Konyha

Bárányborda aszaltgyümölcsös basmati rizzsel és marokkói répasalátával

Marokkóban jártunk!

Marokkó a világ legváltozatosabb ételeinek ad otthont. Gasztronómiájukon számos különböző kulturális hatás nyoma érezhető. A marokkói konyha ízvilágában felfedezhetők a berber, zsidó, az arab és a francia konyhák sajátosságai is. Ételeiket jellemzően szezonális alapanyagokból készítik. Leggyakoribb alapanyagaik a mandula, a méz, a galambhús, a sáfrány, a tojás, a bab, a sárgarépa, az olívabogyó és természetesen a bárányhús. A marokkói konyhára jellemző az édes és a sós ízek együttes használata. A párolt húsokhoz gyakran társulnak gyümölcsök vagy egyéb édes mártások. A húsételeket és kuszkuszféléket rendszerint szárított gyümölcsökkel, rózsavízzel vagy narancsvirág-vízzel ízesítik. A salátákban és édességeikben előszeretettel használnak narancsot és más gyümölcsöket.

Ebben az egzotikus világban volt alkalmunk barangolni április 25-én, a Parfümséf, Biró Botond Boldizsár marokkóiakéval vetekedő vendégszeretét élvezve.
Mutatjuk a recepteket!

A báránybordát szépen csontjára tisztítom, majd borókabogyóval, sóval és borssal jól bedörzsölöm. Serpenyőben pár perc alatt puhára sütöm.
A basmati rizst hagyományos módszerrel megfőzöm. Mikor készen van az asztalt gyümölcsöket (sárgabarack, mango, papaya) felkockázva beleteszem és lefedem, hogy pár perc alatt megpuhuljon.

Répasaláta:

  • sárgarépa
  • olívaolaj
  • 1 citrom leve
  • 1 csokor friss koriander
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • őrölt római kömény, fahéj, piros paprika,só
  • harissa (óvatosan, nagyon erős) ízlés szerint

A sárgarépát ferdén kétujjnyi vastag szeletekre felvágom, majd roppanósra párolom. Az összes fűszerrel, citrommal, olívaolajjal összekeverem és legalább 1 órát hűtőben hagyjuk tálalás előtt, hogy összeérjenek az ízek.

Felhasznált eszközök:

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.