Konyha

Harang alatt párolt polip

A karácsonyt ünneplő országok mindegyikének megvannak a saját ünnepi szokásai. Mindenhol mások a jellemző karácsonyi ételek, amelyek gyakran kapcsolódnak a helyi tradíciókhoz vagy a vallásból eredő szokásokhoz. Az ünnepi főételek leginkább sült húsok – például pulyka-, liba-, vagy sertésételek – de halakból vagy a tenger gyümölcseiből álló karácsonyi fogások is előfordulnak.

Az Egyesült Államokban elő olasz közösségben például karácsony szentestéje a „hét hal ünnepének” jegyében telik és hétféle halból, illetve tengeri ételből álló vacsorát fogyasztanak el. Ez az ünnepi halvacsora a római katolikus tradíció része és specifikus szimbolikával rendelkezik. A hetes a leggyakrabban ismételt szám a Bibliában és bizonyos értelmezések szerint a teljességet vagy az isteni tökéletességet jelképezi. Azért is vált a hal ünnepi étellé, mert bizonyos közösségekben a karácsonyi böjt során nem fogyasztanak zsíros húsételeket. A nehéz húsok helyett egyesek inkább az olajban sült halételeket választják, ez viszont nem egy egészséges ételkészítési mód. Mi tehát a megoldás?

A Zepter globális egészségmissziójának célja, hogy Ön egészségesebb, teljesebb életet élhessen. A nemesacél sütőtálunkban hozzáadott víz, olaj, vagy egyéb zsiradék nélkül főzhet alacsony hőmérsékleten, megőrizve a felhasznált alapanyagok természetes tápanyagtartalmát. A Zepter egyedülálló főzőrendszere lehetővé teszi az egészségesebb ételkészítést.

Próbálja ki az alábbi ízletes és egészségesen elkészíthető receptünket!

Hozzávalók (4 adag):

Sütőtál (Z-2850B)

  • 1 db 3 kg-nál nagyobb, vagy 4 db kisebb (6-800 grammos) polip
  • 1 kg újkrumpli
  • 1 fokhagyma
  • 500 g répa
  • 200 g lilahagyma vagy mogyoróhagyma
  • olívaolaj
  • egy marék petrezselyem
  • egy ág rozmaring
  • 3 babérlevél
  • bors ízlés szerint

Elkészítés:

  • Tegye a polipot egy hideg (nem előmelegített) edénybe zsiradék vagy víz hozzáadása nélkül.
  • Adja hozzá a felaprított hagymát és az egészben hagyott fokhagymagerezdeket.
  • Adja hozzá a rozmaringot és a babérleveleket.
  • Fedje le és párolja 5 percig közepes fokozaton (160°C).
  • Csökkentse a hőfokot 90°C-ra és a polip méretétől függően így főzze további 90 – 120 percig.
  • Amikor a polip már majdnem kész, adja hozzá a megmosott újkrumplikat és a felszeletelt répát. Fedje le az edényt és főzze alacsony hőfokon (90°C) további 30 percig.
  • Végül ízesítse frissen aprított petrezselyemmel, borssal, és olívaolajjal.

Jó étvágyat!

Petra Gerić séf

A RECEPT ELKÉSZÍTÉSÉT AZ ALÁBBI VIDEÓN IS NYOMON KÖVETHETJÜK:

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.