Konyha

Frissüljünk gyümölcskoktélokkal! Búcsút intünk a vitaminhiánynak!

Ha a hőmérséklet hirtelen magasra szökken, nem nagyon van kedvünk komolyabb ételeket fogyasztani. Jólesnek ilyenkor a friss saláták, grillezett húsok, és természetesen sok-sok gyümölcsöt is kíván ilyenkor a szervezetünk. A gyümölcsöket és a zöldségeket azonban nem csupán a megszokott módon, magukban, vagy salátában érdemes fogyasztani, hanem nagyszerű tipp, ha már a reggelt egy-egy ütős vitaminbombával indítjuk. Hiszen így már a nap kezdetén elegendő mennyiségű vitamint, ásványi anyagot, enzimet és rostot juttatunk szervezetünkbe, így a vitaminokkal segítjük az anyagcserénket, az antioxidánsokkal megelőzünk számos betegséget is. Ha már reggel elkészítünk egy-egy kedvünkre való gyümölcs-zöldség turmixot, akkor egészen biztos, hogy jól indul a nap, hiszen sok fontos ásványi anyag is támogatja majd az egészségünket.  Ráadásul így egészen biztosan eleget teszünk az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásának is, mely szerint egy felnőtt számára napi 20-40 gramm rost fogyasztása az ideális, méghozzá ha ezeket nyers zöldségekből vagy gyümölcsökből vesszük magunkhoz. Csökkenthetjük vérnyomásunkat, serkentjük a bélműködést, és még az éhségérzetet is csökkentik, szóval minden diétázó jóbarátai a rostok.

Hogyan építsük be étrendünkbe a sok zöldséget és gyümölcsöt?

A gyümölcs-zöldség turmixok, préselt levek fogyasztása azért is tökéletes megoldás, mert ha elegendő mennyiséget szeretnénk bevinni a szervezetünkbe rostból, vitaminból, antioxidánsból, akkor több kilogramm zöldséget és gyümölcsöt kellene megennünk. Ha ezeket elkészítve, sütve, párolva, főzve fogyasztjuk, akkor nem jut be annyi vitamin a szervezetünkbe, nyersen fogyasztva pedig nem tudjuk annyira pépesre rágni a keményebb zöldségeket, gyümölcsöket, hogy a rostokból minden tápanyag felszívódjon. Ha préselt lé formájában fogyasztjuk ezeket, akkor viszont egy igazi tápanyagbombát kapunk: gyorsan felszívódnak a hasznos anyagok, és jótékonyan hatnak az agy étvágyért felelős központjára is.

Természetesen gyümölcs- és zöldséglé fogyasztása alatt nem azt értjük, hogy készen kapható termékeket vásároljunk, hiszen ezek többnyire koncentrátumokból készülnek, víz és cukor hozzáadásával, de nem ritka, hogy színező és ízesítőanyagok is kerülnek ezekbe a termékekbe. Kerülni kell az E jelű tartósítószereket és az aszpartám tartalmú édesítőszereket is.

Megoldás otthonra

Viszont, ha otthon facsarunk, turmixolunk, akkor bármikor hozzájuthatunk egy extra vitamin-dózishoz, és akár a legnagyobb kánikulában is változatos, finom frissítőket kortyolgathatunk. Fontos tudni, hogy a hagyományos gyümölcsfacsarók, gyümölcscentrifugák és turmixgépek nem képesek arra, hogy megőrizzék a rostokat is, illetve könnyen oxidálódhat a kifacsart lé, és ily módon elveszhet belőle az értékes tápanyag.

Erre tökéletes megoldás a More Juice Press, amely minden elemében megfelel ezeknek a kihívásoknak. Úgynevezett lassú préselés technológiával dolgozik: a gyümölcsdarabokat a spirálcsavar lassú, folyamatos mozgással a hálós szűrőnek préseli, elkülöníti a juice-t és a szilárd részeket. Percenként 54 fordulattal dolgozik, ezért nincs hőtermelődés. A hidegen sajtolás eredményeként jóval ízletesebb és tápanyagban gazdagabb leveket kaphatunk. A kifejezetten a készülékhez tervezett motor erős, így keményebb zöldségek és gyümölcsök, sőt még leveles zöldségek és magvak facsarására is alkalmas, és ráadásul 45-50 %-kal több juice facsarható ki ily módon ugyanannyi gyümölcsből. Takarékos és tartós is, hiszen minimum 7 év állandó használatra tervezték. Automata biztonsági zár gondoskodik róla, hogy a gép azonnal leálljon, ha kinyitják, vagy ha elakad. Ez a lassú préselés több juice-t ad a poharunkba, amely egységes állagú, a víz nem válik külön, és amely megtartja természetes ízét és színét. Egy Ázsiában végzett Food Test szerint a lassan préselt levekben 6-szor több C-vitamin és 4-szer több enzim található.

Íme, néhány egyszerű recept, hogy jól induljon a nap!

Gyömbéres répakoktél

Hozzávalók: 

  • 2 sárgarépa
  • 5 cm-es gyömbér
  • 1 közepes alma

A répákat, az almát és a gyömbért hámozzuk meg, és vágjuk darabokra. Tegyük a More Juice Pressbe őket, és nemsokára már kortyolgathatjuk a vitamindús italt. Aki kevésbé sűrűn szereti, kevés szűrt vízzel felöntheti, egy kis kókuszolajtól pedig még különlegesebbé tehető ez a nedű.

Zöld turmix

Reggelente a zöld turmix, más néven zöld smoothie az egyik legegészségesebb dolog, amit ihatunk. Tíz perc alatt elkészül, és akár minden reggel készíthetjük másfajta ízesítéssel. Elsőre persze meg kell szokni a zöld ital látványát, de az íze nagyon finom lesz. Ha kétféle gyümölcs és kétféle zöldség kerül bele, valóban egy rostokban és számtalan vitaminban, ásványi anyagban gazdag tápláló finomsággal indul a nap.

Hozzávalók:

  •  a zöldség lehet: uborka, szárzeller, brokkoli, spenót, cukkini, saláta, avokádó
  • a gyümölcs lehet: banán, bogyós gyümölcs, alma, dinnye, barack, ananász
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 1 kiskanál nyírfacukor, vagy stevia, vagy juharszirup, vagy agavészirup
  • 2 dl víz, kókuszvíz vagy mandulatej
  • némi zöldfűszer: petrezselyem, bazsalikom, menta
  • esetleg egy késhegynyi gyömbér, vagy pici citromlé

A gyümölcsöket és a zöldségeket hámozzuk meg, a keményebb fajtákat daraboljuk fel, és így tegyük a More Juice Pressbe. Ízesítésként kerülhet hozzá némi folyadék, pici édesítő, esetleg zöldfűszer, vagy citromlé és máris kész a reggeli ital. Variáljuk a hozzávalókat kedvünkre!

Kiwi bomba

Hozzávalók:

  • 2 db alma
  • 1 hámozott kiwi
  • 150 g dinnye

Igazi vitaminbomba, és ízletes finom nyári reggeli lehet, szintén egy gombnyomásra készíthető el.

Ananászos-görögdinnyés koktél

Hozzávalók:

  • 1 csésze görögdinnye, kimagozva, felkockázva
  • 1 csésze friss ananász, felkockázva
  • 2 nagyobb narancs

A hozzávalókat a More Juice Press segítségével összedolgozzuk, jégkockával hűtjük. A nyár igazi, varázslatos zamatát egy pici friss kókusz (vagy kókuszvíz, kókuszolaj) segítségével még tovább bolondíthatjuk.

A kifacsart leveket tanácsos még a készítés napján elfogyasztani, de a Zepter Vacsy segítségével akár vákuumozva tárolhatjuk is. Nyugodtan igyunk meg akár napi 3-6 pohár gyümölcslevet is, természetesen csakis az egészséges, általunk frissen préselt változatból, egészségünk hálás lesz érte. A maximális mennyiséget fokozatosan növelve érjük el. Természetesen gyermekeinket is tápláljuk ezekkel a levekkel, de náluk azért 13 éves kor alatt 1,5 dl az ajánlott optimális fogyasztható mennyiség.

További fantasztikus újítás: hogy nem csupán ízletes smoothie-kat vagy juice-okat készíthetünk a More Juice Press Frozen segítségével, hanem a nyári melegben friss és egészséges fagylalttal is megörvendeztethetjük magunkat és az egész családot. Az erősebb motorral és a tömörebb és ellenállóbb kialakítással a fagyasztott gyümölcsök préselése sem jelenthet akadályt, így bármikor elkészíthetjük kedvenc gyümölcsfagylaltunkat, akár néhány perc alatt.

ÉRDEMES KIPRÓBÁLNI!

KATTINTSON AZ ALÁBBI LINKRE, HA BŐVEBB INFORMÁCIÓT, VAGY RÉSZLETESEBB TERMÉKLEÍRÁST SZERETNE!

Ha bármelyik termékünkkel kapcsolatban tájékoztatást kér, ide kattintson!

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.