Otthon

A Te otthonod beteg? Mindent a „Beteg Ház Szindrómáról”

Lehet, hogy már hallottál róla, de mit is jelent pontosan a „Beteg Ház Szindróma?”

Az elnevezés nem egy épület egészségi hiányosságaira utal, hanem egy tünetegyüttesre, amellyel az orvosok nem igazán foglalkoznak, hiszen a lehetséges betegségeket kiváltó okozati tényezők jelenléte egyenként nem éri el a biztonsági küszöböt.

Ez azt jelenti, hogy a szennyezett épületben a különböző légszennyező anyagok – por, poratka, korom, pollen – külön-külön nem érik el azt a szintet, ami bizonyíthatóan ártalmas az emberi szervezetre, azonban összességében a bent tartózkodók egészségét károsítják, náluk egészségügyi reakciókat váltanak ki. Ilyen például az allergiás megbetegedés, a légúti megbetegedések, a szemgyulladás, a légszomj, a köhögés.

Ezeket a betegségeket legtöbbünk igyekszik elkerülni, azonban nehéz dolgunk van a beteg házzal, épp az egészségügyi határértékek miatt, hiszen emiatt az orvostudomány nem foglalkozik ezzel a jelenséggel, sokan nem is hisznek benne.

Ennek ellenére érdemes végiggondolni azt a tényt, hogy naponta mintegy 11 köbméter(!) levegő jut be és ki a tüdőnkön keresztül a szervezetünkbe. Ha ennek a mennyiségnek csak relatív alacsony százaléka szennyezőanyag, a nap végére akkor is tetemes mennyiséget gyűjt össze a szervezet. Éppen ezért fontos, hogy betarts néhány fontos szabályt ezzel kapcsolatban:

  • szellőztess rendszeresen, naponta legalább 5-6 percig
  • ha penészedést tapasztalsz bárhol, azt (és annak okát is!) azonnal szüntesd meg
  • ne engedd a port lerakódni bútorokon, elektronikus készülékeken, ablakpárkányon
  • ha van szőnyeged, kárpitozott bútorod, azt rendszeresen porszívózd
  • téli időszakban cserélj gyakrabban ágyneműt
  • tartsd a páratartalmat optimális szinten

Mi lehet egy állandó megoldás a problémára? Egy jó légtisztító készülékkel biztosan sokat tehetsz a saját és a családod egészségéért. A Zepter THERAPY AIR® iOn készülék mellett sokkal kevesebbszer lesz szükséged a takarításra, hiszen a szálló por nagy részét az 5 lépcsős szűrőberendezés megszűri. A légtisztítót akár éjszaka is bekapcsolva hagyhatod, mert annyira csendes, hogy nyugodtan tudsz majd tőle aludni.

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.