Egészség

Hormonális egyensúlyzavarok természetes megoldási lehetőségei

Villáminterjú Dr. Csiszár Miklós sebésszel

A hormonális egyensúly fenntartásának fontossága olyan terület, amiről nem lehet eleget beszélni. Dr. Csiszár Miklós alapvetően sebész, manapság azonban a hormonális egyensúly helyreállításával és annak természetes megoldási lehetőségével foglalkozik, illetve emellett a fogyókúra hormonális alapjainak rendbetételével.

Z: Mi az egyensúly központ legfontosabb üzenete a nők számára?

Magyarországon tízből nyolc nő küzd valamilyen menstruációs zavarral, női gonddal, melyeknek nagy részére létezik természetes megoldás. Nem kell feltétlenül vegyszerekkel, kemikáliákkal beavatkozni a rendszerbe, hanem – a hormonális háttér feltérképezését követően – gyengéd gyógymódokkal és természetes hatóanyagokkal sok esetben komoly javulást lehet elérni.


Z: Szinte nincs olyan beszélgetés, ahol, ha a pajzsmirigy problémákat említjük, ne lenne érintett valaki vagy valakinek a családtagja. A hétköznapi embernek mit kell tudni a pajzsmirigy diszfunkció okozta tünetekről? Mikor kell gyanakodni erre?

A pajzsmirigy működés két fő zavarát különböztethetjük meg: túlműködés vagy alulműködés. A probléma sokszor túlműködéssel kezdődik, ami azután átcsap alulműködésbe. Többnyire azonban az alulműködés jellemzőbb, amely főleg nőknél gyakori. Oka lehet például túlterheltség, fizikai, lelki vagy szellemi stressz, emésztőrendszeri probléma, anyagcsere-zavar, továbbá lehet a problémának autoimmun háttere is, amikor a szervezet valamilyen oknál fogva önmaga ellen fordul. Sajnos sok esetben látjuk az autoimmun hátteret, amelyre nem mindig gondolnak, s gyakran nem vizsgálják az erre vonatkozó paramétereket. Sokszor azért nehéz a pajzsmirigy autoimmun gyulladását felderíteni, mert nincs konkrét tünete, csak például „gombócérzés” a torokban, vagy valamilyen kellemetlen érzés a nyak tájékán. Pajzsmirigy-működési zavar esetén a tünetek általában kétfélék lehetnek: túlműködés esetén mintegy „felgyorsul” a szervezet, így az anyagcsere-folyamatok, az emésztőrendszer, a szívműködés, tehát egyfajta „felpörgött” állapot a jellemző. Pajzsmirigy alulműködés esetén épp az ellenkezőjét lehet tapasztalni: lelassul a szervezet, benne az anyagcsere-folyamatok, székrekedés alakul ki, hízékonnyá válik az illető, memóriazavarok léphetnek fel. Mindig alaposan érdemes a problémák hátterét felderíteni, nem elég néhány paramétert megvizsgálni, igyekezni kell megtalálni a tünetek valódi okát. A szervezet működésében minden mindennel összefügg. Ha például érintett a pajzsmirigy, akkor majdnem biztosan érintett a többi hormontermelő mirigy működése, valamint a nemi hormonok egyensúlya is.

Z: Milyen természetes gyógymódokat alkalmaz a pajzsmirigy problémák megoldására?

Elsősorban igyekezni kell az okot megtalálni, és a szervezet saját erőit stimulálni. Ha például a szervezet kimerült, és emiatt alulműködik a pajzsmirigy, akkor az „akkumulátort” fel kell tölteni: időben lefeküdni, töltődni, elegendő pihenést biztosítani a szervezet számára, és nem utolsósorban a stresszt kerülni vagy csökkenteni. Előszeretettel alkalmazzuk a Bioptron fényterápiát is a pajzsmirigy gyulladása esetén (amely nem csupán pajzsmirigy problémák esetén lehet hatékony). A polarizált fény a szövetek regenerációs képességét fokozza, ezáltal a szervezet öngyógyító képességét segítjük. Mivel nincsen direkt gyógymódunk például autoimmun pajzsmirigy problémák esetén, a Bioptron fényterápiának fontos szerepe van, mert a pajzsmirigy – a felszínhez közel elhelyezkedvén – fényterápiával jól befolyásolható.

Z: Milyen tények és tévhitek állnak a sikertelen fogyókúrák és az indokolatlan súlygyarapodás mögött?

Nem érdemes belekezdeni semmilyen fogyókúrába anélkül, hogy a hormonális hátteret ne térképeznénk fel és hoznánk rendbe. Mindig az alapokat kell rendbe tenni, megkeresni a hízás valódi okát. Sokan ilyenkor koplalni kezdenek, vagy hirtelen sokat edzenek, de ez a lehető legrosszabb kombináció. A szervezettől nem lehet megvonni a szükséges energiát. Rendezni kell a táplálkozást, de nem túlzott kalóriamegvonással, hanem a napszaki elosztás ésszerűbbé tételével, továbbá változtatni kell az életmódon is, el kell kezdeni rendszeresen mozogni, de közben figyelni kell a fokozatosságra is. Mindenekelőtt azonban – ahogy mondani szoktam – „ki kell engedni a hormonális kéziféket”, mert ha nincs egyensúly a szervezet hormonháztartásában (például ösztrogéntúlsúly, progeszteronhiány, pajzsmirigy-alulműködés vagy mellékvese-túlműködés áll fenn), akkor a szervezet nem tudja elengedni a kilókat, mert az anyagcsere más irányba van beállítva. Sohasem késő beavatkozni – elsőként meg kell találni a probléma valódi okait, majd megtenni a megfelelő lépéseket, hogy eredmény születhessen. Ettől kezdve nagyrészt a páciensen múlik, hogy betartja-e a kapott tanácsokat és iránymutatást.

Z: Van olyan sikersztori, amit szívesen megosztana az olvasókkal?

Számtalan sikertörténettel találkoztam pályám során. Volt egy páciens, akinek öt éven keresztül nem volt menstruációja, majd a megfelelő és természetes hatóanyagok segítségével három hónap után megjött az addig elmaradt menstruáció, és a ciklus is lassan visszanyerte rendszerességét. Volt egy kétszáztíz kilós beteg is, aki ma 95 kilósan hegyet mászik és rendszeresen sportol. Sikerült már segíteni látszólag meddőséggel küzdő hölgyön, aki végül várandóssá tudott válni. Vannak természetesen olyan példák is, amikor a páciensről nincs további információ, kikerül a látókörből, bár ez kevésbé jellemző. Ha a hormonális egyensúly rendbejön, annak jótékony hatásait érzékelik a páciensek. Ha esetleg abbahagyják a rendbehozatalt, de a panaszok visszatérnek, már tudják, mit kell tenniük és alkalmazzák a természetes megoldásokat. Sajnos olyan világot teremtettünk magunknak, hogy a kemikáliák és a stressz veszélyeinek folyamatosan ki vagyunk szolgáltatva, ezért nagyobb energiákat kell befektetnünk, hogy az egyensúly fenntartható legyen.

ÉLJ EGÉSZSÉGESEN, ÉLJ HOSSZAN!

ÉRDEMES KIPRÓBÁLNI!

KATTINTSON AZ ALÁBBI LINKEK VALAMELYIKÉRE!

A Zepter Bioptron fényterápia után érdeklődők az alábbi linkeket találnak további információt.

Bemutatjuk a Bioptron lámpákat:

Ha bármelyik termékünkkel kapcsolatban tájékoztatást kér, ide kattintson!

1 hozzászólás

 1. Babó Szilvia

  2018-12-16 at 14:11

  Ciszta van a pajzsmirigyembe, és göbök. Ultrahang vizsgálattal állapították meg.
  Érdeklőnék hogy jót tenne-e neki ha bioptron lámpával kezelném.Sajnos nem tudok lefogyni, a hasamon mintha 2 vastag úszógumi odakötött volna. Érzem hogy a jobb oldalon gyulladásba van a pajzsmirigyem.Ég az egész nyakam. Szabad lámpázni, és segít-e rajta?
  Várom válaszukat.
  Köszönöm.
  Babó Szilvia

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.