Egészség

A leggyakoribb alvászavarok, 2. rész – az éjszakai fogcsikorgatás

Ki gondolná, hogy vannak, akik fogukat csikorgatva vagy a fogsorukat összeszorítva alszanak?

Álmunkban 14-szer erősebb szorító erőt tudunk produkálni, mint nappal harapás közben.

Ezzel a problémával a lakosság jelentős hányada él együtt és nem is tudja, hogy az éjszakai forgolódás és ismeretlen eredetű felébredések, a nyugtalan rossz alvás utáni fáradt ébredés, a nyak, hát, derékfájás, az állandó migrénes jellegű fejfájás, valamint az ismeretlen eredetű és az életminőséget jelentősen rontó fülzúgás (30-40%) hátterében a bruxizmus (fogszorítás) áll. A fogszorítás erős izommunka, amely fizikailag is kimeríti a pácienst, és a rövid, ún. mikroébredések már gátolják a pihentető alvást.

Az American Medical Association közleménye szerint a nyak- és fejfájások hátterében 90%-ban valamilyen kóros izomfeszülés áll. Természetesen fontos a reumatológiai, ortopédiai panaszokat kideríteni, kizárni, illetve azokat megfelelő módon kezelni.

Gondos anamnézis esetén ezek a problémák felderíthetők, például kedvenc kérdésem a páciensekhez: „nyugodtan alszik-e? Hogyan ébred reggelente?” Nem egy esetben persze szükség van az alvótársnak is feltenni a kérdéseket, hisz a két fogsor nem megfelelő záródása akár térdproblémákhoz is vezethet.

(forrás: Magyar Alváskönyv, Dr. Szabó Beáta általános orvos, fogszakorvos)

Gyakori, hogy a páciens nem is tud róla, vagy kategorikusan tagadja, hogy neki ilyen jellegű panaszai lennének, miközben egész éjszaka forgolódik és csikorgat.

Gyakran találkozom olyan emberekkel, akik állandóan arról panaszkodnak, hogy nem tudják miért, de állandóan „elalusszák” a nyakukat. A kérdésemre, hogy milyen gyakran az a válasz, hogy szinte meg sem szűnik. Itt azonnal arra kell gondolni, hogy éjszaka szorítja a fogsorát és olyan hatalmas erőkifejtésnek van kitéve az állkapoccsal kapcsolódó izomrendszer, hogy ezek az egymással összefüggésben álló csoportok egymásra hatással állandó feszült és fájdalmas állapotba kerülnek.

Ha egy fogorvosi viziten jelentős kopást talál az orvos, akkor azonnal jelzi a páciens számára, hogy harapásemelő hordását javasolja. Ezzel jelentősen javulhat az éjszakai alvás minősége, megszűnhetnek a fülzúgásos állapotok, javulhat a nappali teljesítőképesség és az állandósult fejfájástól is meg lehet szabadulni.

A jó éjszakai alváshoz vannak alapszabályok, amiket figyelembe kell még venni. Ez pedig az, hogy aki nem fárad el napközben, az nem tud jól aludni éjszaka. Ha rosszul alszunk, akkor napközben nem vagyunk képesek olyan intenzív és hatékony feladatteljesítésre, ami azt jelenti nem is fáradunk el. A nappali energiáinkat jó, ha nem kávé és egyéb serkentő szerek fogyasztásával emeljük, hanem természetes módon váltjuk ki a szervezet plusz energiatermelését. Ilyen megoldás lehet a Bioptron Medolight red, ami a sejtek mitokondriumaiban az ATP szintézis emelésével szinte azonnal érzékelhető plusz energiát ad a szervezetünknek.

 

Pálffi Brigitta

Alvásterapeuta

 

Az alvászavarokról szóló cikksorozatunk további részei az alábbi linkeken érhetők el:

1. rész – Az álmatlanság

3. rész – Az obstruktív alvási apnoe (OSAS)

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.