Egészség

Sport, táplálkozás, kikapcsolódás – ahogy Berki Krisztián látja

Villáminterjú Berki Krisztián tornásszal.

Az EB-n fantasztikus teljesítményt nyújtó tornász büszkeségünkkel a tavaszi étkezésről, mozgásról, pihenésről beszélgettünk.

Z.: A tavasz a megújulás, feltöltődés időszaka. Ebben az időszakban hogy alakul a táplálkozásod?

B.K.: Mivel nagy húsevő vagyok, általában mindig ugyanazokat az ételeket szoktam enni, sajnos elég kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztok. Nyilván a jobb idő beálltával, a nagyobb gyümölcsválaszték rendelkezésre állásával szívesebben fogyasztok ezekből többet, de alapvetően a hús és a szénhidrát – a rizs, burgonya, tésztafélék szokták kitenni az étrendemet.

Z.: Használsz táplálék-kiegészítőket, vitaminokat?

B.K.: Igen, van együttműködő partnerem erre vonatkozóan, ezeket a táplálék-kiegészítőket, vitaminokat használom. Ezt nem csak felkészülési időszakokban, vagy az edzések idején szedem, hanem egész évben, olyankor is, amikor pihenek, nyaralok. Természetesen nem ugyanolyan adagolással, de folyamatosan szedem a vitaminokat.

Z.: Hogyan telnek a napok a testmozgás szempontjából?

B.K.: Nyáron, illetve télen van 2 hét szünetem, olyankor semmit nem szoktam mozogni, mert az éves mozgás bőven elég. Alapozási időszakban, vagy egy átlagos felkészülési időszakban napi két edzésem van. Reggel 9-től 12-ig vagyok bent a tornateremben, ilyenkor aktív tornatermi mozgás a program, illetve van olyan, amikor délután is torna edzésem van. De ahogy ma is, olyan is van, hogy a délutáni torna helyett konditermi edzésen veszek részt, személyi edző mellett.

Z.: Mikor jut időd pihenésre?

B.K.: Az esti órákban, illetve a két edzés között, mivel 9-12-ig, illetve 3-tól fél 7-ig szoktam edzeni. A napi két edzés közötti időszakokban próbálok pihenni, illetve este tudunk erre időt szakítani a feleségemmel, amikor a kislányunk elalszik. Ha hétvégén nincs verseny, akkor családilag aktív pihenéssel töltjük az időnket.

Z.: Milyen módon tudod a legjobban kipihenni magad?

B.K.: Régen, mielőtt a kislányom megszületett, nagyon sokat aludtam, és akkor azt hittem, hogy csak azzal tudom kipihenni magam. Most amikor együtt vagyunk, levegőn vagyunk, kikapcsolódunk az szinte ugyanolyan jellegű feltöltődés, mint amikor alszom. Sokszor az alvással már nem is tudom kipihenni magam, inkább más tevékenységgel szeretek kikapcsolni. Hobbim nincs is – mert annyi időm nincs, hogy bármit is annak nevezzek –, de ha otthon vagyok a négy fal között bezárva, akkor szeretek játékkonzolon játszani, vagy ha aktívan, barátokkal tudok elmenni valahova, akkor gokartozni szoktam, a technikai sportok nagyon érdekelnek. Ezek azok, amik kikapcsolnak, illetve amikor a feleségemmel elszökünk egy pár órára a gyerkőctől, akkor egy mozi, egy ebéd vagy egy vacsora a legnagyobb kikapcsolódás most számunkra. Imádjuk a kislányunkat, de kell az, hogy egy házaspár ne csak a családi, gyerek dolgokkal foglalkozzon, hanem egymással is.

Z.: Mentálisan hogy tartod karban magad? Relaxáció, meditáció is van a programodban?

B.K.: Igen, van ilyen jellegű felkészülésem. Rendszeresen sportpszichológus foglalkozik velem. Mivel már régóta együtt dolgozunk, nem mindig van szükség arra, hogy találkozzunk, most az első félévben, az EB felkészülésnél nem is voltam nála, mert az évek alatt megtanult technikákat – relax programok, mentál tréningek – már magamtól is tudom alkalmazni. Egy-egy nagyobb verseny előtt azért el szoktam menni hozzá, hogy egy picit átbeszéljük azokat a dolgokat, amiket egyedül nem tudnék megoldani.

Z.: Mit javasolsz azoknak, akik szeretnék magukat formába hozni?

B.K.: Igazából nagyon sok mindent lehet tenni ezért, de szerintem a mozgás és az étrend, ami két legfontosabb alappillér. Ezeknek egyensúlyban kell lennie, mert hiába mozog az ember sokat, ha az étkezése nagyon rossz. Ezeken kívül nagyon jó, ha az ember tud olyan rehabilitációs készülékeket vagy programokat használni, amik a jólétét szolgálják.

Z.: Kaptál nemrég egy Bioptron lámpát. Ezt mire tudod használni?

B.K.: Nagyon sokat számított a téli időszakban, amikor a nátha és egyéb betegségek könnyebben elkaphatók, hogy volt otthon saját fényterápiás készülékünk. Olyankor nem csak én, hanem az egész család nagyon sokat használja. Nagy áldás, hogy otthon is tudjuk végezni ezeket a kezeléseket és nem kell kórházba vagy kezelőközpontokba járni. Amikor érezzük, hogy gond van, például kezdődik egy nátha bármelyikünknél, elkezdjük használni. Én edzés közben is szoktam sebeket szerezni, ezekre is nagyon jó kezelési lehetőségeket ad, széleskörűen ki tudjuk használni. Nagyon sok szkeptikussal találkoztam az évek alatt, de függetlenül attól, hogy az ember hisz-e benne vagy sem, ez működik, amit alapvető tények támasztanak alá. A Bioptron készüléket már nagyon régóta használjuk szövetségi szinten, a tornacsarnokban egy nagyobb verzió van, az egy mérettel kisebb nekem otthoni használatra tökéletes.

 

Élj Egészségesen, ÉLJ HOSSZAN!

ÉRDEMES KIPRÓBÁLNI!

KATTINTSON AZ ALÁBBI LINKEK VALAMELYIKÉRE!

A Zepter Bioptron fényterápia után érdeklődők az alábbi linkeket találnak további információt.

Bemutatjuk a Bioptron készülékeket:

Ha bármelyik termékünkkel kapcsolatban tájékoztatást kér, ide kattintson!

Képek forrása: Origo és Berki Krisztián

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.