Egészség

Bioptron fájdalomcsillapításra

Általános igazság: amíg egészségesek vagyunk, nem is mindig tudjuk értékelni, hogy minden porcikánk jól működik. Bezzeg, amikor utat tör magának a fájdalom, akkor rögtön tudomást szerzünk arról, hogy bizony nem vagyunk már a régiek, van derekunk, térdünk, könyökünk, és érezzük is. Benne a diszharmóniát, a rossz mozdulatot, egy szóval a fájdalmat. Felgyorsult világunkban természetesnek tartjuk, hogy azonnal a gyógyszerekhez nyúlunk, szinte észre sem vesszük és máris bekapkodtunk néhány fájdalomcsillapítót, amelyek ugyan pillanatnyilag segítenek elviselhetővé tenni a kellemetlen tüneteket, de tartós gyógyulást nem eredményeznek.

A fény gyógyír a fájós testrészekre

Aki fájós testrészekkel feküdt már melengető napsütésben, minden bizonnyal emlékszik rá, hogy milyen jólesett ez az érzés, ez a mini-terápia akkor neki. Ám sajnos nem mindig áll rendelkezésre természetes fényforrás, így a legjobb, amit egészségünk érdekében tehetünk, hogy megadjuk az esélyt arra, hogy a Bioptron lámpa polarizált fényével orvosoljuk a problémákat. A fényterápiás eszköz olyan fényt bocsát ki, ami polarizált, polikromatikus, inkoherens és alacsony energiájú. A kibocsátott fény széles hullámhossz sávú (480-3400 nm-es) és különbözik a monokromatikus lézerfénytől. A polarizált fény biztosítja a fény optimális áthatolását a szöveteken. A különböző hullámhosszú fény különböző mélységekben hatol be a bőrbe, hogy aktiválja a sejtfolyamatokat, élénkítse a helyi vérkeringést és stimulálja a regenerálódást az egész szervezetben, ezáltal non-invazív, fájdalommentes és hatékony gyógyulást eredményez. Ráadásul kezelésenként mindössze 4-10 percre van szükség a javulás érdekében. Természetesen általában nem elegendő egyetlen alkalom, krónikus fájdalmak esetén semmiképpen sem, de kisebb húzódások, izomfájdalmak esetén már egy alkalom is megkönnyebbülést és javulást eredményezhet.

Lássuk hát, milyen területeken alkalmazható sikerrel a fényterápia. Ilyenek a sokakat kínzó reumatológiai betegségek, mint az ízületi gyulladás (osteoarthritis), a krónikus sokízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) és az ízületi kopás, meszesedés (arthrosis). Ugyancsak hatásos a Bioptron lámpák használata a fizioterápiás kezelések, derékfájás és nyaki fájdalom, csont- és izomszöveti sérülések esetén is.

Kutatások bizonyítják

A fényterápia hatékonyságát támasztja alá az a csoportos kísérlet is, amikor 120 olyan pácienst kezeltek egy vizsgálat során Bioptron-lámpával, akiknek krónikus izom görcs és/vagy nyaki illetve háti gerincszakasz rándulása vagy húzódása miatti izom- és/vagy csontfájdalmai már több mint 30 napja fennálltak. A résztvevők nem használhattak semmilyen fájdalomcsillapító gyógyszert az első kezelés kezdetét megelőző 48 órától a harmadik kezelés utáni 48 óra elteltéig. A kezelési terv szerint a felső hát- és nyakizmok szabaddá tétele után az optikai eszközt megfelelő szögben tartották a bőrfelületre, 10 cm távolságból. Egy-egy kezelés alatt 10 percig pásztázták a megfelelő területet a polarizált fénnyel, 24 óránként, három egymást követő napon.  Két csoportra osztották a résztvevőket: 60-an valódi kezelést kaptak, 60-an pedig inaktív, úgynevezett placebo kezelést. A valódi kezelésben részesült betegek 82 %-a jelzett jelentős, minimum 30 %-os fizikai javulást már a három kezelés után. A placebo csoportban mindössze 12 % érezte úgy, hogy történt változás. 48 órával az utolsó kezelés után a tesztcsoport tagjainak 88 %-a fizikailag sokkal aktívabbá vált, míg a placebo csoportnál ugyanez az érték mindössze 51 % maradt. Ez is azt sugallja, hogy a fényterápia képessé tette a kezelteket az erősebb fizikai aktivitásra.

statyw_medall2

Természetesen további orvosi kutatások, vizsgálatok, tesztelések is folynak, hogy milyen típusú fájdalmat milyen kezelési javaslattal lehet gyógyítani, legyen szó sportsérülésről, teniszkönyökről, vagy a legtöbb embert érintő reumás megbetegedésekről. Fontos, hogy a megfelelő kezelési javaslatot mindig csakis szakember végezheti el, indokolt esetekben pedig komplett szakértő csapat bevonása is ajánlott. Mély hőhatásra ugyanis a fájdalom tovább erősödhet, így a beteg türelmetlen lehet, fontos más terápiával, mozgással, gyógytornával, izomlazító krémekkel való kombináció is. A fájdalomcsillapítás fényterápiával tehát olyan terület, amelynél az öngyógyítás nem jöhet szóba, hiszen elengedhetetlen, hogy felkeressünk olyan orvost, terapeutát, aki Bioptron lámpával is dolgozik, de mindenképpen tartsuk fejben, hogy fájdalom esetén a polarizált fény gyorsabb, hatásosabb enyhülést hozhat.

1 hozzászólás

  1. Kata

    2018-08-31 at 16:19

    Térd fájdalomnál milyen távoolságból kell kezelni a fájdalmas területet?( Porckopás)

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.