Egészség

Aludj jobban és megváltozik az életed! – 1. rész

Alvásparadoxon

A világméreteket öltő alvásválság hátterében egy paradoxon fedezhető fel. Egyrészről a technika és a tudomány fejlődése tette lehetővé, hogy mára már nagyon sok mindent tudunk az alvásról – vizsgálni, mérni tudjuk azt, hogy alvás közben mi történik a szervezetünkben – másrészről pedig épp a technika az egyik fő ok, ami miatt létezésünk ezen alapvető részéhez, az alváshoz való viszonyunk nagyon komoly veszélybe került.

A másik téveszme az, hogy azt gondoljuk, hogy az alvás manapság luxus és aki sikeres akar lenni, annak meg kell hosszabbítania az aktív órái számát és így többet tud dolgozni, tehát eredményesebbé tud válni. Az a baj, hogy ezt az időt az alvástól „lopjuk” el nap mint nap. Milyen érdekes, hogy korunk tájékozott embereként már pontosan tudjuk mennyi folyadékot kell innunk naponta és hogy mennyi a napi javasolt táplálékbevitel és azt milyen arányban kell elosztani a fő tápanyagok arányát tekintve. Azt viszont ritkán vizsgáljuk meg, hogy hogyan állunk az alváskultúránkkal és az alváshigiéniával! Az alvás pont olyan, az életműködésünket, a mentális- és fizikai állapotunkat befolyásoló alaptényező, mint az evés, az ivás és a mozgás.

Az embernek (78 éves koráig) 28,3 évet kellene alvással töltenie. Ez egy megdöbbentő adat és biztos vannak, akik azt gondolják: „ez rengeteg elfecsérelt idő az életből”.

Az emberek az életük harmadát töltik alvással.

Az emberek az életük 1/3-át (78 éves élettartammal számolva 28,3 évet) töltik alvással. Forrás: Világbank, Munkaügyi Statisztikai Hivatal (USA)

Az Alvás Éve 2020. program a Magyar Alvásszövetség égisze alatt forradalmat indít az alvásunk megmentéséért. Akkor érjük el célunkat, ha az alvásra nem felesleges időpazarló tevékenységként tekintünk, hanem az életünket megváltoztató alapvető fiziológiás szükségletként. Első lépés, hogy elgondolkodunk azon, hogy ha az emberi szervezet „alapbeállítása” az, hogy élete 1/3-át alvással kell töltenie az egészséges működéshez, akkor ennek biztos komoly élettani jelentősége van és egy olyan magasabb rendű biológiai folyamatról van szó, amit nem lehet büntetlenül sarcolni éveken át.

Miért olyan fontos az alvás?

Születésünk pillanatától halálunkig kapcsolatban vagyunk az alvással. Ez az a kapu, amin az életnek át kell haladnia.

/Arianna Huffington: Az alvás forradalma/

Az alvás a korábbi elképzelésekkel és a közhiedelemmel ellentétben nem passzív, aktivitás nélküli „pihentető” állapot, ellenkezőleg.

Az alvás annyira aktív és annyira igénybe veszi az agyat, hogy annak nincs lehetősége a külvilágra figyelni.

A következő cikkükben megismerkedünk az alvás ciklusokkal, a minimális alváshigiénés alapelvekkel és azzal, hogy milyen pusztítást végzünk a szervezetünkben, ha nem alszunk eleget és elég jól.

Pálffi Brigitta

Medical brand igazgató

Alvásterapeuta

 

Az alváshigiéniáról szóló cikksorozatunk további részei az alábbi linkekre kattintva érhetők el:

2. rész

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.