Egyéb

A Gulyáskirály Zepter edényben főz

Csányi Sándor szakácsot sokan csak a Gulyáskirályként ismerik. A Szolnoki Gulyásfesztiválok szervezőjét most arra kérte Vajtó Laci és stábja, hogy Zepter edényben készítse el a híres ételét. A főzésről természetesen videó is készült, de előtte jöjjön egy miniinterjú a szakáccsal.

Zepter: Mikor főzött először gulyást, emlékszik még?

Csányi: Igen, emlékszem. 7 éves voltam, anyukám kórházban volt, ezért én katyvasztottam össze valami gulyás jellegű ételt, így mondom, mert ez az igazság. De emlékeim szerint ehető volt!

Zepter: Mikor kezdett el komolyabban a gulyással foglalkozni?

Csányi: A Gulyásfesztivál kapcsán mélyedtem el jobban a szakirodalomban, ekkor kezdett el kitágulni a világ, hogy mit is jelent ez az étel valójában. Szóval 21-22 éve foglalkozom komolyan, de még néprajzilag, kultúrtörténetileg is a gulyással.

Zepter: Mitől más az Ön gulyása, mint másé?

Csányi: Nincs benne varázslat, a legfontosabb a jó alapanyag. Mindennek az alapja a marhahús, az étel jellegét a fűszerek határozzák meg. Az olyan alapanyag nem jó, amiben “nincs benne a természet” — én így szoktam mondani.

Zepter: Pályafutása során biztosan találkozott furcsaságokkal, mi volt a legemlékezetesebb?

Csányi: Amikor egy külföldi csapat az egyik fesztiválon kagylóból készített gulyást… Azt sosem fogom elfelejteni.

Zepter: A videóban Zepter edényben készített gulyást, milyen élmény volt így készíteni az ételt?

Csányi: Sokat főztem már Zepterben, kicsit elfogult vagyok az edényekkel, nagyon jókat lehet benne főzni. Tudja, mit lehet a legjobban Zepter edényben készíteni? Megmondom: húslevest és halászlé alaplevet. Rendesen kifőnek benne az alapanyagok és benne is maradnak, csodálatos íze lesz a levesnek, olyan jót sosem csináltam. Van is egy tippem a háziasszonyoknak, ha például pörköltet készítenek Zepter edényben: amikor feljön a gomb, vegyük le a fedőt és hagyjuk egy kicsit levegőzni az ételt. Így szétomlanak az edényben lévő húsok, és isteni pörköltet lehet tálalni.

Köszönjük az interjút, most pedig lássuk a videót:

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.