Friss

Már a Béterv Smart Cooking School is a karácsonyra készül

A főzőiskola őszi kurzusain minden alkalommal más-más tájegység konyhájával ismerkedhettek meg a résztvevők. Nemsokára elérkezik az utolsó alkalom, az ünnep közeledtével Bíró Botond Boldizsár a karácsonyi ízek világába kalauzolja a résztvevőket.

Hagyományok az ételekben és a tárgyakban

A karácsony az egész világon a legnagyobb, leggazdagabb, legszínesebb ünnep, amelyet számtalan hagyomány övez. Mivel az ünnep maga is mágikus, természetes, hogy ez a varázslat az ételekben is megjelenik. Az alma és a dió klasszikus elemei a karácsonyi konyhának. Az alma az egységet, egészséget, szépséget jelképezi, sok helyen él még a hagyomány, hogy szenteste egy almát annyi felé vágnak, ahány tagú a család, ezzel is az összetartozásukat jelképezve. A dióval a rontást űzik el, és egy érdekes jóslás is kapcsolódik hozzá: a kosárból kivettek egy diót, ha egészséges volt, az egészséget jósolt a következő évre, ha rossz, akkor betegséget. De nem csak ezeknek az ételeknek van szimbolikus jelentése. A bab, a mák és a borsó a bőséget jelképezi, a méz édessé teszi az életet. A néphagyományban annak is volt jelentősége, hogy milyen tárgyak kerülnek az ünnepi asztal közelébe. A bőséges termés reményében gabonanövényeket, magvakat, szalmát és szénát helyeztek az asztalra, illetve az asztal alá. Ebből adtak a baromfiknak is, hogy bőségesen tojjanak.

A legillatosabb ünnep

A karácsony a legnagyobb ünnep és egyben a legillatosabb is. Számos illat kötődik hozzá, gondoljunk csak a narancsra, fahéjra, ánizsra, gyömbérre, szegfűszegre, és még sorolhatnánk. Ezeket a fűszereket bátran használhatjuk a különböző ételek elkészítéséhez. A fahéjat főleg édességekben használjuk, de kiváló eleme lehet egy húsokhoz való pikáns fűszerkeveréknek is, ahogy az ánizs is alkalmas sütemények, húsok, főzelékek ízesítésére. A gyömbér erős, enyhén édes fűszer, az intenzitása miatt óvatosan érdemes használni. A szegfűszegolaj fájdalomcsillapítóként is kiváló, emellett nagyon finom ízt ad a süteményeknek, forralt bornak vagy a puncsnak.

Ősi mézeskalács

Ezt a süteményt már időszámításunk előtt több ezer évvel is készítették, először az egyiptomiak, majd átvették a görögök is. Ekkor vallásos jelentősége volt, a rómaiak és a görögök is áldozásra használták a templomban, de így tettek a skandinávok és a germánok is. Az évszázadok során a vallásos jelentés elkopott, de a mézeskalács a karácsonyi gasztronómia elválaszthatatlan része maradt.

Magyar ételek?

Az ünnepi vacsora a legtöbb otthonban valamilyen halétel, töltött káposzta vagy pulyka, a desszert pedig mákos és diós bejgli. Bármennyire is magyarnak hisszük ezeket az ételeket, valójában a töltött káposzta köztük az egyetlen, amely már a népvándorlás idején is a magyarok kedvence volt. A többi más országokból érkezett hozzánk és telepedett meg az ünnepi hagyományok között. A pulykát Mátyás király felesége, az olasz származású Beatrix népszerűsítette, a rántott halat fogyasztásának hagyományát Podmaniczky Frigyes szász édesanyja hozta hazájából, amit először az arisztokrácia, később a polgárság is átvett.

Mi készül a Parfümséf konyháján?

Aki szeretne idén különleges karácsonyi ételeket az asztalra tenni, jelentkezzen a Béterv Smart Cooking School november 29-i kurzusára, ahol három ünnepi fogás elkészítését tanulhatják meg. Jelentkezni a 06 30 273 7532-es telefonszámon vagy az info@beterv.hu e-mail címen lehet.

November 29. – Ünnepekre hangolva

  • előétel: Sous-vide-olt narancsos kacsamell
  • leves: Korhely leves húgombóccal
  • főétel: Tengeri süllő gyömbéres sütőtök pürével

A főzőiskolában a Zepter edényeinek használatával sajátíthatják el a csodás fogások elkészítésének titkait. Illetve további információk a Béterv honlapján találhatók: Katt a linkre!

ÉRDEMES KIPRÓBÁLNI!

KATTINTSON AZ ALÁBBI LINKEK VALAMELYIKÉRE!

Bemutatjuk Masterpiece Főzőrendszert!

Ha bármelyik termékünkkel kapcsolatban tájékoztatást kér, ide kattintson!

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.