Konyha

Fehérboros kagyló

Ha idén fel szeretné dobni a karácsonyi menüt valami újdonsággal, próbálja ki az alábbi receptünket. Kényeztesse magát, családját és barátait ezzel a mennyei, de mégis egyszerű előétellel. A tenger gyümölcsei jelentős mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat, és omega-3 zsírsavakat – már heti 1 adag tengeri étel is csökkentheti a szívroham kialakulásának kockázatát. Ehhez a recepthez feketekagylót és borotvakagylót (más néven palloskagylót) használunk.

A feketekagyló gazdag szelén-, vas-, folsav-, A-vitamin-, B12-vitamin-, jód-, és cinkforrás. A magas jódtartalom kedvező lehet pajzsmirigy alulműködés esetén. A borotvakagyló igazi kulináris csemege, viszont nem mindig könnyű hozzájutni. Ha nem találna a halpiacon, akkor egyéb kagylófajtákkal is helyettesítheti. Mi a Noé bárkája kagylót ajánljuk.

Fehérborban párolva a kagyló igazi karácsonyi különlegesség lehet. Jó étvágyat kívánunk hozzá és kérjük, írja meg alul egy kommentben, hogy hogy ízlett Önnek a recept.

 

Hozzávalók (4 adag):

Sütőtál (Z-2440)

  • 500 g koktélparadicsom
  • Friss zöldfűszerek – bazsalikom, petrezselyem, metélőhagyma, valamint ízlés szerint koriander
  • 1 kg borotvakagyló
  • 1 kg feketekagyló
  • 5 db újhagyma
  • Őrölt bors
  • Olívaolaj (ízlés szerint)
  • 2 dl fehérbor

ELKÉSZÍTÉS:

  • A felaprított metélőhagymát, fokhagymát és paradicsomot tegye egy hideg (nem előmelegített) edénybe és párolja 5 percig közepes hőfokon (160°C).
  • Adja hozzá a kagylókat és öntse rá a fehérbort, majd fedje le és főzze alacsonyabb hőfokon (90°C) 10 percig, illetve addig, amíg az összes kagyló ki nem nyílik. Időnként óvatosan rázza meg egy kicsit az edényt.
  • Amikor már mindegyik kagyló kinyílt vegye le a fedőt és adja hozzá a frissen felaprított zöldfűszereket, az olívaolajat, és a borsot. Az olívaolajjal nem kell spórolni, nyugodtan használhat nagyobb mennyiséget is.
  • Tálalja a kagylót fokhagymás bruschettával. Ha van rá lehetősége, házilag készített kenyérrel igazán különlegessé teheti ezt a fogást.

Petra Gerić séf

 

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.