Így főzz velünk!

A puding próbája: a Zepter VacSy tesztje

A puding próbája, ha megeszik. A vákuumfóliázó rendszernek pedig az, ha kipróbálják. Nem is bíztuk akárkire a Zepter VacSy tesztelését, hanem egy olyan szakemberre, akinek komoly tapasztalatai vannak-e téren, hiszen már évekkel ezelőtt megismerkedett a vákuumtechnológiával. Bíró Botond Boldizsár, a Béterv Lakásétterem megálmodója, tulajdonosa számtalan rendezvényen és illatvacsorán kápráztatta el már a vendégeket különleges ételsoraival, amelyek elkészítésénél gyakran használja a sous-vide technikát is. Néhány hete ismerkedik a Zepter VacSyval is, így tapasztalatairól, véleményéről kérdeztük.

www.gregoryiron.com , www.facebook.com/gregory.iron.photography Gregory Iron Photography © (Gergely Vas)

Mikor találkoztál először a vákuumozás technológiával az ételtárolás, ételkészítés során

A kettő időben kissé eltér egymástól. Természetesen a vákuumos tárolás javára. Pontos emlékem nincs, de elég régen találkoztam már vákuumcsomagolt élelmiszerekkel. Az pedig valamikor a kétezres évek közepén, vége felé jelent meg, hogy az ételkészítésnél is szerepet kapott a vákuum: a sous-vide főzéshez való előkészítésben az előrevákuumozás. Magyarországon is akkor kezdett elterjedni, és híresebb éttermek, szakácsok használták előszeretettel. Már akkor megjelentek az éttermek étlapjain azok az ételek, melyek ezzel a technológiával készültek. Én először egy luxemburgi étteremben használtam, ahol stázsolni voltam pár hetet. Akkor született meg az elhatározás, hogy lesz Béterv lakásétterem, és természetesen lesz a konyhánkban vákuumozás és sous-vide is.

Milyen előnyei vannak ennek? Miért jó? Kinek ajánlod?

Minden nagyzolást félretéve azt gondolom, hogy a vákuumozás minden háztartás alapfelszerelése kéne, hogy legyen. Elég, ha csak az ételek eltarthatóságára gondolunk. Minőségét is az eredeti állapotban tarthatjuk. Nem romlik meg az étel, nincs selejt, nem dobunk ki ételt. Egy kis odafigyeléssel, tanulással (minek mennyi a szavatossága vákuumozás után – sajt, sonka, zöldség vagy akár készételek) megkönnyítjük az életünket, tervezhetővé válik, mert gyakorlatilag nincs selejt, nem károsítjuk a környezetünket és nincs rossz érzésünk sem a kidobott ételek miatt. Nem kell lefagyasztani, nem veszít az étel a minőségéből. Tehát mindenkinek ajánlom! Remélem hamarosan a munkalapba beszerelt vákuumozó lesz a sláger (tényleg ezt holnap szabadalmaztatom is!)

Milyen esetekben használod a sous-vide technológiát? Vannak-e ételek, amelyeket gyakran készítesz el így?

Inkább úgy fogalmaznék, hogy rendszeresen használom. A sous-vide óriási előnye minden mellett a tervezhetőség. Ez nálam a Bétervben nagyon fontos egy-egy rendezvény alkalmával. Pontosan ki tudom számítani, hogy mikor mit szeretnék felszolgálni és csak tartani kell az ütemet és a vendég tökéletes ételt kap, a tökéletesen kiszámított pillanatban. Persze emellett nagyon fontos, hogy a húsoknál például minimális az anyagveszteség. A tápérték teljesen megmarad és ez nem csak a húsokra érvényes. A tervezhetőségéből fakadóan mindig ugyanazt a minőséget tudjuk biztosítani. Nincs hibázási lehetőség, amennyiben minden szabályt és receptet betartunk. Ha nagyobb létszámú rendezvény van, akkor mindenképp használom, amennyiben olyan az étlap. A kacsamell gyakran kerül a fürdőbe, de a „tökéletes 2 perces lágytojás egy óra alatt” is sokszor napirenden van.

Kaphatunk néhány jó tanácsot, ha magunk alkotnánk így fogásokat? A kezdő szuvidoló mivel indítson, melyik hússal, mire figyeljen?

Nagyon fontos, hogy tartsuk be az előírásokat. Az idő nagyon lényeges tényező. Nem szabad semmit sem túlszuvidálni. Könnyen lehet egy hús például túl puha. Mondjuk, egy kacsamell esetén mintha máj lenne. Kezdőknek én egy egyszerűbb sertéstarját ajánlanék. Ezzel nagyon könnyű dolgozni, és nem is kell sok idő az elkészítéséhez. Garantált a siker és bátorságot kap a delikvens. Valamint zöldségeket is javasolnék. Répát, céklát, de egy fölszeletelt körte is csodás lehet.
Figyelni kell nagyon az elején, hogy az alapanyag (hús, hal, zöldség stb…) jól lezárt vákuumfóliába kerüljön. Ha például nincs rendesen levákuumozva és folyadék kerül a zacskóba, akkor szétázik minden. Ha sous-videolás után rögtön felszolgáljuk, adott esetben a húst még kérgesítjük, és utána tálaljuk, akkor semmi dolgunk nincs, mint visszaszámolni és úgy kezdeni, hogy a tervezett időre épp elkészüljön. Amennyiben előre dolgoznánk, azaz nem rögtön utána szolgáljuk fel az ételt, hanem mondjuk csak délután vagy este, esetleg másnap, harmadnap akkor a sokkolás egy nagyon fontos, kihagyhatatlan lépés a biztonságos tároláshoz. A sokkolás azt jelent, hogy amikor kivesszük a fürdőből a zacskót, akkor egy jeges tálba tesszük és hirtelen lehűtjük. Ezután kerülhet az alapanyag a hűtőbe 1-2 napra, vagy több hétre akár a fagyasztóba is. Ha az előre elkészített ételt szeretnénk felhasználni, akkor kivesszük a fagyasztóból, felolvad és ugyanazon a hőmérsékleten, amelyiken sous-vidáltuk, 20-30 perc alatt átmelegítjük zacskóstól, hogy a hús belseje is meleg legyen, és szintén csak a kéregsütés marad hátra. Az már persze zacskó nélkül.

Mik voltak a tapasztalatok a konkrét géppel kapcsolatban? A Zepter VacSy fólia megfelelő erre a célra?

A gép tökéletesen működik. Könnyen kezelhető. Áttekinthető, egyszerű és nagyszerű. Ha valaki már használt ilyen gépet, akkor ránéz, és már használja is. Az új felhasználó pedig szerintem pillanatok alatt átlátja, hogy hogyan működik. A fólia is remek. A fürdőben is tökéletesen használható és amint megkaptam, rögtön levákuumoztam 2-3 darab uborkát. Nem emlékszem pontosan, de ez kb. 2 hete volt. Azóta is tökéletesen tartja magát a hűtőben.

Biztosan találkoztál másik hasonló géppel is. A Zepter készüléke hol helyezkedik el a minőségi listán?

A kis kézi vákuumozókhoz képest, (és itt most tényleg nem a smúzolás és reklám helye) amit eddig használtam, ez sokkal profibb. Nagyon könnyen kezelhető, érthető, értelmezhető.

Jó, hogy van visszajelző például a folyadéknál, ilyennel máshol nem találkoztam. Külön tetszik, hogy nem kell végig nyomva tartani a gépet. Elindítom és mehetek a dolgomra, a gép meg végzi a feladatát. És külön és nagyon kiemelném, hogy a folyadékfelfogó tálca kivehetősége és ez által a tisztítása, takarítása egy külön élmény. Nem kell a kisujjammal, szivaccsal, papírral törölgetni, húzogatni és persze úgy is bennmaradna egy kis kosz, hanem kiveszem, és csak kimosom. Ez tőlem plusz 10 pont!!!

De még hadd említsem itt a kézi vákuumozó pisztolyt is. Az valami fenomenális! Persze már láttam az edényeknél is, hogy nagyon jól és átgondoltan rakták össze. Ez a kis kézi szerszám is szenzációs. A külön rekeszek, például a sajtos tartó, zseniális. És itt visszatérnék az első bekezdéshez. A tartósításhoz. A lényeget ott már elmondtam, nem ismétlem önmagam. De ahogy ezt átgondolták és mindenre kiterjedően figyeltek, az megér egy misét. A tésztatartó vákuumozhatósága is remek. Itt mondjuk kiemelném, hogy egy egyedülálló személynek mindenképp használnia kell ezeket az eszközöket. Hacsak nem hív mindig vendégeket és fogy el mindig minden, akkor biztos, hogy marad egy fél csomag tészta vagy bármi, amit levákuumoz és a hihetetlen dátumozóval beállítja, hogy mikor került ki a levegő.

És egy utolsó dicshimnusz. A fedők melyeket a normál lábosokra használunk. Ez is teljesen lenyűgözött. Legyen az leves vagy bármilyen étel, ami megmaradt, vákuum alatt sokkal tovább eltartható. És akkor még nem beszéltünk egy friss lekvárról, befőttről, amit tudjuk, hogy nem fogunk megenni 2 nap alatt, de szeretnénk, ha egy kis ideig mindig lenne kéznél, és persze nem akarunk 30 kilót elkészíteni, akkor ideális egy ilyen vákuumozóval eltenni a hűtőbe. És mindezt természetesen!!! Semmiféle tartósítószer és adalékanyaggal. Csak a gyümölcs! Nagyon megkedveltem a VacSyt, ajánlom mindenkinek, próbálják ki Önök is.

ÉRDEMES KIPRÓBÁLNI!

KATTINTSON AZ ALÁBBI LINKEK VALAMELYIKÉRE!

Bemutatjuk a VacSy® rendszert, ide kattintson!

Ha bármelyik termékünkkel kapcsolatban tájékoztatást kér, ide kattintson!

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.