Konyha

Borjúborda

A borjúhús kifinomult ízvilágú, rózsaszín húsféle.  Bármilyen nemű borjúból elő lehet állítani (ellentétben a marhahússal). A mindennapi táplálkozás részét is képezheti. Ma egy egyszerű és rendkívül finom recepttel jelentkezem, amelyet könnyedén elkészíthet bármely különleges alkalomra.  Az egyedülálló Zepter technológia és a kiváló minőségű 316 L nemesacél segítségével a sous-vide elv alapján főzhet saját otthonában.

ÖSSZETEVŐK (4 fő részére):

  • 1 kg borjúborda
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál méz
  • friss zöldfűszerek – petrezselyem, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring
  • extra szűz olívaolaj
  • ázsiai fűszerkeverék – fahéj, ánizs, édeskömény mag, őrölt bors (vagy szecsuáni bors)
  • bor
  • őrölt szegfűszeg (MixSy-vel darálva)

ELKÉSZÍTÉS:

A MixSy segítségével őrölje meg az összes száraz fűszert az ázsiai fűszerkeverék elkészítéséhez.

  • A friss zöldfűszerek és az olívaolaj összekeverésével készítsen pesztót is.
  • Az ázsiai fűszerkeverékkel alaposan fűszerezze be a húst minden oldalon.
  • Tegye a húst az ovális grillező edénybe (Z-V3025Z) olaj nélkül. A főzés megkezdése előtt fedje le az edényt, hogy elkezdődhessen a sous-vide folyamat.

Kapcsolja be az indukciós főzőlapot és először párolja az ételt 160 °C-on 5 percig. 5 perc elteltével fordítsa meg a húst, tegye vissza a fedőt az edényre, majd csökkentse a hőmérsékletet 90 °C-ra és így főzze tovább 45 percig. A hús ezen az alacsony hőfokon lassan, de egyenletesen, a saját levében és zsírjában párolódik át. A lefedett edényben vákuum nélkül is a sous-vide főzési technikához hasonló hatást érhetünk el.

Kapcsolja ki az indukciós főzőlapot és hagyja állni az edényt néhány percig.

Vegye le a fedőt és tegye a húst egy vágódeszkára, majd kenje be mustárral, mézzel, végül pedig a pesztóval.

Szolgálja fel a vágódeszkán, Zepter-módra elkészített sous-vide zöldségekkel.

A SÉF TIPPJE:

A borjúhoz kiválóan illik a krumplisaláta és gránátalmás-diós rukkola saláta (ennek receptjét közzétesszük egy későbbi blogbejegyzésben).

A csúcsminőségű 316L nemesacélból készülő Zepter Masterpiece főzőrendszer korszerű technológiájával és innovatív formatervével lehetővé teszi a hozzáadott víz- és zsiradék nélküli főzést vagy sütést, így az ételek egészségesebbek, de mégis finomabbak lesznek és megőrzik természetes aromáikat, ízüket, tápértéküket, valamint a bennük található természetes vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjéket, továbbá mikro- és makró nyomelemeket, mindezt alacsonyabb kalóriatartalom mellett és veszélyes anyagok nélkül.  Az emeletes főzést lehetővé tevő Masterpiece főzőrendszerrel energiát, időt és pénzt takaríthat meg, de ami a legfontosabb, védheti az egészségét!

Petra Gerić séf

A RECEPT ELKÉSZÍTÉSÉT AZ ALÁBBI VIDEÓN IS NYOMON KÖVETHETJÜK:

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.