Egészség

Megjelent az okostányér – Te már okosan étkezel?

Okostányérral a kiegyensúlyozott táplálkozásért

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszertudományi Tudományos Bizottságának ajánlásával új táplálkozási ajánlást tett közzé, amelyben a legfrissebb tudományos eredmények felhasználásával adnak tanácsot a kiegyensúlyozott táplálkozással kapcsolatban. Az OKOSTÁNYÉR® nevű kezdeményezésben kifejezetten a magyar lakosság sajátosságaira és ízlésére szabták az ajánlásokat és a projekt során fontos cél volt, hogy a táplálkozási tanácsokat közérthető formában fogalmazzák meg. Az okostányér-koncepció fő eleme egy képzeletbeli tányérként is felfogható kördiagram, amely az egyes élelmiszer-típusok – zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, valamint húsok/halak/tojás/tej- és tejtermékek – ideális arányait mutatják meg az étrendünkben.

Okostányér - táplálkozási ajánlás Forrás: MDOSZ

Okostányér – táplálkozási ajánlás Forrás: MDOSZ

Az MDOSZ hat szempontot emelt ki, amelyek fontos szerepet játszanak egy egészséges étrend összeállításában:

  1. Egyél minden főétkezéshez piros, narancs és sötétzöld színű zöldségeket, például paradicsomot, sárgarépát, brokkolit. Fogyassz száraz hüvelyeseket (pl. babot, lencsét, csicseriborsót, szóját) levesek, főzelékek, saláták, krémek
    részeként. Fontos, hogy a burgonya nem válthatja ki a napi zöldségadagot – legfeljebb minden másnap fogyassz krumplit!
  2. Egyél gyümölcsöt tízóraira, uzsonnára, salátaként vagy desszertként. A reggeli gabonafélék tetejére, de akár a palacsintába is, az évszaktól függően, tehetsz gyümölcsöt.
  3. Fogyassz naponta legalább egyszer teljes értékű gabonából készült kenyeret, péksüteményt, köretet. A finomított gabonaféléket helyettesítsd teljes értékűekkel, pl. teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérrel, kiflivel, zsemlével, tésztával, keksszel, gabonapehellyel, barna rizzsel.
  4. Fogyassz minden nap tejet és tejterméket. Válaszd a csökkentett zsírtartalmút! Számtalan fontos tápanyagból, így kalciumból is majdnem ugyanannyit tartalmaznak mint a teljes tej és tejtermékek, azonban kevesebb zsír és energia van bennük.
  5. Fogyassz naponta 8 pohár folyadékot! Ebből 5 pohár ivóvíz legyen. Szomjoltásra legalkalmasabb az ivóvíz. Cukros gyümölcsleveket, üdítőket, teákat csak alkalmanként, kis mennyiségben igyál.
  6. Csökkentsd az elfogyasztott só, zsiradék és cukor mennyiségét! Vásárláskor hasonlítsd össze a termékek só-, zsír- és cukortartalmát, válaszd az alacsonyabbat! Az ételek, italok ízesítésére minél kevesebb cukrot, sót használj. A só egy részét helyettesítsd friss vagy szárított zöldfűszerekkel. Hetente legfeljebb kétszer egyél édességet, desszertet.

Az anyag a táplálkozás mellett a rendszeres testmozgás fontosságát is megemlíti. A Dietetikusok Szövetsége szerint gyermekek és serdülők számára naponta legalább 60 perc, felnőtteknek heti 2,5 óra mérsékelt intenzitású mozgás (pl. tempós séta) javasolt. Az is sokat segíthet, ha kezdésként beiktatsz napi 10 percnyi intenzívebb testmozgást, majd fokozatosan növeled az időtartamot.

A teljes ajánlást és a további információkat megtalálod az MDOSZ weboldalán!

 

Magyarországon sok asztalra inkább “butatányér” kerül

Nagy szükség van fentihez hasonló, közérthető táplálkozási tanácsokra, ugyanis a magyar lakosság jelentős része sajnos nem táplálkozik elég tudatosan és változatosan. Fogl Noémi dietetikus a “Megelőzés éve 2018-2019 kérdőív” keretében vizsgálta a magyarok étrendjét és az eredmények nem mutatnak túl kedvező képet.

Magyarországon:

  • az átlagos napi zsírfogyasztás 150 g.
    • a javasolt napi zsírfogyasztás 70g.
  • az átlagos napi koleszterinbevitel 500 mg.
    • a javasolt napi koleszterinbevitel 300 mg.
  • az átlagos napi sóbevitel több, mint 15g.
    • a javasolt napi sóbevitel 5g.
  • az átlagos napi rostbevitel kevesebb, mint 30g.
    • a javasolt napi rostbevitel 30-35g.
  • a magyaroknak csupán 30-40%-a fogyaszt heti rendszerességgel zöldség- és gyümölcsféléket.
  • a magyarok több, mint 50%-a egyáltalán nem sportol.

Az egészségtelen táplálkozás következményei

A sok zsíros étel, a magas sóbevitel, az elégtelen zöldség- és gyümölcsfogyasztás, valamint a mozgásszegény életmód hatása meglátszik a magyarok általános egészségi állapotán.

A KSH adatai szerint Magyarországon:

  • a lakosság 55%-a szenved valamilyen krónikus (nem fertőző) betegségben
  • közel 5 millió túlsúlyos ember található
  • 3 millió ember szenved magas vérnyomásban
    • ebből  12000 fő 18 év alatti
  • 1 millió szív koszorúér beteg található
  • 1 millió cukorbeteg található
    • ebből 5000 fő 18 év alatti
  • 1 millió ember szenved csontritkulásban
  • 300 ezer rákbeteg található
  • 2,5-3 millióan szenvednek különböző allergiás betegségekben

Mi már több, mint 30 éve ismerjük a megoldást

A Zepter Masterpiece edények egy egyedülálló, tartós, szabadalmaztatott főzőrendszert alkotnak, amelynek segítségével egészséges módon készítheted el az ételeket. Anyaga, a kiemelkedő minőségű Zepter 316L rozsdamentes acélötvözet, fejlett technológiája, és innovatív kialakítása lehetővé teszi a hozzáadott víz, olaj és zsiradék nélküli főzést és sütést, így az elkészült étel egészségesebb, mégis ízletesebb lesz, ráadásul az alapanyagok kevesebb kalória mellett és veszélyes anyagok keletkezése nélkül is megtartják természetes aromájukat, zamatukat és fontos tápanyagaikat (vitaminok, ásványok, fehérjék, mikro-, és makroelemek). Az emeletes Masterpiece főzőrendszer használatával ételt, energiát, időt, és pénzt takaríthatsz meg, de a legfontosabb, hogy segíthet megőrizni egészségedet. EGÉSZSÉGES ÉTKEZÉS – TELJESEBB ÉLET.

A Magyarok Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásaiból és a magyarok egészségi állapotáról szóló felmérésből kiderül, hogy a három legfontosabb dolog, amit meg kell tennünk az egészségünk megőrzése érdekében az az elfogyasztott ételek zsírtartalmának csökkentése, a vitamindúsabb táplálkozás, valamint a só- és cukorfogyasztás mérséklése. A Zepter Masterpiece edények épp ezen a három területen nyújtanak hatalmas segítséget:

  • Az edények technológiája és kialakítása lehetővé teszi a hozzáadott olaj- és zsiradék nélküli főzést
  • A zárt főzőrendszernek köszönhetően az ételek alacsonyabb hőmérsékleten, a saját levükben párolódnak meg, így lényegesen több vitamin és ásványi anyag marad meg bennük, mint a hagyományos főzés esetén
  • A Zepter edényben elkészített ételek értékes tápanyagaik mellett természetes ízüket, zamatukat is jobban megőrzik, így lényegesen kevesebb sóra, cukorra vagy egyéb ízesítőre van szükség ahhoz, hogy ízletesek legyenek.

A Zepter Masterpiece edények elérhetők webshopunkban.

 

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.