Így főzz velünk!

Hosszabbítsd meg a szavatossági időt!

Az egészséges étrend egyik lapja az ételek megfelelő tárolása. Ehhez nem árt tudni, hogy minek hol van a helye a hűtőben.

Fagyasztó

Itt tulajdonképpen minden tárolható, kivéve a majonézalapú szószok és a nagy víztartalmú zöldségek, mint például az uborka vagy a saláta. Még a sajtot is lefagyaszthatod, ha fölkockázod. Ne feledd, hogy halat maximum 3 hónapig tarthatod még ilyen fagyos körülmények között is! Alkoholos filccel írd rá a zacskókra a lefagyasztás dátumát. A lefagyasztott kenyér pillanatok alatt illatossá és ropogóssá válik a sütőben.

Az alsó polc

A zöldségrekeszek fölötti polc a hűtő leghidegebb része (kb. 2 Celsius-fokos). Ide tedd a húsokat és a halakat. A szeletelt hús 3 napig, míg a darált 24-36 óráig áll el, a halakat viszont legfeljebb két napig tárolhatod.

A többi polc

(4-6 Celsius-fokos) Tojás, tejtermékek, maradékok és minden egyéb, amelynek csomagolásán az szerepel, hogy a felbontás után hűtőben kell tárolni.

Zöldséges fiók

A friss-zónában 6-7 fok uralkodik. Ez ideális a zöldségeknek, hiszen nem kedvelik az intenzív hideget. Az éretlen dolgokat ne ide tedd, mert azok csak szobahőmérsékleten érnek be. A zöld levelű zöldségfélék (spenót, saláta) frissességét úgy tudod a leginkább megőrizni, ha megmosod és megszárítod őket, majd több kisebb adagban zacskózd a leveleket, és így ted be őket a zöldséges fiókba.

Ajtórekeszek

A legmelegebb rész, ahol 8-10 fok is lehet, ráadásul minden nyitásnál érintkezik a külső meleg levegővel. Ezért ide csak olyan dolgokat (pl.: üdítőt, mustárt, vajat, citromot) helyezz, amelyek nem igényelnek erős hűtést. Tejet csak akkor tárolj itt, ha felbontás után 24 órán belül elfogyasztod azt.

Tippek

  • A hűtő ajtaját ne nyitogassuk sokszor, és ne tartsuk huzamosabb ideig nyitva, mert csökken az ételek eltarthatósága, és fokozódik a jégtermelés!
  • A szekrény hátán található rácsról rendszeresen távolítsuk el a lerakódott port.
  • Ha 5 mm-nél nagyobb a jégréteg a fagyasztóban, akkor bizony eljött a leolvasztás ideje, mert a motor ilyenkor erőlködik, az áramfogyasztás pedig nő.
  • Soha ne tegyünk meleg ételt a hűtőbe, mert szó szerint jégszekrényt csinálunk belőle.
  • A termosztátot állítsuk középső állásba, így biztosak lehetünk benne, hogy a leghidegebb helyen 2-4, a legmelegebben 8-10 fok lesz. Csak nyáron állítsuk ennél egy csöppet föntebb, hogy a gép jobban ellensúlyozza a külső hőt. A legtöbb hűtő azonban csak addig képes garantálni az ideális feltételeket, amíg a kinti hőfok nem éri el a 35-öt.
  • A fal és a fűtő háta között legalább 10 cm távolságot hagyjunk, nehogy a motor túlmelegedjen!
  • A hűtő olyan helyre kerüljön a lakásban, ahol nem éri extra hő, vagyis távol a radiátoroktól és az ablakoktól.

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.