Konyha

Narancsos kacsa fahéjjal és mézzel

Minden országnak megvannak a saját hagyományos karácsonyi ételei. Írországban, Libanonban, Olaszországban és Németországban az egyik legelterjedtebb ünnepi fogás a kacsa. Bővítse karácsonyi repertoárját más országok tradicionális ételeivel és idén lepje meg családját egy új recepttel!

Hozzávalók:

Sütőtál (Z-2850B)

  • 1 egész kacsa, kb. 3 kg
  • 2 egész fokhagyma
  • 4 hagyma
  • friss zöldfűszerek ízlés szerint – rozmaring, kakukkfű
  • méz
  • rosé bor
  • fahéj rudak
  • 5 narancs
  • ázsiai fűszerkeverék

Elkészítés:

A hideg (nem előmelegített) sütőtálba olaj nélkül tegye bele a narancsot, a hagymát, a rozmaringot és a kacsát. A kacsát töltse meg a zöldfűszerekkel és a narancs-cikkelyekkel. Adja hozzá a fokhagymát. Fordítsa meg a kacsát és egyenletesen terítse szét a fűszereket. Törje rá a fahéj rudakat, majd öntsön hozzá egy kis bort és némi frissen facsart narancslevet. Fedje le a sütőtálat.

Állítsa az indukciós főzőlapot közepes fokozatra (160°C), majd 10 perc után csökkentse a hőfokot 90°C-ra és úgy süsse további 120 percig.

Vegye le a fedőt és kenje be a kacsát mézzel. Ha szeretné a kacsa bőrét ropogósra pirítani, akkor fedő nélkül még beteheti a 140°C-ra állított sütőbe 15 percre, de úgy gondolom, hogy nem fogja szükségét érezni, ha megtapasztalja, hogy milyen ízletesre és zamatosra párolódott a saját levében, alacsony hőfokon.

A kacsa készen áll a tálalásra. A köretet illetően engedje szabadjára a fantáziáját: jó választás lehet például a tökpüré, a vöröskáposzta, vagy a párolt zöldségek. Jó étvágyat!

Petra Gerić séf

A recept elkészítését az alábbi videón is nyomon követhetjük:

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.