Egészség

Előzzük meg a téli depressziót!

Világszerte folytatnak kutatásokat a fényterápiával kapcsolatban, amelyek a legkülönbözőbb területekre irányulnak: a fény biológiai hatásai, fénymechanizmusok, sebgyógyítás, krónikus fájdalom, bőr és hegek kezelése, alvászavarok, természetes gyógyulás, endokrin problémák, immunológia, kozmetika, fogászati problémák, valamint a levertség és kimerültség kezelése. Mindezek mellett fókuszba került a téli depresszió is, mely sokkal többünket érint, mint gondolnánk.

A Bioptron fényterápia a fény jótékony hatása révén ideális a téli depresszió kezelésére

Télen a sötét, esős-havas időjárás miatt sok időt töltünk a négy fal között. Szervezetünk kevesebb napfényhez jut, így sokszor fáradtnak és levertnek érezzük magunkat. Az elmúlt évszázadok embere is szenvedett a téli depresszió kellemetlenségeitől: krónikus fáradtság, enerváltság, aluszékonyság és erőtlenség. Akkoriban azonban még nem állt rendelkezésre a fényterápia, így annak hiányában a tehetősebbek az őszi-téli hónapokat a déli, napsütötte mediterrán országokban töltötték. Sokan ma is ösztönösen utaznak ilyenkor melegebb helyekre, ahol feltölthetik napfény-tartalékaikat és helyreállíthatják testi-lelki egyensúlyukat. Azoknak sincs okuk elkeseredésre azonban, akiknek le kell mondaniuk a napfényes utazásról, hiszen a Bioptron fényterápia segítségével ebben az időszakban káros UV-sugaraktól mentes fénnyel kezelhetjük magunkat, ugyanis a készülék annyi fényt bocsát ki, amennyit egy napfényes délután során szívunk magunkba, így energikusabbak leszünk és a közérzetünk is javul.

A téli depresszió a Bioptron fényterápia egyik legújabb felhasználási területe. Kutatások kimutatták, hogy a fény nagymértékben befolyásolja az idegrendszer működését, ezen belül is a szerotonin- illetve melatonin-termelést. A szerotonin hatására élénknek és energikusnak érezzük magunkat, a melatonin pedig alvási szokásainkat befolyásolja. Több mint 60 tanulmányt készítettek világszerte, mely 60-90%-os reagálási arány mellett a fényterápiát nevezte meg a téli depresszió leghatékonyabb ellenszerének. Egy finn kutatás során irodai dolgozókat is ezzel a terápiával kezeltek novembertől februárig, akiknek ennek hatására javult az általános közérzetük, koncentráció és a munkavégzési hatásfokuk, és pozitív hatást tapasztaltak azoknál is, akik egyébként nem szenvedtek téli depresszióban.

Az ajánlott kezelési idő naponta mindösszesen 4-10 perc, ennyi időt bátran szánhatunk magunkra!

Kiegészítésként a fényterápia mellett érdemes még odafigyelnünk néhány dologra, hogy a téli depressziót a jövőben már csak hírből ismerjük majd. A szezonális depresszió ugyanis csökkenthető, ha a hideg, napfényhiányos hónapokban nagyobb figyelmet fordítunk a megfelelő tápanyagok bevitelére. Nagyon fontosak ilyenkor a fehérjéket felépítő aminosavak, melyek nagyobb mennyiségben megtalálhatók a csirke- és a pulykahúsban, a halban, a banánban és a babban is. A téli időszakban nem kevésbé fontosak a vitaminok, a szezonális depresszióban szenvedőknek érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztani a B6, a B12, a folsav és az E vitamint. Ezek a létfontosságú vitaminok segítik a szervezetünket a szerotonin, a dopamin és a noradrenalin nevű ingerületátvivő anyagok előállításában és az idegsejtek sejthártyáinak rugalmassá tételében.

B6 vitamint a marha- és a pulykahús, a tonhal, a szilva és a banán tartalmaz, B12 vitaminhoz nagyobb mennyiségben a tenger gyümölcseinek, továbbá a tej és a tojás fogyasztásával juthatunk, míg a folsav a pulykahús mellett a csicseriborsóban, a lencsében és a babban található, E vitamint pedig a napraforgóolaj, a napraforgómag, a mandula, a mogyoró és a spenót tartalmaz.

Érdemes tehát változatosan táplálkoznunk, a nap során pedig bekapcsolnunk a Bioptront is. Hunyjuk be a szemünket, utazzunk gondolatban és képzeljük magunkat egy pálmafákkal teli napfényes tengerpartra.

Viszlát, téli depresszió!

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.