kuszkuszféléket rendszerint szárított gyümölcsökkel, rózsavízzel vagy narancsvirág-vízzel ízesítik. A salátákban és édességeikben előszeretettel használnak narancsot és más gyümölcsöket.
Ebben az egzotikus világban volt alkalmunk barangolni április 25-én, a Parfümséf, Biró Botond Boldizsár marokkóiakéval vetekedő vendégszeretét élvezve.
Mutatjuk a recepteket!
Hozzávalók:
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- friss gyömbér
- paradicsompüré
- sárgarépa
- piros kaliforniai paprika
- vöröslencse
- őrölt római kömény
- őrölt pirospaprika
- kurkuma – vagy egy csipet sáfrány
- esetleg egy csipet őrölt fahéj
- főtt csicseriborsó
- 1 citrom
- olívaolaj
- só, bors
- petrezselyem, koriander vagy snidling a tálaláshoz
Elkészítés:
A hagymát, a fokhagymát és a gyömbért megtisztítjuk, finomra vágjuk. A sárgarépát és a húsos paprikát megtisztítjuk és vékonyan felcsíkozzuk.
Az olajat egy lábasban felforrósítjuk, rádobjuk a hagymát, és pár perc alatt megdinszteljük, hozzáadjuk a gyömbért, kevergetve pároljuk, amikor megérezzük az illatát, akkor a fokhagymát, a vöröslencsét, a paradicsompürét és a sárgarépát is hozzáadjuk, pár percig kevergetve pároljuk, majd a paprikát is hozzáadjuk. Meghintjük a római köménnyel, a pirospaprikával és a kurkumával – és fahéjjal –, sózzuk, borsozzuk, felöntjük 1,2 liter vízzel vagy ugyanennyi alaplével, és közepes tűzön, félig lefedve 15 percet főzzük.
Egy botmixerrel kicsit belemixelünk a levesbe, hogy sűrűbb legyen, de nagy része maradjon darabos, majd hozzáadjuk a leszűrt főtt (konzerv) csicseriborsót, és még 5 percet főzzük.
Megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk, hozzáfacsarjuk a citrom levét, majd a finomra vágott zöldfűszerrel meghintve tálaljuk, kínálhatunk hozzá joghurtot vagy tejfölt, illetve plusz citromot.
nincs hozzászólás