Így főzz velünk!

Autók és főzés – A séf, akinek az életébe mindkettő belefér

Antal Gábor, séf életében két szerelem is van, ami nem hogy megfér egymás mellett, hanem össze is fonódik. Hatalmas fordulatszámon pörög, számos területen állja meg a helyét a hétköznapokban. Hogy csinálja?

Z: Mikor kezdett érdeklődni a főzés iránt?

A.G.: 1992-ben, amikor a vendéglátó iskolába kerültem. 1996-ban végeztem, azóta gyakorlatilag szerelmese vagyok a szakmának.

Z: Azóta folyamatosan ezen a területen dolgozik?

A.G.: Nem, 2006-tól 2017-ig egy autókereskedésben is dolgoztam. De emellett folyamatosan versenyeztem és rendezvényeken vettem részt. A szakmai fejlődésemet az előbbiek mellett magazinok, újságok és természetesen a kollégák biztosították, ezek által juthattam el odáig, ahol most vagyok.

Z: Most már csak a főzéssel foglalkozik vagy még mindig van mellette más is?

A.G.: Elég sokrétű a dolog. Főállásban a Civita cégcsoportnél a mindenmentes kukorica, kukoricaolajok területen vagyok termékfejlesztési vezető és séf egyben. Emellett több céggel is dolgozom, szinte mindenhol a termékfejlesztési területen – új ételeket, italokat találunk ki, elsősorban grill és barbecue vonalon. Ami most kicsit új, az a hidegkonyha, ebbe eléggé belemerültünk mostanában, a Tata kupán ezüstérmet sikerült elnyernünk, ami azért is nagy elismerés, mert ez egy rangos megmérettetés.

Ezen kívül még mindig kötődöm az autós múltamhoz is, jelenleg a gyári Peugeot és Citroen Europe csapatának is én vagyok a dedikált séfje.

Minden, ahol főzés van és autók, ott jelen szeretnék lenni.

Z: Van olyan terület a gasztronómiában, ami különösen közel áll a szívéhez?

A.G.: A grill és a barbecue a legnagyobb szíve csücske, de mellette minden izgat, ahol tüzet lehet gyújtani.

Z: Mennyire fontos az Ön számára a magyar konyha hagyományainak megőrzése?

A.G.: Kizárólagosan! Én nagyon ragaszkodom a magyar ízekhez, ez látszik is a műsorokon, amiket forgatok. Szinte mindig az autentikus magyar és székely receptek kerülnek előtérbe. Amellett hogy imádom a grillt és a barbecue-t, nagyon fontosak számomra a hagyományos, magyar ízek.

Z: Ha bárhova, bárkihez mehetne tanulni, hova menne?

A.G.: Tulajdonképpen mindenhova. Mindenre nyitott vagyok, csak fejlődhessek. Ha kell, akkor utazom is érte vagy akár nem alszom, de a mi szakmánk egy örök tanulás. Aki alázattal van a szakmában, az folyamatosan tanul és fejlődik. Külföldre nem kifejezetten szeretnék elmenni, de ha egy olyan utazásról van szó, ami nem munka, hanem tanulás, fejlődés, akkor végigjárnám a világot és mindenhol megállnék egy napra. Nagyon nehéz sorrendet felállítani, de ha mindenképpen választani kell, akkor Olaszországban kezdenék, nagyon szeretem az olasz ízeket.

Z: Van kedvenc alapanyaga?

A.G.: Igen, minden termékből van. Húsból a marha a szívem csücske – az nem is kérdés, hogy ebből az angus és a kobe fajtákat szeretem a legjobban. A száraztermékekből a kukorica a kedvenc, hiszem a napom 99%-át a kukoricából készült alapanyagokkal töltöm. A zöldségek közül pedig mindent szeretek, ami szezonális és friss.

Z: Mik azok az eszközök, amik elengedhetetlenül fontosak egy séf számára?

A.G.: A legfontosabb természetesen a kés, de a jó minőségű edény is elengedhetetlen. Nemrég Zepter eszközökkel forgattunk, ezeket nagyon szeretem!

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.