Mindent az otthoni víztisztításról

Becsüljük meg a tiszta vizet!

Összegyűjtöttünk néhány érdekes adatot a világból, amely mutatja, mekkora a baj, és hogy miért kell megbecsülnünk a tiszta vizet! Az otthoni víztisztítás fontossága nem kérdés, a Zepter pedig megoldást is nyújt erre a kérdésre.

  • 345 millió ember ér közvetlen ivóvíz hozzáférés nélkül a világon.
  • Több embernek van mobiltelefonja, mint angol vécéje.
  • 200 millió órát töltenek a nők naponta vízgyűjtéssel a Földön.
  • 21 másodpercenként hal meg egy gyerek vízzel összefüggő megbetegedésben.
  • A UNICEF 2009-es adataiból következtetve annyi gyerek hal meg ivóvíz és higiénia hiányában, mintha óránként lezuhanna egy hatalmas utasszállító repülő.
  • A világ városainak lakossága 60 millió emberrel nő évente, de legtöbbjük folyóvíz nélküli nyomornegyedekbe költözik.
  • A WHO becslése szerint minden, a biztonságos ivóvízellátásra vagy higiéniára fordított amerikai dollár 3-34 dollárnyi hasznot termel, függően a technológiától és attól, hogy a világ melyik pontján történik a fejlesztés.
  • A világ egyik legdrágább palackozott vize a Kona Nigari, amelyet a Hawaii-hoz tartozó Nagy sziget mellől, 632 méteres felszín alatti mélységből felhozott és sómentesített tengervíz.  750 ml-es palackjáért 402 dollárt, azaz kb. 80 000 Ft-ot kérnek.

A Föld legszennyezettebb vizei

Egy 2012-es tanulmány szerint Kína természetes vizeinek 40%-a komolyan szennyezett, miközben 20% annyira mérgező, hogy a vízzel történő érintkezés sem ajánlott. Nincs mit csodálkozni ezen, amikor becslések szerint 10 000 kémiai üzem működik az ország két legnagyobb folyója mentén.

Az indonéziai Citarum folyó mintegy 320 kilométer hosszan hömpölyög, és több mint 500 gyár települt a partjaira. Vannak, akik megpróbálnak halászni a vízben, de a hulladékgyűjtés kifizetődőbbnek bizonyul.

A Buenos Aires-t kettészelő Riachuela folyót csak úgy emlegetik, mint a világ legnagyobb illemhelyét. Naponta 325 ezer tonna szennyvíz kerül bele.

Ne gondoljuk azonban, hogy a fejlett országokban nem található a fentiekhez hasonló példa. Az USA legnagyobb folyója, a Mississippi 10 államon folyik át, míg elér a Mexikói öbölbe. A csak „Halálzónának” nevezett térségben – a rengeteg szennyezőanyagnak köszönhetően – rendkívül alacsony az oxigénszint, és gyakorlatilag semmilyen tengeri élőlény nem marad meg.

A bangladesi Buriganga folyóba 22 000 köbliter toxikus anyag ömlik naponta. A 185 000 helyi lakosból mindössze 8-12 ezret foglalkoztat az ipar, amely a teljes helyi lakosság egészségét veszélyezteti.

A nigériai Niger folyót 1950 óta mérgezik petróleummal, évi 240 000 hordónyi olajat szabadítva a folyó torkolatára. A 70 000 négyzetkilométernyi területen élők nemcsak a halászat és a növénytermesztés útján mérgeződnek, de pusztán a benzingőzös levegő belélegzésével is.

Mi a helyzet Magyarországon a vizek tisztaságával?

Hazánkban több mint háromszáz településén több mint 800 ezer ember főz és öntöz a megengedett határértéknél magasabb arzéntartalmú csapvízzel, vagy épp fogyasztja azt nap mint nap. Az arzénos víz többek között azért kiemelt jelentőségű probléma, mert ennek a hosszú távú fogyasztása növeli bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Budapesten a vizelettel évente kb. 20 tonna gyógyszerhatóanyag kerül a természetes vizeinkbe.

Ezért is fontos a víztisztítás, a víztisztító technológiák nagy része túl drága ahhoz, hogy széles körben elérhető legyen, míg mások nem érik el a kívánt hatást. Létezik megfizethető megoldás! A Zepter Edel Wasser és Aqueena Pro berendezésének köszönhetően bárki számára elérhetőek azok a technológiai eszközök, amelyekkel biztonságosabb és hosszabb lehet az életünk. Ha érdeklődik a Zepter Edel Wasser  vagy Aqueena Pro készüléke iránt, keressen minket! Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.