Konyha
Chermoula füstölt lazaccal és ananász salsa-val
Marokkóban jártunk!
Marokkó a világ legváltozatosabb ételeinek ad otthont. Gasztronómiájukon számos különböző kulturális hatás nyoma érezhető. A marokkói konyha ízvilágában felfedezhetők a berber, zsidó, az arab és a francia konyhák sajátosságai is. Ételeiket jellemzően szezonális alapanyagokból készítik. Leggyakoribb alapanyagaik a mandula, a méz, a galambhús, a sáfrány, a tojás, a bab, a sárgarépa, az olívabogyó és természetesen a bárányhús. A marokkói konyhára jellemző az édes és a sós ízek együttes használata. A párolt húsokhoz gyakran társulnak gyümölcsök vagy egyéb édes mártások. A húsételeket és kuszkuszféléket rendszerint szárított gyümölcsökkel, rózsavízzel vagy narancsvirág-vízzel ízesítik. A salátákban és édességeikben előszeretettel használnak narancsot és más gyümölcsöket.
Ebben az egzotikus világban volt alkalmunk barangolni április 25-én, a Parfümséf, Biró Botond Boldizsár marokkóiakéval vetekedő vendégszeretét élvezve.
Mutatjuk a recepteket!
Összetevők:
- koriander mag, római kömény mag
- 2 gerezd fokhagyma
- olíva olaj
- 1 citrom héja és a leve
- só, bors és füstölt paprika
- 1 csomag friss koriander
- 1 csomag friss petrezselyem
- 1 csomag friss menta
A római köményt és a koriandermagot 2-3 percig pirítom, majd mozsárban jó apróra összetöröm. Ezután ugyan úgy készítem mint egy klasszikus pestót, annyi változtatással, hogy a fokhagymát az olívaolajjal, citrom héjával és levével egy turmix segítségével jól elkeverem. Ezután hozzáadom a friss fűszernövényeket és a pirított összemorzsolt fűszereket, majd egyneműre turmixolom. Az ananászt apró kockákra vágom és friss chilivel és mentával összekeverem. A füstölt lazacot megkenem a chermoula szósszal és feltekerem, majd köretként az ananász salsa-val tálalom.
nincs hozzászólás