Egészség

Melyik tartósítás a legegészségesebb?

Bár számtalan tartósítási eljárás létezik, mégsem mindegy melyiket választod, mert ezek gyakran megváltoztatják az élelmiszerek természetes jellemzőit. Most megnéztük a legnépszerűbb eljárásokat és kiderítettük, melyik módszer a leghatékonyabb és egyben a legbiztonságosabb!

  1. Tartósítás cukorral

Régi módszer, amellyel elsősorban gyümölcsöket tartósítottak régen – befőttek, lekvárok formájában. Azonban a hozzáadott cukorról ma már tudjuk, hogy elhízást, szív- és érrendszeri megbetegedést, izomsorvadást és akár krónikus vesebetegségeket is okozhat.

  1. Fagyasztás

Első ránézésre azt gondolhatnád, hogy ez egy teljesen ártalmatlan eljárás – és gondolatban már talán ki is nevezted a legjobbnak. Azonban ha alaposabban átgondolod, ez a folyamat ugyanolyan hőkezelés, mintha megfőznéd, vagy megsütnéd a zöldséget, a húst, csak ellenkező előjellel. Az előjeltől függetlenül az eljárás tönkreteszi az élelmiszert: a zöldség egy idő után elfonnyad, a hús minősége romlik.

  1. Savanyítás

Az ecet az az összetevője ennek az eljárásnak, amely kifejezetten káros a szervezetednek. Elpusztítja az egészséges vérsejteket, rontja az emésztés hatékonyságát, és irritálja a nyálkahártyát. Az ecetben tartósított élelmiszerek szinte teljes egészében emészthetetlenek az emberi szervezet számára.

  1. Füstölés

Manapság nagyon elterjedtek a mesterséges füstöléssel tartósított húsok, viszont ennél az eljárásnál ártalmas anyagok kerülhetnek az élelmiszerekbe. Az így tartósított húsnak vagy halnak általában magas a policiklikus szénhidrogén (PAH) tartalma, ez az anyag pedig szakértők szerint szerepet játszhat a hasnyálmirigy-, vastagbél-, és a prosztatarák kialakulásában.

  1. Vákuumcsomagolás

Valamennyi tartósítási eljárás elsődleges célja, hogy az élelmiszertől távol tartsa a baktériumokat és az oxigént. Ezt ma már egy egyszerű fizikai eljárással is megoldhatjuk, anélkül, hogy roncsolnánk a táplálékunk értékes összetevőit, vagy mérgező anyagokat juttatnánk szervezetünkbe. A vákuumcsomagolás ezért a legegészségesebb ismert tartósító módszer.

Válaszd te is a legegészségesebb megoldást, ha meg akarod őrizni élelmiszereid valódi értékét! Ismerd meg a VacSy termékcsaládot közelebbről és nézz körül webáruházunkban. Termékeinket kipróbálhatod tanácsadóinknál és bemutatótermeinkben. Ha kérdésed van, írj nekünk.

1 hozzászólás

  1. Pingback: Az egészséges étkezés legjobb módszere – Egészséges életért

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.