Mindent az otthoni víztisztításról

Szótár

Összegyűjtöttük a víztisztításhoz kapcsolódó legfontosabb kifejezéseket, fogalmakat! Mielőtt otthoni víztisztító rendszert választunk, érdemes tájékozódni, előtte pedig érdemes tisztába keveredni a legfontosabb kifejezésekkel.

Elektrolízis

Az elektrolízis az elektromos áram hatására végbemenő elektrokémiai folyamat, amelyet a kórházakban is használt víztisztító berendezések is alkalmaznak. A lúgos és savas víz előállítására is alkalmas elektrolízis kamrával rendelkező készülékek ára rendkívül magas.

Fluorózis

A túlzott fluoridbevitel miatt a fogakban és a csontokban úgynevezett fluorózis alakulhat ki. A fogak esetében ez a fogzománc nem visszafordítható elszíneződésével jár. Leggyakrabban kisgyerekeknél fordul elő, akik magas fluoridtartalmú ásványvizet fogyasztanak, és emellett esetleg lenyelik a fogkrémet, vagy egyéb szájápolási terméken keresztül túl sok fluoridot fogyasztanak. Csontfluorózis esetén a csontok, ízületek elmeszesednek, megnő a csonttörés kockázata. Egyes kutatások szerint a túl sok fluorid csökkenti a termékenységet, pajzsmirigy-túlműködést eredményez, valamint több tanulmány is talált kapcsolatot gyerekeknél az IQ-szint és a fluoridbevitel között.

Fordított ozmózis

A fordított ozmózis során egy speciális szűrőmembrán tisztítja a készüléken áthaladó csapvizet. A nyomás átpréseli a vizet membrán pórusain, miközben a vízben oldott szennyező anyagok a membránban megakadnak. A fordított ozmózis az egyik legelterjedtebb víztisztítási módszer a világon.

Klór

A klór az ivóvíz fertőtlenítéshez használt legelterjedtebb kemikália. Ugyanakkor a PVC egyik alkotóeleme a műanyagiparban, papírfehérítésre és harci gázként is alkalmazzák!

Membránszűrő

A membránszűrés a vízben jelenlevő részecskék és sók eltávolítására alkalmas technológia. A membránszűrés féligáteresztő membrán segítségével történő fizikai eljárás a részecske leválasztásra. A kiszűrendő részecskék/molekulák mérete szerint 4 technológia tartozik ide: mikroszűrés, ultraszűrés, nanoszűrés, fordított ozmózis.

Vízkő

A víz képes arra, hogy magához vonzza, kioldja az ásványi anyagokat a sziklákból, amelyeken keresztülfolyik. Azoknak a berendezéseknek, amelyeken ezek után folyik át, nagyobb az elektromos potenciálja, mint a vízé, így a benne található ásványi anyagok lerakódnak a berendezések falán. Az eredmény a vízkő.

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.