Egészség

Csakrák harmonizálása a színterápia segítségével

Barna Gyula, természetgyógyász avat be minket a csakrák és színek közötti összefüggésekbe

Barna Gyulát kérdeztük már a fényterápiával kapcsolatban. Ezúttal a színterápia kerül terítékre.

Z: Azok kedvéért, akik esetleg nem ismerik ezt a kifejezést, kérem, röviden mondja el, mit jelent a holisztikus gyógyászat!

B.Gy.: A teljességre és az egészre törekvő gyógyítási mód, melynél figyelembe veszik a testi, lelki és szellemi állapotot is.

Z: Melyek azok a spirituális gyógymódok, amelyeket a leggyakrabban alkalmaz?

B.Gy.: Az alapvető spirituális gyógymódot használom: a rezgést – ezen belül pedig a fény- és színterápiát.

Z: Mennyiben különbözik a színterápia a fényterápiától?

B.Gy.: Egy egyszerű példával illusztrálható: a fényterápia a “házi orvos” a családban, míg a színterápia a “7 szakorvos”. A polarizált fény fő hatásmechanizmusa, a biostimuláció, melynek következtében növekszik a  sejtaktivitás, ezáltal minden egyes sejt működését rendkívül kedvező módon befolyásolja. Színek nélkül el sem tudnánk képzelni az életünket: körülvesznek, vigasztalnak vagy elszomorítanak bennünket. A hétköznapokban számos alkalommal használjuk fel tudattalanul is a színeket. Mindenki tud valamit a színek jelentéséről: a sárga az irigység színe, a zöld fertőtlenít, a kék nyugtat, a vörös a szeretet, a fehér a tisztaság jelképe. Ám e közhelyes jelentések mellett minden szín mélységi erőt rejt.

Z: A csakrák a testünk energiaközpontjai. Mit okozhat a szervezetünkben, ha ezek nem működnek megfelelően?

B.Gy.: A csakrák az életenergiát nemcsak befogadják, hanem módosítják, és fizikai síkon transzformálják. Egy jól működő csakra megtartja az energiát. Ha az energia a csakrákban nem marad meg tartósan, annak több oka lehet. Amikor túlterheltek, stresszesek, feszültek vagyunk, rossz gondolataink vannak, akkor a csakrákat érdemes időközönként feltölteni, harmonizálni, nehogy valamelyik alul működése egy másik túlműködéséhez vezessen. A csakra a fizikai test megfelelő testrészének idegeivel áll közvetlen kapcsolatban. Az idegrendszeren keresztül látja el energiával és ezáltal információkkal is a szerveket, végtagokat és a sejteket.

Z: Milyen módon segíti a színterápia a csakrák működését?

B.Gy.: A hét nagy csakra ugyan nem észlelhető anatómiai értelemben, ám metafizikai úton összeköttetésben áll a fizikai test bizonyos rendszereivel. Az egyetemleges életenergia a gyökércsakrából kiindulva halad a koronacsakra irányába, mintegy összefüggő láncra fűzve azokat. Mivel mindegyik csakra a vele szomszédos csakrákon felül a test több pontjával – szervével – is kapcsolatban van, ez a kapcsolat alkotja a „működő egész”-et. A különböző színek rezgéstartománya más és más, s ezáltal gyakorolnak hatást az élő szervezetek anyagcserefolyamataira, a vegetatív idegrendszerre, a hormonháztartásra. A színek tudatos alkalmazásával harmonizálni tudjuk környezetünket, testünk működését és a kedélyállapotunkat.

Z: Az egyes színek milyen hatással bírnak? Mi alapján kell használni a különböző színeket?

B.Gy.: A színek speciális elektromágneses rezgésükkel – hullámhosszukkal és frekvenciájukkal – jelentős befolyást gyakorolnak ránk, függetlenül attól, hogy ennek tudatában vagyunk, vagy sem, ezért gyógyításra is használhatók.

A zölddel az egyensúlyt támogatjuk, a meleg színekkel stimulálunk a hideg színekkel a túlműködést csökkentjük.

vörös szín izgalomba hoz, stimulál, felerősíti az érzelmeket, fokozza az étvágyat. Növeli az önbizalmat, erőt, energiát, dinamizmust kölcsönöz, növeli a szenvedélyt és segít a másik nem figyelmének felkeltésében.

narancssárga átmeneti szín a piros és a sárga között; a szellem és a libidó egyensúlyát jelképezi. Energetizáló,  vitalizáló, meleg, aktív szín. Fokozza az életkedvet, a kíváncsiságot, az optimizmust és a kreativitást.

sárga a nap színe, beragyogja hangulatunkat és meleget sugároz, inspirál, lelkesít, stimulál, erősíti idegeinket. Növeli a boldogságérzetet, az optimizmust, energiával tölt fel, vitalitást kölcsönöz, és jó hatással van az idegrendszerre.

zöld a legpihentetőbb szín az emberi szem számára. Tudatilag és érzelmileg is segít összhangba, egyensúlyba kerülni, valamint növeli a boldogságérzést és harmóniát sugároz.

kék színből tisztaság, csendesség és hűvösség árad, harmónia, biztonság, nyugalom, a feloldódás, végtelenség érzését kelti. A nyugalom és békesség színe.

Az ibolyakék szín a bölcsességet, a méltóságot, a sikert és a jólétet szimbolizálja, viselése tiszteletet vált ki a szemlélőből.

Az indigókék szín energiája a tudattalan énünkkel kapcsol össze bennünket, és a segítségével megtapasztalhatjuk azt az érzést, hogy az egész univerzum részei vagyunk. Ez a szín erősíti az intuíciót, a képzelőerőt és a látnoki képességeket, valamint növeli az álomlátási képességeket is.

Z: Lehet rosszul használni a színterápiát? Van valamilyen kockázata?

B.Gy.: Mindenképp be kell tartani a színek hatását: ami túlműködik vagy gyulladásban van, azt olyan színnel kezeljük ami nyugtat, ami alulműködik, az serkenteni kell. Ezeket az alaptörvényeket betartva nem hibázhatunk.

Élj Egészségesen, ÉLJ HOSSZAN!

ÉRDEMES KIPRÓBÁLNI!

KATTINTSON AZ ALÁBBI LINKEK VALAMELYIKÉRE!

A Zepter Bioptron fényterápia után érdeklődők az alábbi linkeket találnak további információt.

Bemutatjuk a Bioptron lámpákat:

Ha bármelyik termékünkkel kapcsolatban tájékoztatást kér, ide kattintson!

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.